in

Με τους λαούς και όχι με τους πολέμους του κεφαλαίου [του Βαγγέλη Νάνου]

editor_image

μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας
μέλος της γραμματείας της περιφερειακής κίνησης ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η.)


Μόνοι οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους
ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη, με την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναφλέγεται στο έδαφος της Ουκρανίας, όπου εκδηλώθηκε η απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Η ενεργοποίηση της καταστροφικής μηχανής του πολέμου και η αιματοχυσία που προκαλεί δεν έχει καμία σχέση ούτε με την «ελευθερία» και την «ανεξαρτησία» της Ουκρανίας, όπως ισχυρίζονται ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε με την «αποναζιστικοποίηση» και την «υπεράσπιση των ρωσόφωνων», όπως ισχυρίζεται ο Πούτιν.

Αστικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί συγκρούονται από το 2014 με μόνο θύμα τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τη συστράτευση με το ΝΑΤΟ, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και δίνοντας βάσεις, λιμάνια, τα πάντα, από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ και στα επιθετικά τους σχέδια.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, στην περιοχή μας και ευρύτερα, βιώνουμε στο «πετσί» μας την πολιτική που σπέρνει πολέμους, και γεννάει φτώχεια προσφυγιά και ανεργία. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι πολεμικές συρράξεις έχουν πυκνώσει (Συρία, Λιβύη, Υεμένη, υποσαχάρια Αφρική, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ουκρανία κτλ). Αξιοποιούνται πολεμικές και κατασταλτικές μέθοδοι με βάση τη νέα τεχνολογία (ρομποτική, τεχνική νοημοσύνη). Εκμεταλλεύονται όλο το αυταρχικό πλαίσιο που επέβαλλαν λόγω πανδημίας. Αναπτύσσεται η πολεμική προετοιμασία και ρητορική, πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα της πολεμικής απειλής. Όλοι είναι «ανοιχτοί» στο διάλογο, στη διπλωματία (sic!!) αλλά και στην υπεράσπιση των «εθνικών» τους συμφερόντων αλλά κανείς τους δε μιλάει για Ειρήνη.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και συνολικά η ΕΕ, και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα πρωταγωνιστούν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα αυτοτελή συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, αναπτύσσοντας επικίνδυνους πολεμικούς άξονες.

Το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή, για να αρπάξει ένα μερίδιο από την λεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ, προχώρησε στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, που γεμίζει αμερικανικές βάσεις όλη την Ελλάδα. Προωθεί την ψηφισμένη από το ΣΥΡΙΖΑ αποστολή ελληνικής πυροβολαρχίας Πάτριοτ για την προστασία της… Σαουδικής Αραβίας! Προχωρά σε συμφωνία με την Γαλλία, που μεταξύ άλλων προβλέπει συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ακόμα και στο Σαχέλ της Αφρικής! Οι συνεκπαιδεύσεις του ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με ΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά στρατεύματα είναι συνεχείς. Προχωρά σε τρομερά εξοπλιστικά προγράμματα ύψους πολλών δισ., εν μέσω πανδημίας και κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, ενώ η φτώχεια και η ακρίβεια σαρώνει εργαζόμενους και νεολαία με την επισιτιστική κρίση να είναι προ των πυλών.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ.) οικοδομούν αντιδραστικό κι επιθετικό άξονα με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο με σκοπό την προνομιακή χάραξη των ΑΟΖ της Μεσογείου για οικονομική και εμπορική εκμετάλλευση. Οξύνεται ένας αντιδραστικός, επικίνδυνος και εχθρικός προς τα λαϊκά συμφέροντα ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ένας ανταγωνισμός με στόχο το καλύτερο πλασάρισμα στην ιμπεριαλιστική ιεραρχία με θύματα τους λαούς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου που δοκιμάζονται από πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου αναπτύσσονται η φτώχεια, οι εξοπλισμοί και η πολεμική προετοιμασία, ένας πολεμοκάπηλος, μιλιταριστικός, εθνικιστικός λόγος, με τη διαρκή απειλή ενός θερμού πολεμικού επεισοδίου. Ο ελληνικός στρατός ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό και ιδιαίτερα σε όπλα: Πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, τεθωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι και βλήματα…. η χαρά των πολυεθνικών όπλων.

Ταυτόχρονα, χειροτερεύει η ζωή των φαντάρων στα στρατόπεδα. Καλλιεργείται ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός, ενώ αυξάνεται η θητεία στους 12 μήνες! Επίσης, ο ελληνικός στρατός, με τις κατευθύνσεις του κράτους, ασκεί πολεμικού τύπου πρακτικές απέναντι σε κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο και το Αιγαίο και χτίζει κέντρα κράτησης μεταναστών. Προωθείται η ιδιαίτερη διαπλοκή ΑΕΙ-Πολεμικής Βιομηχανίας για την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων καταστολής και πολεμικής έρευνας με θύμα τους μετανάστες, τους εργαζόμενους και το λαό ευρύτερα.

Όλα αυτά δικαιολογούνται πως δήθεν «ενισχύουν τη χώρα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της». Πόσα ψέματα σε τόσες λίγες λέξεις: ΗΠΑ, Γαλλία, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν τα δικά τους συμφέροντα και οι ελληνικές κυβερνήσεις (είτε πρόκειται τώρα για τη ΝΔ, είτε παλιότερα για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) στοχεύουν στην εξυπηρέτηση και αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και των δυτικών πολυεθνικών μονοπωλίων.

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν παραπέρα ένα απειλητικό περιβάλλον για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Υπογραμμίζουν την ανάγκη εμφάνισης ενός μαζικού αντιπολεμικού, διεθνιστικού κινήματος, με αντιιμπεριαλιστικά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, που θα αντιπαλεύει αποφασιστικά την κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική του ελληνικού κεφαλαίου. Που θα θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των εργαζομένων, προωθώντας τη διεθνιστική πάλη και συνεργασία των κινημάτων για την ειρήνη και τη φιλία των λαών κόντρα στους πολέμους κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών.

Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΉΠΕΙΡΟ (ΑΡ.ΠΗ) μαζί με ένα μεγάλο εύρος κινήσεων, συλλογικοτήτων κι αγωνιστών σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, μικρές και μεγάλες αντιστάσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος ενάντια στην ακρίβεια και την όξυνση της εκμετάλλευσης. Πήγαμε «κόντρα στο ρεύμα» για τα συμφέροντα της τάξης μας, κόντρα στα καλέσματα για «εθνική ενότητα» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των πετρελαιάδων, των μιζαδόρων, των πολυεθνικών των όπλων και των ιμπεριαλιστών. Αλλά αυτό είναι αναντίστοιχο των αναγκών της εποχής μας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συγκρότηση ενός μόνιμου Αντιπολεμικού Συντονισμού κινήσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών από τους χώρους του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, των φοιτητών, των γειτονιών των περιβαλλοντικών κινήσεων και των αντιφασιστικών πρωτοβουλιών.

Ως περιφερειακή κίνηση μετά και τις τελευταίες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει και πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η συγκρότηση ενός αντιπολεμικού συντονισμού σε επίπεδο βορειοδυτικής Ελλάδας. Τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, καθώς χρειάζεται μόνιμη και αναβαθμισμένη συνεργασία και συντονισμός στο αντιπολεμικό κίνημα. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *