in

Μικρή Silicon Valley η Ήπειρος;

Τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου

editor_image

Της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Όλες τις προϋποθέσεις φαίνεται πως έχει η Ήπειρος για να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας της χώρας, με μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, όπως η TeamViewer και η P&I να δραστηριοποιούνται ήδη στα Ιωάννινα και άλλες να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους.

Η λειτουργία των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Άρτα και Μηχανικών Πληροφορικής στα Ιωάννινα, αλλά και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Κοζάνη δίνουν μια δυναμική στην περιοχή, καθώς μπορούν να αποτελέσουν την «δεξαμενή», απ’ όπου θα αντληθεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για την λειτουργία τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα άμεσης συνεργασίας των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου με τις εταιρείες τεχνολογίας, με σκοπό την άμεση εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή νέων προϊόντων αιχμής.

Την δυναμική αυτή έχουν αντιληφθεί οι τοπικές αρχές, στηρίζοντας την εγκατάσταση των εταιρειών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου, ένα έργο προϋπολογισμού 24.770.088 ευρώ, που φαίνεται πως αποτελεί και κυβερνητική επιλογή, αφού πρόσφατα εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό να δίνει τα εύσημα στον Περιφερειάρχη προ ημερών.

«Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

«Τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το Πάρκο θα κατασκευαστεί σε έκταση 40 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για τον σκοπό αυτό. Ηδη, έχει προωθηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης το Master plan, κι ετοιμάζονται αρχιτεκτονικά σχέδια για κτίριο 15.000 τ.μ. και τα τεχνικά δελτία για την δημοπράτηση του έργου, με στόχο το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου να είναι έτοιμο στο τέλος του 2022.

«Η δημιουργία/κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι επακόλουθο της   προοπτικής που έχει δημιουργηθεί στα Γιάννενα και κατ’ επέκταση στην Ήπειρο από τις δυνατότητες ανάπτυξης που διαπιστώνουν μεγάλες εταιρίες του κλάδου, βασιζόμενες στο πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στον τομέα της πληροφορικής», δηλώνει στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Όπως επισημαίνει, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή εδώ και περίπου δύο χρόνια, όταν είχε έρθει σε επαφή με εγκατεστημένες εταιρίες μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία τους.

«Τότε, διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την απασχόληση νέων επιστημόνων που θα προέρχονται κατά βάση από τα τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την περιοχή μας.

Έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους, αλλά και την αρωγή της Κυβέρνησης προχωρούμε τις διαδικασίες δημιουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και παρέχοντας τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να στεγαστούν όσες εταιρίες ήδη σήμερα έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα και το επιθυμούν, είτε κι άλλες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να μεταφέρουν τμήματα της παραγωγής τους στην Ήπειρο και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ταχεία κατασκευή του έργου, για το οποίο η Περιφέρεια ετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς με απώτερο στόχο στο τέλος του 2022 να μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτό οι πρώτες εταιρίες του κλάδου. Αυτό άλλωστε πιστεύω ότι σηματοδότησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα και τη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη των μεγάλων και παγκόσμιας εμβέλειας στελεχών του κλάδου, τα οποία πρόκειται να επανέλθουν στις αρχές του Ιουλίου, όταν και θα έχουμε συνεργασία για το χρονοδιάγραμμα κ.α. του έργου», υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης.

Φυτώριο» ανθρώπινου δυναμικού για τις εταιρείες τεχνολογίας τα Τμήματα Πληροφορικής σε Άρτα και Γιάννενα
«Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο Τμήματα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που υλοποιούν σύγχρονα προγράμματα σπουδών, εκπαιδεύοντας τους νέους ανθρώπους στο υψηλότερο επίπεδο γνώσεων σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αυτή είναι η πιο βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η περιοχή μας να γίνει Κέντρο Ανάπτυξης της Τεχνολογίας. Έχουμε ανθρώπους κατάλληλους για να στηρίξουν την εγκατάσταση εταιρειών πληροφορικής. Κι αυτό όπως βλέπετε σιγά σιγά συμβαίνει. Έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα δύο πολύ μεγάλες εταιρείες του χώρου, αλλά έχουμε και τοπικές εταιρείες οι οποίες αναπτύσσονται γοργά και δυναμικά, με ξένα κεφάλαια να επενδύονται σε αυτές.

Πιστεύω πως το επόμενο διάστημα κι άλλες εταιρείες θα εγκατασταθούν εδώ, γιατί έχουν γίνει ήδη συζητήσεις και ναι, ίσως στο μέλλον να έχουμε μια μικρή Silicon Valley στην Ήπειρο, δηλώνει στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ο Πρόεδρος και κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Άρτα, Ευριπίδης Γλαβάς.


Ο κ. Γλαβάς μας ενημερώνει πως το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών έχει συνεργασία με τις εταιρείες πληροφορικής της περιοχής, αλλά και με τις δύο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στα Ιωάννινα, πριν ακόμη την εγκατάστασή τους.

«Τουλάχιστον, σε ότι αφορά το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, πριν περίπου δύο χρόνια ήρθαμε σε επαφή με τις εταιρείες αυτές, τους δείξαμε το Πρόγραμμα σπουδών μας, ακούσαμε την γνώμη τους σε σχέση με την εξέλιξη και τις νέες ανάγκες της τεχνολογίας, πήραμε τις παρατηρήσεις τους και προσαρμόσαμε το Πρόγραμμά μας κι εκείνοι ζήτησαν την γνώμη μας για διάφορα ζητήματα. Από μια τέτοια συνεργασία κερδίζει και το Τμήμα και οι απόφοιτοι μας και οι εταιρείες. Επιδιώκουμε συνεργασία σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, γιατί έχουμε κοινούς στόχους. Την ανάπτυξη της πληροφορικής και την διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας», σημειώνει.

Εξάλλου, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών υλοποιεί μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Στην κατάταξη της Επιτροπής Ερευνών είναι μέσα στα πρώτα 5-6 τμήματα από τα 23 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους διάφορους δείκτες έρευνας. «Στα Προγράμματα έρευνας πέρα από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, απασχολούνται και προπτυχιακοί φοιτητές. Τα οφέλη της έρευνας, η γνώση που παράγεται διοχετεύεται μέσα από τα εργαστήρια σε όλους τους φοιτητές. Και βοηθά να έχουμε τεχνολογίες σύγχρονες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και οι φοιτητές μας. Μέσα σ’ αυτές είναι το Πρότυπο Κέντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου, Προγράμματα για Έμπειρα Συστήματα & τεχνητή νοημοσύνη, Βιοπληροφορικής κ.ά., τομείς από τους πιο σύγχρονους της κοινωνίας μας και προσπαθεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τα Συστήματα Μεγάλων Βάσεων Δεδομένων, τα οποία είναι από τα πιο βασικά και δυναμικά αναπτυσσόμενα αντικείμενα μαζί με το block chain», υποστηρίζει ο κ. Γλαβάς.