in

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης Ηπείρου;

editor_image

Της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Στην επικείμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντός Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ηπείρου, ώστε να αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας.

Με βάση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης και Ακαδημαϊκής Λειτουργίας του Πανεπιστημίου, που έχει συντάξει ήδη το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά από έναν πρώτο κύκλο διαβούλευσης με τα Τμήματα των σχολών, διατηρούνται όλες οι υφιστάμενες σχολές του Ιδρύματος, όπως προέκυψαν μετά και την ενσωμάτωση των Τμημάτων και υποδομών του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Οκτώβριο του 2018.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα λειτουργούν 11 Σχολές, με 23 Τμήματα, όπου φοιτούν πάνω από 30.000 φοιτητές.

Τα νέα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, που ιδρύθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου και θα έδιναν άλλη πνοή, θα ολοκλήρωναν και θα αναβάθμιζαν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία των σχολών με τις οποίες συνδέονται, δυστυχώς μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή, με το σχεδιασμό του Πρυτανικού Συμβουλίου να δίνει «ιδιαίτερη έμφαση» στην έναρξη λειτουργίας τους, αλλά χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει χρονικά.

«Τα τρία νέα τμήματα δεν προϋπήρχαν σε άλλη μορφή, δεν υπήρχε πρόγραμμα σπουδών, καθηγητές, υποδομές και έπρεπε να δημιουργηθούν από το μηδέν. Με βάση το νόμο, προβλεπόταν να λειτουργήσουν το 2021-22, όταν το πανεπιστήμιο θα ήταν έτοιμο, όμως τέθηκαν σε αναστολή με απόφαση του υπουργείου, μετά τις εκλογές, το Δεκέμβριο του 2019. Τότε ειπώθηκε ότι θα αιτιολογηθούν τα τμήματα και οι προτάσεις των πανεπιστημίων. Περιμένουμε λοιπόν, την διαδικασία της αξιολόγησης για να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας», υποστηρίζει στην «Δημοκρατική Φωνή» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας το πρυτανικό συμβούλιο έχει εκφρασθεί αρνητικά, ωστόσο το τι θα γίνει «παραμένει ανοιχτό», σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται και η ίδρυση νέων Τμημάτων, όπως Ειδικής Αγωγής, Νομικής, Κτηνιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.ά., προτάσεις ωστόσο που, σύμφωνα με τον Πρύτανη, ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό προβλέπεται:
•  Η ανασυγκρότηση της Σχολής Καλών Τεχνών με δύο Τμήματα: (α) Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, και (β) Μουσικών Σπουδών.
•  Η ανασυγκρότηση των Σχολών Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών.
•  Η μετακίνηση των νέων Τμημάτων προς την έδρα της Σχολής τους, που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών.
•  Η ίδρυση Τμήματος «Ειδικής Αγωγής» στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

«Μένει ανοιχτό αν η σχολή Καλών τεχνών θα ενσωματώσει 2 τμήματα της Καλών τεχνών, εικαστικών και Μουσικών Σπουδών χωρίς ωστόσο να μετακινηθούν τα τμήματα. Αλλά αυτό είναι θέμα συζήτησης και περιμένω κι από τα ίδια τα τμήματα να μας πουν τις απόψεις τους», δηλώνει ο κ. Αλμπάνης. Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τμημάτων ερωτηθείς, διευκρινίζει ότι τα τμήματα της Άρτας και Πρέβεζας δεν θα μετακινηθούν στα Ιωάννινα.

Σε ότι αφορά τις νέες δομές έρευνας καινοτομίας και ανάπτυξης για την Ήπειρο, ήτοι το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) με έξι θεματικά Ινστιτούτα, στα Ιωάννινα και το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στην Άρτα, που επίσης ιδρύθηκαν το 2018, με τον νόμο Γαβρόγλου, στο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού γίνεται λόγος μόνο για την ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της Ηπείρου, χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ερωτηθείς ο κ. Αλμπάνης διευκρινίζει ότι «Όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο είναι σε εξέλιξη, δηλαδή έχει καταρτιστεί ο Κανονισμός, θα βγουν οι Επιτροπές, διαμορφώνονται οι χώροι και ήδη μερικά Ινστιτούτα λειτουργούν. Έχουν ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις».

Αγροδιατροφικό Πάρκο στους Κωστακιούς χωρίς Κέντρα Καινοτομίας
Σε ότι αφορά το Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στην Άρτα, ο Πρύτανης αναφέρει πως έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού το Πάσχα και θα πρέπει να συζητηθεί σε επόμενη σύγκλητο, για να οριστικοποιηθεί, να δημοσιευθεί ο κανονισμός στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και να αρχίσουν να λειτουργούν οι πρώτες μονάδες στα υφιστάμενα τμήματα Γεωπονικής και Πληροφορικής στην Άρτα, στους χώρους που έχουν τα τμήματα, ενώ υπάρχει ένα πλάνο, εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση, να δημιουργηθούν καινούργιες εγκαταστάσεις, σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου στους Κωστακιούς.

«Το ΠΑΤΕΠΗ θα λειτουργήσει αρχικά με τα τρία βασικά αντικείμενα τα οποία θεραπεύει η Γεωπονία και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & και Τεχνολογιών. Μια μονάδα ζωϊκης παραγωγής, μια μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών και μια μονάδα φυτικής παραγωγής, τα οποία περιλαμβάνουν γενετική βελτίωση ζώων, κρέας, γάλα, πουλιά, ψάρια, διατροφή ψαριών, θερμοκήπια, μεγάλες καλλιέργειες κλπ. Αυτές οι 3 μονάδες, δεν έχουν αποφασιστεί είναι στον εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος είναι υπό έγκριση από την σύγκλητο. Αυτά θα είναι χωροθετημένα στους Κωστακιούς, δεν πρόκειται να φύγουν» διευκρινίζει ο κ. Αλμπάνης.

Αναφορικά με τα Κέντρα Καινοτομίας κι εάν αυτά θα ενταχθούν στο Αγροδιατροφικό Πάρκο, υποστήριξε ότι αυτά τα κάνει η Περιφέρεια και είναι κάτι διαφορετικό. «Η Περιφέρεια έχει κάνει τις μελέτες με πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, στο οποίο συμμετείχαν και καθηγητές του Πανεπιστημίου και του πρώην ΤΕΙ, αλλά και επαγγελματικοί φορείς της Ηπείρου. Αφορά το Κέντρο Καινοτομίας για τα Φαρμακευτικά Φυτά, για την Γενετική βελτίωση και για το Κρέας. Αυτά είναι κέντρα Καινοτομίας δεν είναι Ερευνητικά Κέντρα. Καινοτομία σημαίνει ότι θα πάει σε πιλοτικές εφαρμογές κι επεξεργασίας και βελτίωσης πραγμάτων. Είναι διαφορετικό από το να έχεις ερευνητικά κέντρα. Καινοτομία είναι οι εφαρμογές. Εμείς έχουμε ζητήσει καθηγητές του Πανεπιστημίου από εξειδικευμένα τμήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, να συμμετέχουν σε αυτά τα Κέντρα Καινοτομίας. Άρα το Πανεπιστήμιο θα συμμετέχει μέσω των καθηγητών του με σχετικό αντικείμενο. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η σύνθεση και περιμένουμε πότε η Περιφέρεια θα προχωρήσει».

Ερωτηθείς γιατί δεν εντάσσονται κι αυτά στο Αγροδιατροφικό Πάρκο υποστήριξε πως «είναι διαφορετική η φυσιογνωμία τους. Δεν είναι ερευνητικά, θα χρειαστούν την συνεργασία του ΠΑΤΕΠΗ, διότι εκεί γίνεται η έρευνα. Το Κέντρο καινοτομίας δεν θα κάνει έρευνα, θα κάνει εφαρμογές βελτιώσεις συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτή είναι η δική μου η αντίληψη. Υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάποιοι θέλουν σε όλα να συμμετέχουν. Ενδεχομένως, να είναι οι ίδιοι άνθρωποι και στο ΠΑΤΕΠΗ και στα Κέντρα Καινοτομίας», υποστήριξε.

Ποια τμήματα κινδυνεύουν
Με το νόμο Κεραμέως και την περιβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστημιακά τμήματα, εκτιμάται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα χάσει περί το 22% των εισακτέων του σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.

Όπως αναφέρει, κινδυνεύουν να έχουν λιγότερους εισακτέους κυρίως τα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών στην Πρέβεζα , Γεωπονίας στην Άρτα και Νοσηλευτικής στα Γιάννενα. Κινδυνεύουν και κάποια άλλα τμήματα, αλλά λιγότερο.

«Κάναμε μια προσπάθεια κι ενημερώσαμε τα Δημοτικά Συμβούλια, τη Ββαθμια εκπαίδευση για τις δυνατότητες αυτών των τμημάτων και τους υποψήφιους. Κάναμε διαλέξεις, συνέδρια με όλους τους φορείς γιατί είδαμε ότι αυτά τα τμήματα δεν επιλέγονται από τα παιδιά της Ηπείρου. Το τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα έχει τους λιγότερους φοιτητές από την Ήπειρο – 7 φοιτητές από τα Γιάννενα, 2 Αρτα και 1 από Πρέβεζα-. Αντιθέτως, πολλούς από την Αθήνα, την Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα. Παρόλο που είναι περιζήτητο για τα μεταπτυχιακά του, το Πρόγραμμα Σπουδών του είναι καλό, η τοπική κοινωνία για κάποιους λόγους δεν το επιλέγει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλμπάνης υποστηρίζει εξάλλου, ότι οι βάσεις και το ποιοι θα περάσουν θα καθοριστεί από τις πανελλήνιες και είναι κάτι απρόβλεπτο. «Είχαμε ζητήσει και λόγω πανδημίας να μην εφαρμοστεί ο νόμος από φέτος, αλλά δεν εισακουστήκαμε», τονίζει.

Η «Δημοκρατική φωνή» επικοινώνησε επίσης, με τους κοσμήτορες κάποιων από τις σχολές, που κινδυνεύουν να έχουν λιγότερους εισακτέους, εξαιτίας της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Πρέβεζα
Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Πρέβεζα λειτουργεί 22,5 χρόνια και έχει 2.813 πτυχιούχους. Οι ενεργοί φοιτητές είναι 1769 και έχει 17 μέλη ΔΕΠ.

«Με βάση την απόφαση του υπουργείου για 265 φοιτητές, υπάρχει κίνδυνος να πάρουμε λιγότερους φοιτητές από τον στόχο. Προσπαθούμε να παλέψουμε την μετανάστευση. Δυστυχώς, οι Ηπειρώτες δεν επιλέγουν τα Πανεπιστήμια του τόπου τους» δηλώνει ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Ιωάννης Σωτηρόπουλος.


Όπως επισημαίνει, οι σπουδές στο τμήμα Λογιστικής είναι ανωτάτου επιπέδου. «Είμαστε από τα καλύτερα τμήματα στην Ελλάδα, με επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιούχους, με συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, διασυνοριακά έργα και μάλιστα είναι σε εξέλιξη ένα έργο για την μεταφορά τεχνογνωσίας σε Πανεπιστήμιο της Αλβανίας. Η σχολή έχει μόνο ένα τμήμα, ωστόσο έχουμε υποβάλλει πρόταση και διεκδικούμε την ίδρυση και 2ου τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων» υποστηρίζει.

Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών της Πρέβεζας έχει ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση με τον νόμο Γιαννάκου. «Με τη βάση εισαγωγής 10, είχαμε μεγάλη μείωση φοιτητών, αλλά το παλέψαμε με την προβολή, τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογιστών, ένταξη στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, δικαιώματα συμμετοχής σε θέσεις καθηγητών στο δημόσιο και τώρα ελεγκτικής. Προχθές πήραμε νέα επαγγελματικά δικαιώματα που αφορούν την ελεγκτική» αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Από το 2015-16 στο Τμήμα λειτούργησε μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών με 233 πτυχιούχους, ενώ σήμερα υλοποιείται πρόγραμμα με 61 ενεργούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι εννέα και έχουν προκηρυχθεί άλλες πέντε θέσεις τον Μάιο του 2021. Επίσης, έχουν 6 εργαστήρια, νέα κτήρια με τρία αμφιθέατρα.

Σχολή Γεωπονίας
«Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μία συνεχή ανοδική πορεία, παρά τους συνεχείς μετασχηματισμούς που έχει υποστεί λόγω της ανεπαρκούς διασύνδεσης της κρατικής πολιτικής ανάμεσα στην παιδεία και την παραγωγή, ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύστημα προόδου και εξέλιξης της χώρας. Το Τμήμα μας ευελπιστεί να συνεχίσει και να προβάλει ενεργητικά την επόμενη περίοδο, σε ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο» δηλώνει η κοσμήτορας της Σχολής κα Αθηνά Τζώρα.


Ερωτηθείσα για τους συντελεστές ΕΒΕ και τον κίνδυνο η σχολή να έχει μικρότερο αριθμό εισακτέων η κα Τζώρα δήλωσε ότι τα νούμερα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο τους βαθμούς που θα γράψουν τα παιδιά φέτος, τονίζοντας ωστόσο με νόημα, ότι το ζήτημα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά αν το υπουργείο θέλει να αναπτύξει και να ενδυναμώσει τα τμήματα Γεωπονίας ή όχι. «Ποιος θα την κάνει την στρατηγική; Θα την κάνει το κάθε τμήμα; Προφανώς κι εμείς την κάνουμε στο βαθμό που μας αναλογεί. Δεν σχεδιάζουμε όμως για όλη την χώρα. Άλλοι οφείλουν να σχεδιάσουν κι όχι να πετούν το μπαλάκι στα τμήματα και να στέκονται στα νούμερα» δηλώνει.

Επιπλέον, η κα Τζώρα υποστήριξε ότι σε μια αγροτική περιοχή όπως η Ήπειρος, όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμιο, τοπικοί παράγοντες και βουλευτές θα έπρεπε να υποστηρίζουν δυναμικά την γεωπονική σχολή και την εξέλιξή της –όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές- γιατί πρόκειται για ένα τμήμα με άμεση διασύνδεση με την παραγωγή του τόπου. «Τι άλλο πλούτο έχει να επιδείξει η περιφέρεια της Ηπείρου εκτός από την αγροδιατροφή;», διερωτάται.

Η κα Τζώρα αναφέρθηκε επίσης, στο αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με βάση τα διεθνή προγράμματα σπουδών των γεωπονικών επιστημών στα πρότυπα του διεθνούς ευρωπαϊκού συστήματος ECTS, στα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το τμήμα και με βάση την Επιτροπή Ερευνών τους, τα αποτελέσματα των οποίων αποδίδονται και στην διδασκαλία. Μάλιστα, η Γεωπονική είναι το 6ο τμήμα του Πανεπιστημίου σε απορρόφηση κονδυλίων για την έρευνα. «Στο Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα εμπιστεύτηκε η ΓΓΕΤ ερευνητικά έργα για παραγωγή «πράσινων» τροφίμων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εδώ παράχθηκε κρέας με ολοκληρωμένο σύστημα πράσινης παραγωγής και εξοικονόμησης 24% στην καταναλισκόμενη ενέργεια. Στο Τμήμα μας έγινε η έρευνα και η εφαρμογή της για πράσινες στέγες, για πράσινες διαδρομές, για πρωτοπόρα συστήματα αρδεύσεων των καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερού για σπάνιες εγχώριες ποικιλίες φυτών με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ανθεκτικότητα στα νοσήματα. Συμμετέχουμε στο εμβληματικό έργο Foodomics για την ταυτότητα των Ελληνικών τροφίμων και την παραγωγή ενός νέου χάρτη των Ελληνικών τροφίμων και των ιδιοτήτων τους, ιδιαίτερα στο λάδι, το κρασί, τα τυροκομικά και το μέλι» τονίζει η κα Τζώρα.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό του τμήματος Γεωπονίας είναι η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, τα οποία θα ολοκληρώσουν επιστημονικά τη φυσιογνωμία της σχολής.

«Έχουμε ζητήσει αιτιολογημένα την ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα στη Σχολή Γεωπονίας, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η Γεωπονική Επιστήμη και να μην παραμένει κολοβή και μάλιστα σε μια Περιφέρεια που παράγει το 65% του κρέατος κοτόπουλου, το 35% των ακτινιδίων, το 80% των χελιών, το 18% του Ελληνικού χοιρινού κρέατος, το 15% των γαλακτοκομικών προϊόντων, το 85% της Ελληνικής πέστροφας και το 20% των υδατοκαλλιεργειών» υποστηρίζει η κοσμήτορας της Γεωπονικής σχολής.

Τέλος, η κα Τζώρα επισημαίνει πως η Γεωπονική εκπαίδευση στην ανώτερη της μορφή απαιτεί κέντρα καινοτομίας, καινοτόμα αγροδιατροφικά πάρκα, μια αγροτική τεχνούπολη, η οποία έχει προταθεί από το Τμήμα της Άρτας ήδη από τη δεκαετία του 2000. Όπως υποστηρίζει, αν και εγκρίθηκε η ίδρυση του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα από το 2018, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, παρά τις ενέργειες της σχολής.

Στην Γεωπονική Σχολή απασχολούνται 16 μέλη ΔΕΠ και αναμένονται ακόμη 2-3 άτομα ενώ έχουν ζητηθεί κι άλλες θέσεις. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 1500 με ενεργούς σήμερα τους 830. Επιπλέον, το 2018 επιτράπηκε η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και τώρα έχει 8 υποψήφιους διδάκτορες. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε δύο διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα με θεματολογία «Περιβάλλον κι αγροδιατροφή» και « Υδατοκαλλιέργειας και παθολογία εκτρεφόμενων ιχθύων».

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
«Έχουμε έναν νόμο που αλλάζει τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περίπου 20.000 θέσεις κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας θα μείνουν κενές. Είναι γεγονός ότι όσο πιο περιφερειακό είναι ένα Τμήμα τόσο πιο πολύ κινδυνεύει» αναφέρει ο κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Άρτα κ. Ευριπίδης Γλαβάς.

Όσον αφορά το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με βάση τα περσινά στατιστικά ο κ. Γλαβάς εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση εισακτέων, με δεδομένες τις ενέργειας εξωστρέφειας του τμήματος. «Για την επόμενη χρονιά το υπουργείο έδωσε 265 φοιτητές. Το τμήμα πάγια ζητάει 120-150 φοιτητές ανά φοιτητικό έτος. Πιστεύουμε όλοι οι καθηγητές, ότι ο αριθμός υπερβολικά μεγάλος για να διαχειριστεί ένα τμήμα. Οπότε η μείωση στον αριθμό των εισακτέων που προβλέπει η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να γίνει ομαλά με την μείωση των εισακτέων σε κάθε τμήμα», υποστηρίζει.

Επισημαίνει δε, πως κοινή αντίληψη όλων των καθηγητών είναι ότι ένα τμήμα δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από τον αριθμό των εισακτέων. «Υπάρχουν πολλοί άλλοι δείκτες από τους οποίους θα πρέπει να κριθεί ένα τμήμα, όπως η επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, από την έρευνα που συντελείται, Το πρόγραμμα και το αντικείμενο των σπουδών κ.ά.», αναφέρει.

Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχει 20 διδάσκοντες (18 μέλη ΔΕΠ και 2 μέλη βοηθητικού προσωπικού- και είναι ένα από τα μεγάλα τμήματα μετά την σμίκρυνση όλων των τμημάτων κατά την δεκαετία της κρίσης, συμμετέχει στην έρευνα με πολύ υψηλό αριθμό δημοσιεύσεων και είναι στην 5η θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το αντικείμενο των σπουδών, αναφέρει ο κ. Γλαβάς «Η πληροφορική σήμερα είναι ένας κλάδος με μεγάλη έλλειψη αποφοίτων. Ένας κλάδος που αναπτύσσεται δυναμικά. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια εταιρείες από το εξωτερικό εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Για παράδειγμα έχουμε δυο μεγάλες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στα Γιάννενα και ήδη απασχολούν 200 ανθρώπους των τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων. Πέραν αυτών έχουμε και την γρήγορη ανάπτυξη ελληνικών εταιριών. Οπότε η ανάγκη για προσωπικό Πληροφορικής είναι πολύ μεγάλη», τονίζει.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος επισημαίνει «Είμαστε ένα τμήμα όπου οι φοιτητές μπορούν να εκπαιδευτούν και να κάνουν εφαρμογές σε πολύ σύγχρονα αντικείμενα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ιντερνέτ και εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο των αντικειμένων, η βιοπληροφορική, τα δίκτυα υπολογιστών και δικτύων. Επίσης το τμήμα έχει τόσο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, όσο και 20 υποψήφιους διδάκτορες σε σύγχρονα θέματα της Επιστήμης. Επίσης, λόγω του υψηλού επιπέδου του επιστημονικού προσωπικού του τμήματος υλοποιεί μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Ένα από τα τελευταία προγράμματα που υλοποιούμε είναι η δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι μια νέα επανάσταση στο χώρο και θα αποβλέπει στην προαγωγή της έρευνας, της εκμάθησης και διδασκαλίας, καθώς και της αξιοποίησης τεχνολογιών σε διεπιστημονικά και πολιτισμικά πεδία» επισημαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *