in ,

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΦΕ: Συνέντευξη – Στάθης Μπαρτζώκας: «Η Άρτα πρέπει να γυρίσει σελίδα»

Στον Άρη Ραβανό


Είναι Μεγάλη Δευτέρα πρωί. Αλφιέρι. Κλασσικό στέκι στο Κολωνάκι, επί της οδού Σέκερη. Ιδιοκτήτες, μια οικογένεια Αρτινών. Νέοι άνθρωποι που έχουν καταφέρει και έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ωραίο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποτελεί σημείο συνάντησης, πολιτικών, διπλωματών, δημοσιογράφων, οικονομικών παραγόντων και ευρύτερα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Εκεί σταθερά, στα διαλλείματα της εργασίας του, ο γνωστός Αρτινός ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Στάθης Μπαρτζώκας. Εξάλλου πολύ κοντά είναι το σπίτι του και το ιατρείο του. «Ήρθε η ώρα να ανέβω Άρτα» μου λέει γεμάτος χαρά και μιλά με τις ώρες για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και βρίσκεται πολύ συχνά.

Τον συναντώ και αμέσως με τον πρωινό καφέ αρχίζει μια μεγάλη συζήτηση για την Άρτα, για την οποία λέει ότι είναι σε καθεστώς πολιτιστικής υποβάθμισης. Δεν είναι μόνο για το Ξενία που μιλάει συνέχεια σε σημείο που πολλοί πλέον τον ταυτίζουν με το συγκεκριμένο τοπόσημο της πόλης, αλλά βάζει ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Ο Στ. Μπαρτζώκας λέει στην Δημοκρατική Φωνή, ότι υπάρχει εγκατάλειψη του κάστρου και του Ξενία. Επιμένει ότι το κάστρο είναι κλειστό επί 27 συναπτά έτη στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. «Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν πολλά. Δεν είναι μόνο το Ξενία για το οποίο μιλάω συνέχεια. Που είναι το θεατράκι στο χώρο του κάστρου;» διερωτάται και ενθυμείτε την θετική αντίδραση του Μάνου Χατζιδάκη που είπε πολλά θετικά σχόλια όταν το επισκέφθηκε πριν δεκαετίες. «Θα μπορούσε να γίνει ένα θεματικό πάρκο εντός του πολύ ωραίου αυτού χώρου» λέει επίσης.

Αναφερόμενος στην πολιτιστική υποβάθμιση της πόλης, αν και υποστηρίζει ότι υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες από συλλόγους, εστιάζει στην ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από πλευράς δημοτικής αρχής. «Δεν υπάρχει δημοτικό θέατρο» υποστηρίζει και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένας αξιοπρεπής χώρος να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, καθώς η αίθουσα Σκουφά είναι από τη δεκαετία του 1960.

Για την περιοχή του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, αναφέρεται στην προοπτική να μπορεί να γίνεται παραποτάμια βόλτα με ότι αυτό σημαίνει, δηλ. και κατά μήκος του ποταμιού να υπάρχουν στις όχθες καταστήματα, όπως και στο εξωτερικό και τονίζει την αναγκαιότητα να γίνει στη γέφυρα Μουσείο αρχιτεκτονικής για γεφύρια και όχι μόνο.

Δίνει έμφαση ιδιαίτερα στην ανάγκη της τουριστικής προβολής της Άρτας, τόσο του δήμου όσο και ευρύτερα της περιοχής, αλλά τονίζει πως αυτή θα ενδυναμωθεί μόνο εάν υπάρξει κατάλληλη στρατηγική και βέβαια ανοίξουν και ξενοδοχεία μικρά, μπουτίκ στο κέντρο της πόλης. Στο σημείο αυτό αναφέρεται στα ακατοίκητα σπίτια που υπάρχουν και λέει ότι πρέπει να αναζητήσει ο Δήμος πόρους και γι’ αυτά. Μάλιστα κάνει την αρνητική για την Άρτα σύγκριση με τα Γιάννενα σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στο πεδίο των ξενοδοχείων.

Ο Στ. Μπαρτζώκας βάζει και το θέμα της παραμονής των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα και αναφέρεται και στο περίφημο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που λειτουργεί στην πόλη από το 1999 συσπειρώνοντας μουσικούς από όλη την Ελλάδα και κάνοντας την Άρτα μουσική πόλη. Είναι το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας που εστιάζει αποκλειστικά στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, και στο οποίο μάλιστα με ειδική εγκύκλιο δίδασκαν επιπλέον εν ενεργεία μουσικοί δίχως προαπαιτούμενες σπουδές. Επ’ αυτού μιλάει για την αναγκαία ενίσχυση που πρέπει να δοθεί και προτείνει: να δοθούν άδειες σε τοπικές μικρές ορχήστρες ώστε να βρουν διέξοδο νέοι άνθρωποι, ενώ παράλληλα να γίνει η Άρτα ένα υπαίθριο μουσικό εργαστήριο, όπως είχε γράψει παλαιότερα και η Καθημερινή.

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει και στην Λέσχη Αρτινών, ψυχή της οποίας είναι ο Στ. Μπαρτζώκας. «Ιδρύθηκε για να ενώσει τους απόδημους και τους ντόπιους. Απευθύνεται σε όλους τους Αρτινούς όπου γης για να κρατήσουμε επαφή με όλους τους συμπατριώτες μας σε όλα τα επίπεδα» τονίζει και μιλά για μια ημερίδα με τίτλο «Άρτα 2030» που ετοιμάζει η Λέσχη.

Ο ίδιος επιμένει ότι η Άρτα έχει μείνει πολύ πίσω από πολλές παρόμοιες πόλεις. «Βυζαντινές εκκλησίες, Αμβρακικός κόλπος, Άραχθος, γεφύρι, Τζουμέρκα. Τα έχουμε όλα. Δουλειά όραμα και έμπνευση αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά!».

«Θα είσαι υποψήφιος;» τον ρωτάω ενόψει των δημοτικών εκλογών. «Δηλώνω παρών» μου απαντάει, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι στις δημοτικές εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *