in

Νέες εφαρμογές – Νέα app | του Γιώργου Θεοδόση


Οκτώβριος 2022, καλό μήνα σε όλους και όλες. Ο καιρός την προηγούμενη εβδομάδα μας απογοήτευσε με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πολλές περιοχές της χώρας ανάγκασαν πολλούς να ανάψουν τα τζάκια. Ανάγκασαν λέω, γιατί άλλες χρονιές θα περιμέναμε να χαρούμε έστω και νωρίτερα την συντροφιά και τη θαλπωρή ενός αναμένου τζακιού. Φέτος όμως οι πρόωρες χειμωνιάτικες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία για το φετινό χειμώνα και τις συνθήκες διαβίωσης όσο αφορά την ενεργειακή επάρκεια. Για περιοχές που θα χρειαστούν θέρμανση από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου η ανησυχία των κατοίκων μεγάλη και η επιδότηση θέρμανσης, έστω και να δικαιούνται το «ταβάνι» της επιδότησης, ουσιαστικά και κυριολεκτικά δεν επαρκεί, δεν «ακούγεται» όπως βροντοφωνάζουν οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές και αυτό που ζητούν είναι να βρεθεί άμεσα λύση για μείωση του τεράστιου βιοποριστικού κόστους της θέρμανσής τους. Πάντως οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μας καθησυχάζουν. Φαίνεται να έχουμε μπροστά μας ένα μικρό αποκαλόκαιρο αφού οι θερμοκρασίες μέσα στην εβδομάδα θα εμφανίσουν ανοδικές τάσεις.

Νέα εφαρμογή μπήκε στη ζωή μας από την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλη μια εφαρμογή, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό «εφαρμογή χωροφύλακας». Η εφαρμογή «appodixi» ήρθε για να θέσει τον πολίτη στις υπηρεσίες του κράτους και με έπαθλο κάποια ευρώ να καταδίδει τον επιχειρηματία που παρανομεί. Ακόμα άλλο ένα app που θα έχει στη φαρέτρα του ο Πολίτης – Εφοριακός. Τώρα πως ακριβώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι πιο γρήγορες από τον πολίτη έτσι ώστε να διορθώνουν τα οποιαδήποτε προβλήματα διαβίβασης πριν ο πολίτης τσεκάρει την διαβίβαση της απόδειξης, αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα λύση.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο, οι διαβιβάσεις των αποδείξεων (αναλυτικά) μαζί με το Ζ γίνονται το βράδυ και όχι ανά λεπτό όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις! Άρα όλες οι αποδείξεις θα εμφανίζονται λάθος και παράνομες όταν εμείς θα τις σκανάρουμε στον πραγματικό χρόνο έκδοσης τους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν η ΑΑΔΕ ρυθμίσει ―γιατί η ΑΑΔΕ το ρυθμίζει αυτό― την εφαρμογή έτσι ώστε οι διαβιβάσεις των αποδείξεων λιανικής στο e-send να γίνονται ανά λεπτό. Μέχρι όμως να γίνει αυτό καλά θα κάνει η ΑΑΔΕ να ενημερώσει μέσω της εφαρμογής τους πολίτες που τη χρησιμοποιούν (και πριν το σκανάρισμα), ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από την επόμενη ημέρα και όχι μόλις παίρνουν την απόδειξη στα χέρια τους.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα να απονεμήθηκε στην ΑΑΔΕ η ασημένια διάκριση στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας  για τις εφαρμογές myDATA timologio και appodixi, αλλά οι ασάφειες και τα προβλήματα του σχεδιασμού και της λειτουργίας όλων αυτών των εφαρμογών προκαλεί ένα τεράστιο κομφούζιο και αμηχανία σε εμάς τους λογιστές αλλά και για τις επιχειρήσεις. Έχω πει όπως λέμε στην Ήπειρο «πρώτα το Γαϊδούρι και μετά το σαμάρι». Πάντως το βραβείο αποτυχίας ανήκει σίγουρα μέχρι σήμερα στην εφαρμογή των mydata.

Άλλη μια απόφαση της ΔΕΔ 1911/2022 έρχεται να δώσει λύση σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά χρηματικά ποσά που παραμένουν κατατεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχετικό λογαριασμό εταιρείας νομικού προσώπου. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η παραμονή των κατατεθέντων χρημάτων σε σχετικό λογαριασμό της οντότητας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της κατάθεσης σε δάνειο και, συνεπώς, δεν δημιουργείται, εκ του λόγου τούτου, υποχρέωση καταβολής και επιπλέον τέλους χαρτοσήμου δανειακής σύμβασης.

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο  Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Καλό μήνα. Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *