in

Αλλαγή συσχετισμών και στο τέλος νικά η Αντιπολίτευση


Με μοναδικό θέμα τα πρώην Στρατόπεδα – Φρούρια του Δήμου Πρέβεζας και την αξιοποίηση ακινήτου – πρώην Στρατοπέδου «Περδίκη – Πυλάδη» συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας το απόγευμα της Τετάρτης 12/5.

Μια συνεδρίαση που ομολογουμένως κράτησε αρκετές ώρες και στην οποία αναπτύχθηκαν οι απόψεις και το σκεπτικό όλων των Δημοτικών παρατάξεων γύρω από το φλέγον θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τη συνεδρίαση κυριάρχησε η άποψη για πρώτη φορά τόσο έντονα όλων των παρατάξεων του οργάνου εναντίον της απόφασης της ΥΠΑΑΠΕΔ να προβεί στην ανάρτηση ενοικίασης στην Διαύγεια, και βρέθηκε αρκετές φορές κατά την συζήτηση «κοινή συνισταμένη» μεταξύ των συμβούλων για την διεκδίκηση και την απόδοση των ακινήτων στην κοινωνία της Πρέβεζας.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αρχικώς ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου, η κα. Αγγέλη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο κ. Παππάς εκ μέρους του παραρτήματος του ΤΕΕ. Ακολούθησαν ερωτήσεις στους καλεσμένους , με κύριο αποδέκτη τον κ. Ιωάννου , ο οποίος και ανέλυσε το σκεπτικό της Περιφέρειας Ηπείρου και την εμπλοκή της έπειτα από το ενδιαφέρον που έδειξε δια μέσου της επιστολής του κ. Καχριμάνη. Έπειτα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες ανέδειξαν το αίτημα της απόδοσης των κάστρων στην κοινωνία της Πρέβεζας και της θέλησης για «σταμάτημα» της δημοπρασίας του κάστρου του Αγίου Γεωργίου που είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις Ιουνίου το σώμα κλίθηκε να ψηφίσει.

Σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν αυτή των Δημάρχου Πρέβεζας κ. Γεωργάκου που εμπλουτίστηκε και στηρίχτηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Συνεργασίας, Παύλο Σαραμπασίνα αλλά ψηφίστηκε τελικώς και από τον επικεφαλής της παράταξης «Στροφή στο Μέλλον» Ευκλείδη Φονταρά, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά όχι μόνο στους παρευρισκόμενους και στους πολίτες που άκουγαν εκείνη την ώρα το Συμβούλιο αλλά και στα ίδια τα μέλη της παράταξης του.

Η πρόταση τόνιζε ότι.. «πρέπει να σταματήσει άμεσα η δημοπρασία για το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, συνέχεια των διαπραγματεύσεων για όλα τα στρατόπεδα με το δικαίωμα επιφανείας, απαραίτητο έλεγχο των ακινήτων ως προς ιδιοκτησίες, ως προς το εμβαδόν του χώρου κ.α.»

Στον αντίποδα η δεύτερη πρόταση που τελικώς και εγκρίθηκε από το σώμα με ψήφους δεκαεπτά συμβούλων, ήρθε από τον επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας και πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαίλη η οποία ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει η διαδικασία της δημοπρασίας του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, να υπάρξει διεκδίκηση συνολικά για όλα τα στρατόπεδα χωρίς αντίτιμο και να αποδοθούν στην κοινωνία της πόλης της Πρέβεζας.

Με την πρόταση του κου Μπαίλη συντάχθηκαν οι παρατάξεις Ανάπτυξη Τώρα και Λαική Συσπείρωση ενώ υπέρ της πρότασης Μπαίλη, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Στροφής στο Μέλλον Θ. Ανωγιάτης και Β. Κωστούλας. Επίσης, με την πρόταση Μπαίλη τάχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Αλεξανδρής.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στηρίχτηκε από την παράταξη Δημοτική Ανατροπή του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Ευάγγελου Ροπόκη.

Στην αρχή της συνεδρίασης έλαβε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιωάννου ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε τα εξής:
“Εμεις πήραμε ιδιοκτησία 100% το κάστρο του Αγιου Ανδρέα, με το δικαίωμα επιφανείας, ήταν πρωτοφανές για την Ελλάδα, το καστρο του Αγιου Γεωργίου βγαίνει ως μισθωση, τελείως διαφορετικά πράγματα. Εμείς εδώ είμαστε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας. Να το πάρει ο ιδιώτης με όρους, εφόσον δεν το θέλει ο Δήμος ή η Περιφέρεια, αυτό που έκανε η ΥΠΑΑΠΕΔ να βγάλει σε δημοπρασία είναι casus belli. Το έβγαλε αλλά με ποιους όρους ; Για μένα είναι μια φωτογραφική ιστορία από πλευράς ΥΠΑΑΠΕΔ. Πρέπει να πάρει τη δημοπρασία πίσω άμεσα, αυτό είναι απαράδεκτο . Αισθάνομαι ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, ότι δεν ενημερωθήκαμε αρμοδίως, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία σε δύο περιπτώσεις, κάστρο αγίου Ανδρέα και Παπαγεωργίου στην Άρτα. ΤΕΘΑ και δημόσιο διεκδικούν την ιδιοκτησία του πεδίου βολής. Για το στρατόπεδο Σολωμού έχω ζητήσει για μια αξιοποίηση ΤΕΘΑ και Περιφέρειας.

Το ΥΠΑΑΠΕΔ τόνισε ο κ. Ιωάννου « φέρθηκε πολύ άσχημα στον λαό της Πρέβεζας, πρόσβαλε τους πολίτες της Πρέβεζας, βγάζοντας στις τέσσερις Ιουνίου σε δημοπρασία το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου δίχως να γνωρίζει κανείς τίποτα…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ άλλη μια ψηφοφορία η Δημοτική Αρχή δεν καταφέρνει να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να περάσει πρόταση της, γεγονός που ομολογουμένως αποδεικνύεται «ως ανοιχτή πληγή» για την παράταξη Γεωργάκου.

Επιπρόσθετα η διαφοροποίηση των δύο συμβούλων της παράταξης «Στροφή στο Μέλλον» δείχνει έμπρακτα και την διαφορετική αντίληψη που υπάρχει στις τελευταίες ψηφοφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *