in

ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ»


 

 

 

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης ο «σούπερμαν» του νεοφιλευθερισμού και των μεγάλων συμφερόντων, του «φτηνότερου ρεύματος μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», «των νοσοκομείων που θα χτίζονταν μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής» και των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων «υπέρ των εργαζομένων» φέρνει από το πόστο του υπουργείου οικονομικών ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο «για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίκαιη κατανομή των φόρων». Υπάρχει έστω και μία από προηγούμενες μεγάλες αναδιαρθρώσεις Χατζηδάκη που εκπλήρωσαν τον διακηρυκτικό στόχο; Ούτε μία, καθώς φυσικά ο διακηρυκτικός στόχος ήταν το αντίθετο του πραγματικού στόχου που δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετεί πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα» που θα ξεκινά από τα 10.920€ για 6 χρόνια δουλειάς και φόρο 1.600€ εάν κάποιος δεν απασχολεί προσωπικό. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο καθιερώνονται και «τριετίες» για τους αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό εισόδημα για όσους διατηρούν επιχείρηση για 12 χρόνια και πάνω να εκτοξεύεται στα 14.200€ και να καλούνται να πληρώσουν φόρο 2.300€, με προσαύξηση ανάλογη του προσωπικού που απασχολούν!

Στοχεύει ευθέως τους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους νέους και τις νέες επιστήμονες, τους νέους γονείς, τους συναδέλφους που υποαπασχολούνται, που παλεύουν να επιβιώσουν στο επάγγελμα και να ανταποκριθούν σε δαπάνες, υποχρεώσεις, χρέη.

Τα κυρίως εργαλεία για την μείωση της αυτοαπασχόλησης είναι δύο με κοινό παρονομαστή τη δημιουργία ασφυκτικών οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος. Η πρόσβαση στο οποίο καθίσταται πλέον ανέφικτή για τους οικονομικά ασθενέστερους.  Έτσι, μετά τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από 225€/μήνα το 2019 σε 340€/μήνα για το 2024 έρχεται και το καθοριστικό χτύπημα μέσω των φορολογικών βαρών που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να επιβάλει αυξήσεις στους φόρους κατά 150%. Όχι σε όλους, αλλά αποκλειστικά στους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες καθορίζοντας τεκμήρια φορολόγησης εισοδήματος και βαφτίζοντας φοροφυγάδες αποκλειστικά τα κατώτερα στρώματα αυτών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, επιλέγει να στηρίξει την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, να επιβαρύνει ξανά τα μόνιμα υποζύγια, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες με τα χαμηλά εισοδήματα, να εξασφαλίσει από αυτούς τα «ματωμένα πλεονάσματα» για τις ενισχύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα «ειδικά καθεστώτα» υπέρ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων.

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν μιλάει για «φορολογική δικαιοσύνη» ενώ πληρώνουμε ήδη πολύ βαριά φορολογία, όπως φόρο από το 1ο ευρώ στο εισόδημα, το τέλος επιτηδεύματος, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ, όλους τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, την ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Δημιουργούνται πλέον συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής ασφυξίας για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που οδηγεί σταδιακά σε εξοβελισμό από το επάγγελμα! Την ίδια ώρα, τα νέα μέτρα όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τις μεγάλες εταιρείες και την υψηλή κερδοφορία τους, αλλά τις ευνοούν με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος! Ανοίγουν το δρόμο για να κυριαρχήσουν απόλυτα οι μεγάλες εταιρείες στο χώρο μας, μέσα από το τσάκισμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και την ένταση της εκμετάλλευσης των μισθωτών.

Είναι πρόκληση να θέτει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση που έχει διασφαλίσει φορολογική ασυλία στους τραπεζικούς ομίλους, στους εφοπλιστές, στους στρατηγικούς επενδυτές.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον εξευτελισμό των αμοιβών μας και ποιοι άνοιξαν το δρόμο στη φοροδιαφυγή. Ναι είναι οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα για φοροδιαφυγή αυτοί που από κοινού με την τρόικα το 2010 βάλαν ως στόχο το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής μας. Η ελάχιστη αμοιβή ήταν από τη μία όρος για την αξιοπρεπή διαβίωση των μηχανικών και από την άλλη ένας υποδειγματικός τρόπος για να μην υπάρχει δυνατότητα φοροδιαφυγής. Ο τριπλός έλεγχος από ΤΕΕ, ΔΟΥ και πολεοδομίες κατά την έκδοση αδειών εξασφάλιζε τις συναλλαγές που αφορούσαν μελέτες και επιβλέψεις μηχανικών στα ιδιωτικά έργα.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κανιβαλισμό προτάσσουμε την αλληλεγγύη των από κάτω και τα δίκαια αιτήματα μας. Συντονισμένα οι φορείς όλων των μηχανικών αλλά και όσων πλήττονται από μια τέτοια εξέλιξη δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, μικροεπαγγελματίες  θα συμβάλουμε σε πρωτοβουλίες με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αποκρούσουμε την σχεδιαζόμενη εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων μέσω του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, άλλα και μέσω της εκ νέου αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ.

Δεν θα περάσει η επιχείρηση του απαράδεκτου κοινωνικού αυτοματισμού, που διαχωρίζει τεχνητά τους μισθωτούς από τους αυτοαπασχολούμενους. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ο εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται στην ίδια μεριά, δέχεται την ίδια σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του. Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ» θα συμμετέχει στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων από όλους τους κλάδους που πλήττονται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο , την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 10:30 π.μ., μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *