in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ο Αγώνας ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στα Θεσπρωτικά όρη είναι αγώνας όλης της τοπικής κοινωνίας», ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Συνέντευξη Δημάρχου Ζηρού & Προέδρου ΦΟΔΣΑ Νίκου Καλαντζή στον Χρήστο Τσούτση


Χαιρετίζω την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Δημοκρατική Φωνή” και εύχομαι καλή επιτυχία και μακροημέρευση. Στην εποχή του διαδικτύου το εγχείρημα έκδοσης μίας εφημερίδας στη βάση των παραδοσιακών ΜΜΕ αλλά με ενσωματωμένη την εμπειρία και τη γνώση του σήμερα, είναι απόλυτα θετικό και αξίζει συγχαρητηρίων. Είμαι βέβαιος ό,τι, πέρα από την ενίσχυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση, η οποία λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε με την πανδημία έχει ανάγκη από περισσότερη εγκυρότητα και ανεξαρτησία, η “Δημοκρατική Φωνή” θ’ αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο της Τοπικής Κοινωνίας της Ηπείρου.
Καλοτάξιδη η “Δημοκρατική Φωνή” κι εύχομαι να έχει πολλές επιτυχίες και θετικές ειδήσεις!

•  Στην επικαιρότητα είναι το ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες στην Ήπειρο και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στην περιοχή του Δήμου Ζηρού. Εσείς στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως όργανο ομόφωνα ταχθήκατε κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή σας. Τι σκέφτεστε για την συνέχεια;
Μολονότι δεν είμαστε εν γένει αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ‘πράσινη’ ανάπτυξη, ωστόσο δηλώνουμε με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας στις εγκρίσεις από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τριών βεβαιώσεων παραγωγού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη τα βουνά της Λάκκας Σουλίου και γενικά σε σημεία του Δήμου μας. Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε μείζον ζήτημα το να λαμβάνονται αποφάσεις για τον τόπο μας, δίχως προηγούμενα να έχει υπάρξει ενημέρωση των Δήμων και των Τοπικών Κοινωνιών και να έχει αναζητηθεί η αναγκαία συγκατάθεσή τους. Κατά δεύτερο θεωρούμε ότι λόγω των προδιαγραφών που προβλέπονται στις μελέτες, η τυχόν εγκατάστασή τους θα καταστρέψει τη φυσική ομορφιά της περιοχής και θα πλήξει καίρια την οικονομική δραστηριότητα ιδίως στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, γεωργία κλπ).

Ακόμη θα υπάρξει μεταβολή της ταυτότητας του τόπου από περιοχή φυσικού κάλους, γεωργοκτηνοτροφική και πολιτιστικής παράδοσης σε βιομηχανική, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές στον αθλητικό, πεζοπορικό και περιηγητικό τουρισμό θα ‘ψαλιδιστούν’. Για τη διάνοιξη δρόμων θα απαιτηθούν μεγάλες εκτάσεις, κυρίως δασικές, αλλοιώνοντας το ανάγλυφο και τη μορφολογία της περιοχής. Επίσης ιστορικά και παραδοσιακά μονοπάτια καθώς και σημαντικοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους εμείς επιδιώκουμε να αναδείξουμε, θα υποστούν αλλοιώσεις και ίσως και καταστροφές. Και βέβαια θα υπάρξει αλλαγή στο μικρόκλιμα της περιοχής που θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα, αλλά και την πανίδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απορρίπτουμε την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας GAIACOMM LTD Ε.Π.Ε. στην περιοχή μας.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε ομόθυμα η αντίθεση όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής, και πέρα από το ότι ταχθήκαμε εναντίον των ανεμογεννητριών, λάβαμε απόφαση για νομικές ενέργειες οι οποίες ήδη προχωρούν σε συνεργασία και με την επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα για τον οποίο διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα κερδίσουμε. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι προσπάθεια και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας η οποία αγωνιά, ζητάμε τη συστράτευση όλων και φυσικά τη συνεργασία των Δήμων Δωδώνης και Πρέβεζας που επίσης έχουν εντός των ορίων τους σημεία που περιλαμβάνονται στις μελέτες που ενέκρινε η ΡΑΕ.

Ως δημοτική αρχή προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, να αξιοποιήσουμε κάθε
χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε διαθέσιμη
δυνατότητα, για να υλοποιήσουμε έργα.Από την προηγούμενη ακόμη θητεία έχουμε
ωριμάσει μελέτες τις οποίες σήμερα
υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση.

•  Ο Δήμος Ζηρού είναι από τους πιο δραστήριους στην απορρόφηση προγραμμάτων, την εκπόνηση έργων υποδομής και την εκτέλεση τους.
Πως προχωρά ο σχεδιασμός των έργων τη σημερινή περίοδο εν μέσω πανδημίας;
Ως δημοτική αρχή προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, για να υλοποιήσουμε έργα. Ήδη από την προηγούμενη ακόμη αυτοδιοικητική θητεία έχουμε ωριμάσει πολλές μελέτες τις οποίες σήμερα υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση. Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και μόνο, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έχουμε υποβάλει εννέα προτάσεις για πολύ σημαντικά έργα του Δήμου και αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις. Σίγουρα η πανδημία έχει αλλάξει αρκετές από τις προτεραιότητες και των Δήμων, καθώς ρίχνουμε πλέον μεγάλο βάρος στη στήριξη των υπηρεσιών πρόνοιας και παροχής βοήθειας προς τους πολίτες, αλλά και της πολιτείας που ανακατευθύνει κονδύλια, προς διαφορετικές ανάγκες. Αυτή η δύσκολη κατάσταση, αναμφίβολα έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό των έργων και παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις. Όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε ό,τι θα ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή κατάσταση και θα καταφέρουμε ν’ αναπτύξουμε και πάλι τις υψηλές ταχύτητες που απαιτούνται για την εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων.

•  κ. Καλαντζή, η Ήπειρος έχει μπει σε μια νέα φάση αναφορικά με την διαχείριση απορριμμάτων. Εσείς προσωπικά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό ως Πρόεδρος του νέου Φορέα στην Ήπειρο. Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και συνολικά στην χώρα γύρω από αυτό το κρίσιμο θέμα;
Η Ήπειρος όντως έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο με ολοκληρωμένες υποδομές στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ αρκετές ακόμη βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Προωθούμε την πλήρη εναρμόνιση με όσα ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το όμορφο περιβάλλον της Ηπείρου και να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή που είναι και το μεγάλο στοίχημα. Θεωρώ ότι για μία καλύτερη επόμενη μέρα τόσο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όσο και για όλη τη χώρα, θα πρέπει θα προωθηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν περισσότερες και υψηλότερες χρηματοδοτήσεις. Εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, είναι την ανάγκη διάθεσης οικονομικών κινήτρων προς Δήμους και φορείς για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άμεση ολοκλήρωση και λειτουργεία όλων των απαραίτητων υποδομών. Έτσι θα υπάρξει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που είναι ζητούμενο για όλους τους Δήμους και τους πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *