in

Νίκος Σπύρου: «Δυστυχώς δεν υπάρχει ισορροπία στην ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου»

editor_image

Συνέντευξη στη Σοφία Αναγνωστάκη


Την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και κατά επέκταση και της Άρτας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τουρισμό επισημαίνει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Άρτας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Νίκος Σπύρου μιλώντας στην «Δημοκρατική Φωνή». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για μη ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων αφήνοντας αιχμές για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τάσσεται υπέρ του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι διορθώνει αδικίες, αλλά και του νέου εκλογικού νόμου υποστηρίζοντας πως δίνει λύσεις στα εμπόδια κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, που δημιούργησε η απλή αναλογική. Καταλήγοντας, μιλά για άριστες σχέσεις με την κεντρική διοίκηση της ΝΔ, στην οποία προωθούνται σκέψεις και προτάσεις τοπικών φορέων.

•  Διανύουμε μια περίοδο, όπου η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα με βασικό στοίχημα την επανεκκίνηση της οικονομίας, ανοιχτές επιχειρήσεις και διατήρηση των θέσεων εργασίας; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ, από τους Αρτινούς για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είναι γνωστό σε όλους, ήρθε αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο υγειονομικό πόλεμο επιδεικνύοντας ωστόσο άμεσα αντανακλαστικά καθώς κατόρθωσε να εξισορροπήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας με την προστασία της οικονομίας. Σταθμίσαμε το αγαθό της δημόσιας υγείας με εκείνο της δημοσιονομικής ωφέλειας και της οικονομίας γενικότερα, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα ενίσχυσης και τόνωσης της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέτοντας πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα την δημόσια υγεία έλαβε μια σειρά από μέτρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών για τις μεν επιχειρήσεις η επιστρεπτέα προκαταβολή, η κάλυψη εργοδοτικών εισφορών, οι αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση προκαταβολής φόρου αλλά και η μείωση ενοικίων. Για τους δε εργαζόμενους ενδεικτικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η παράταση επιδομάτων ανεργίας και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Το κλίμα που εισπράττω είναι θετικό από όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας, καθώς αναγνωρίζουν το εύρος των μέτρων που έχουμε εφαρμόσει ήδη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει παραλείψεις ή αστοχίες για ορισμένους συμπολίτες μας και θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να μην γίνουν σε μια τέτοια έκτακτη συγκυρία αλλά θεωρώ ότι η πλειονότητα αυτών ενισχύθηκε σημαντικά και ουσιαστικά. Σίγουρα η εμπειρία την οποία έχουμε αποκτήσει μας έχει κάνει σοφότερους και αποτελεσματικότερους σε όλους τους τομείς.

•  Λόγω και της πανδημίας έχει ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Εν προκειμένου για την Άρτα ποιοι τομείς της οικονομίας θα πρέπει να στηριχθούν και να αναπτυχθούν;

Θεωρώ δεδομένο ότι χρειάζεται αλλαγή το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας ιδίως μετά την τεράστια υγειονομική κρίση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια ευκαιρία αναθεώρησης του υφιστάμενου μοντέλου προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο της μειωμένης ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της διακυβέρνησής της εφάρμοσε πολιτικές για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Φυσικά επετεύχθη η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους που ήρθε για να μείνει. Με το Ταμείο Ανάκαμψης προ των πυλών επισπεύδουμε την ανάπτυξη της χώρας και προετοιμάζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, μια Ελλάδα εξωστρεφής, ανταγωνιστική και ελκυστική σε επενδύσεις.

Θεωρώ ότι ο νομός της Άρτας πρέπει να αναπτυχθεί συνολικά σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας και ιδίως στον πρωτογενή τομέα. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει την φορολογία στα συνεταιριστικά σχήματα των αγροτών ενώ παρατείνει τόσο για τους αγρότες όσο και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος. Πρέπει όμως να στηριχθούν και ο τομέα της εστίασης καθώς και η τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιάς σε Βυζαντινά μνημεία και όχι μόνο, ούτως ώστε να μετατρέψουμε την Άρτα μας σε πόλο έλξης τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

•  Ποια έργα δρομολογούνται για την περιοχή και κατά πόσο είστε ικανοποιημένος από αυτά; Σε ποια θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για έργα ζωτικής σημασίας, τα οποία κινούνται στους βασικούς άξονες που έχει ορίσει η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων μέσω της κατασκευής απαραίτητων έργων υποδομής. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προστασία αδέσποτων και στο περιβάλλον μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Φυσικά στο επίκεντρο θα εξακολουθεί να είναι η ψηφιακή ανάπτυξη με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών(ΤΠΕ) έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και βασικό στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε έξυπνες πόλεις. Στους δε τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού δρομολογούνται ήδη η ανέγερση σχολείων και ο εναλλακτικός τουρισμός μέσω αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τον βασικό λόγο, κυρίως στα έργα υποδομής στα οποία αναφέρεστε, τον έχει η τοπική αυτοδιοίκηση δηλαδή οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα.

•  Είναι ισόρροπη η ανάπτυξη μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου; Αν όχι τι εκτιμάται ότι φταίει και τι θα έπρεπε να γίνει;
Θεωρώ ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ισορροπία στην ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου. Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και δεν περιορίζεται στο σήμερα. Δεν είναι μόνο τα θέματα πολιτικής και κομμάτων αλλά και προβλήματα τοπικού χαρακτήρα που δεν συντελούν στην ανάπτυξη και υλοποίηση σημαντικών έργων. Ωστόσο σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει ο Σύριζα που αν και με πρωθυπουργό καταγόμενο από τον Νομό μας αλλά και υψηλόβαθμους Υπουργούς να έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως έργο. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να αλλάξουν τις ταμπέλες από ένα ίδρυμα που ενώ διοικούνταν από την Άρτα τώρα διοικείται από τα Γιάννενα. Μάλιστα ακόμη και οι ταμπέλες δεν γράφουν Ηπείρου παρά μόνο Ιωάννινα!

•  Θα ήθελα το σχόλιό σας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Το νέο εργασιακό ν/σ διορθώνει αδικίες του παρελθόντος και επιτέλους απαντάει στα σύγχρονα και πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Σε απάντηση στα fake news της αντιπολίτευσης περί κύματος απολύσεων, εμείς διευρύνουμε το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις! Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και προστατεύουμε το σύνολο των δικαιωμάτων του. Η ράδιο αρβύλα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα της απεγνωσμένης προσπάθειας του για λαϊκισμό.

•  Αλλάζει ο εκλογικός νόμος και ουσιαστικά καταργείται η απλή αναλογική. Θεωρείται θετική την αλλαγή; Θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων;
Ο νέος εκλογικός νόμος κινείται σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση διότι δίνει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ α και β βαθμού τα δύο τελευταία χρόνια. Η απλή αναλογική έθετε εμπόδια στην κυβερνησιμότητα με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται άμεσες και γρήγορες αποφάσεις. Πολλές φορές ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης αδυνατούσε να ασκήσει την πολιτική για την οποία ψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα.

•  Πως μπορεί μια Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ να κάνει αισθητή την παρουσία της στο νομό, όταν έχει επίσης ισχυρό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του κατάγεται από το νομό;
Η ΔΕΕΠ ΝΔ Άρτας αριθμεί 3500 μέλη. Είναι με διαφορά η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση του νομού μας, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει ενεργά και σε μεγάλο βαθμό στα τοπικά δρώμενα. Η ΔΕΕΠ διακρίνεται επίσης για τις κοινωνικές τις παρεμβάσεις. Για παράδειγμα πραγματοποιεί αιμοδοσίες καθ όλη την διάρκεια του χρόνου ενώ υπάρχει και ένα κυκλικό πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο υλοποιούμε κάθε χρόνο. Αυτό αφορά εκδηλώσεις και επισκέψεις σε κοινωνικές δομές, στον ερυθρό σταυρό, στο γηροκομείο και σε συλλόγους ΑΜΕΑ και ΚΔΙΦ. Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους οποίους πραγματοποιούμε για φιλανθρωπικό σκοπό και στη συνδρομή μας σε πληγέντες όπως και στην στήριξη στο κοινωνικό παντοπωλείο κλπ. Το αμέσως χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές εκδηλώσεις και στην μετά covid εποχή με επισκέψεις υψηλών κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Κατά συνέπεια η παρουσία μας είναι αισθητή μέσα από ουσιαστικές δράσεις και έργα. Η κοινωνική προσφορά μας επίσης είναι πάντα παρούσα στον Νομό της Άρτας.

•  Πόσο συχνά ζητείται η άποψή σας από τα κεντρικά της ΝΔ για βασικά θέματα; Υποβάλλετε προτάσεις για ζητήματα του νομού;
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας δεν διστάζουμε να συγκεντρώνουμε και να προωθούμε σκέψεις και προτάσεις φορέων και- όχι κατ ανάγκη του χώρου μας- στα κεντρικά της ΝΔ. Προτάσσουμε πάντα την ευημερία των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας. Υπάρχει μια άριστη σχέση με την κομματική ηγεσία της ΝΔ και σε αυτό συντελεί και η δική μου παρουσία διαρκώς στην Αθήνα τόσο στα κεντρικά γραφεία όσο και στα υπουργεία με σκοπό την ενημέρωση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *