in

“Μικρές οι προσδοκίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ήπειρο”

Γράφει η Σοφία Αναγνωστάκη


Με ελάχιστες κρατήσεις δωματίων, πελάτες της τελευταίας στιγμής και μικρές προσδοκίες αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου στην Ήπειρο, το άνοιγμα του τουρισμού που προγραμματίζεται για τις 14 Μαΐου 2021.

Το 2020 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο, καθώς Μάρτιο με Ιούνιο οι μονάδες ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Στη συνέχεια, πήραν μια οικονομική ανάσα την καλοκαιρινή σεζόν και από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2021 κράτησαν «οικειοθελώς» κλειστές τις μονάδες τους, καθώς η απαγόρευση μετακινήσεων προφανώς δεν θα έφερνε πελάτες κι αφετέρου για να επωφεληθούν από τις αναστολές εργασίας του προσωπικού, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.ά, ώστε να κρατηθούν «ζωντανοί».

Θεωρούν σημαντικό «όπλο» το εμβόλιο κατά του ιού COVID19 και ελπίζουν στον άμεσο εμβολιασμό τους, ώστε να είναι προστατευμένοι και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Ώθηση στην αγορά αναμένεται να δώσουν και οι νέες πτήσεις από Γαλλία, Αγγλία και Πολωνία με προορισμό το Άκτιο, που έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες συνδέσεις.

Όλοι ωστόσο συμφωνούν ότι η επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, δεν θα γίνει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, ενώ όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά επιβίωσης. Ακόμα και στην κρίση δεν είχαμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Και να ανοίξει ο τουρισμός δεν νομίζω πως από τη μια στιγμή στην άλλη θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία. Θεωρώ θα είναι σταδιακή η επιστροφή του κόσμου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να περιμένουμε την άνοιξη του 2022 για να πούμε ότι θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019 θέλουμε 2-3 χρόνια», τονίζει στη «Δημοκρατική Φωνή» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης.

Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής στην ΠΕ Ιωαννίνων δεν υπάρχουν κρατήσεις. Υπήρχε ένα σχετικό ενδιαφέρον για το Πάσχα, αλλά με το σκεπτικό ότι και το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, προφανώς δεν θα υπάρξει ανταπόκριση.

«Τουλάχιστον, το πρώτο διάστημα, δεν μπορούμε να έχουμε πλάνο», τονίζει ο κ. Σουρέλης, υποστηρίζοντας πως αν καταφέρουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, αυτό θα γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά, αν και εφόσον επιτραπούν οι οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία, οι οποίες ήταν η μεγάλη δυναμική της πόλης των Ιωαννίνων. Συν τα συνέδρια και οι παράπλευρες εκδηλώσεις.

Σε ότι αφορά τους ορεινούς προορισμούς εκτιμά πως θα υπάρξει μια σχετική κίνηση, καθώς υπάρχει κόσμος ο οποίος θέλει και μπορεί να ταξιδέψει όπως δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι, που δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημά τους αυτό το διάστημα και αποταμιεύουν.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Λίγο πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες του Τουρισμού στην Πρέβεζα, οι οποίοι παραδοσιακά δούλευαν με τον εσωτερικό τουρισμό και εν μέρει βασίζονται στα προγράμματα Κοινωνικού τουρισμού» και «Τουρισμός για όλους». Επιπλέον, αναμένεται να δοθεί και μια νέα ώθηση από τουρίστες του εξωτερικού λόγω της προσθήκης νέων αεροπορικών συνδέσεων από την Αγγλία, Γαλλία και Πολωνία προς το Άκτιο.

«Φέτος ό,τι και να γίνει, όποτε και να ανοίξει θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα θα είναι περισσότερες οι αεροπορικές συνδέσεις και άρα οι πτήσεις προς Άκτιο, περισσότερες οι διαθέσιμες θέσεις για την περιοχή, περιμένουμε ότι θα αυξηθούν τα Προγράμματα Κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους» και ο κόσμος φυσικά μετά από ένα παρατεταμένο lockdown τόσων μηνών θα θέλει να κάνει διακοπές. Κι είμαστε και προετοιμασμένοι καλύτερα σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Κώστας Ανατολιωτάκης.

Διευκρινίζει ωστόσο, πως προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις, παρά μόνον ενδιαφέρον, με την έννοια ότι τηλεφωνούν και ρωτούν για τιμές και διαθεσιμότητα δωματίων. Αντίστοιχα και με τις αεροπορικές πτήσεις. Ούτε εκεί έχουν γίνει ακόμα κρατήσεις.

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, γιατί δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα με καμία Ευρωπαϊκή χώρα, οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Και φέτος θα βασιστούμε στην εσωτερική αγορά και κει υπάρχει το ζήτημα της παράτασης του σχολικού έτους. Αν γίνει παράταση θα ξεκινήσει η σεζόν πιο αργά. Και φυσικά μεγάλο ρόλο για την περιοχή παίζει ο οδικός τουρισμός. Αν θα ανοίξουν τα σύνορα με Σερβία και Βουλγαρία», επισημαίνει. Αναφορικά με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που βρίσκονται κυρίως στην πόλη, είναι κλειστά από τον περσινό Νοέμβριο και αναμένεται να ανοίξουν τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, καταλήγει.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά τηλέφωνα για τα προγράμματα Κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους» δηλώνει ο πρόεδρος της «Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας» κ. Πολύκαρπος Χαλκίδης, επισημαίνοντας πως η Πρέβεζα δουλεύει πολύ με τον εσωτερικό τουρισμό. Από το εξωτερικό υπάρχουν λίγες κρατήσεις για τον Ιούλιο, κυρίως από Αγγλία και Γαλλία, αλλά μπορεί όλα να ανατραπούν όλα, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, αναφέρει.

Επιπλέον, υποστηρίζει πως «το όπλο» που λέγεται εμβόλιο, αλλά και η καλύτερη γνώση των μέτρων προστασίας από τον ιό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του τουρισμού να διαχειριστούν με υπευθυνότητα το ζήτημα των πελατών και των υπαλλήλων.

Ο κ. Χαλκίδης αναφέρθηκε εξάλλου στους οδικούς άξονες, υποστηρίζοντας πως η Ιόνια και η Εγνατία οδοί αναμένεται να δώσουν μια ώθηση 15 έως 20% στην περιοχή. Αρκεί, όπως είπε, να προγραμματιστεί η άμεση αναβάθμιση του οδικού άξονα Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού με το τμήμα 15 χλμ Αμφιλοχία – Βόνιτσα, που υπολείπεται.

«Στόχος μας, είπε, είναι εκτός από το «Ήλιος- Θάλασσα» να επενδύσουμε και στον εναλλακτικό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και συνεδριακό τουρισμό, ώστε να λειτουργούμε όλο τον χρόνο», επισημαίνει.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Η ίδια εικόνα και στη Θεσπρωτία, με τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας που βρίσκονται στην πόλη, να ανοίγουν σταδιακά από τα μέσα Μαρτίου, με κρατήσεις, που οριακά αγγίζουν το 5-6% και χωρίς να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την καλοκαιρινή σεζόν. Σημειώνεται ότι από το Νοέμβριο 2020 μέχρι τα μέσα Μαρτίου σχεδόν όλα παρέμειναν κλειστά, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις. Ελπίζουμε να γίνει άρση της απαγόρευσης για να μπορέσει να ταξιδέψει ο κόσμος, αλλά η χρονιά προμηνύεται δυσοίωνη» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσπρωτίας κ. Κωνσταντίνος Ρέβας.

ΑΡΤΑ
Ελάχιστες έως μηδαμινές είναι οι κρατήσεις δωματίων για τα τουριστικά καταλύματα και στην ΠΕ Άρτας για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. «Αυτό αφενός μεν οφείλετε στην πανδημία COVID-19, αφετέρου δε στο ότι στην περιοχή μας οι κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται κυρίως τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και επίσης την τελευταία στιγμή ( last minute)», επισημαίνει στη «Δημοκρατική Φωνή» η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ» Μαρία Παπαβασιλείου.

«Αρκετοί συνάδελφοι ανέφεραν ότι έχουν μερικές κρατήσεις από Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ισραήλ και σχεδόν καθόλου από Ελλάδα. Επίσης, παρατηρείται αρκετοί μελλοντικοί επισκέπτες να ενδιαφέρονται για πολυήμερες διακοπές και εργασία, καθώς στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ρωτούν αν έχουμε χώρους οργανωμένους και εξοπλισμένους με ψηφιακή τεχνολογία», αναφέρει.

Τέλος, με δεδομένο τα λίγα περιστατικά κρουσμάτων COVID-19 στην περιοχή της Άρτας δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα που τους αφορούν. Διότι ”Η ζωή και ο τουρισμός πάνε αντάμα” επισημαίνει η κα Παπαβασιλείου.

Τραγικός ο Απολογισμός του 2020 για τον κλάδο
Σε ότι αφορά το 2020, στον νομό Ιωαννίνων, σημειώθηκε 80% μείωση της πληρότητας, με εξαίρεση το 3μηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, που για τα δεδομένα της covid εποχής υπήρξαν ικανοποιητικές πληρότητες(30%). Όλοι οι άλλοι μήνες ήταν νεκροί, επισημαίνει ο κ. Σουρέλης.

«Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, μόνο κάποιες μονάδες στα Γιάννενα ήταν ανοιχτές κι αυτές δούλεψαν με πελάτες που μετακινούνταν για εμπορικούς, ιατρικούς λόγους ή κάποια συγκεκριμένη εργασία. Οι κρατήσεις κινήθηκαν σε μονοψήφια νούμερα (5-10 κρατήσεις) και δεν θα μπορούσε να ναι κι αλλιώς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις καθημερινές υπάρχουν κάποιες κρατήσεις και τα ΣΚ σχεδόν αδειάζουν τα ξενοδοχεία», τονίζει.

Τραγική χρονιά για τον κλάδο χαρακτήρισε το 2020 ο κ. Ανατολιωτάκης. Από μέσα Ιουνίου, κυρίως από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο δουλέψαμε πέρυσι. Στην Πρέβεζα σημειώθηκε μείωση των κρατήσεων στο 50% σε σχέση με το 2019. Μόνο τον Αύγουστο για περίπου 15-20 μέρες, η πληρότητα έφτασε το 80%, γεγονός που έσωσε τη χρόνια.

«Η περσινή παρτίδα σώθηκε με το εισιτήρια «Κοινωνικού τουρισμού» και «τουρισμός για όλους»», επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης. Πέρυσι κινηθήκαμε σαν περιοχή γιατί η Πρέβεζα είχε πάντα στόχο τον Έλληνα τουρίστα, αλλά και λόγω των πτήσεων προς το Άκτιο.

Καταστροφική χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά για τη Θεσπρωτία ο κ. Ρέβας, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία πόλης περιορίστηκαν στο 30% σε σχέση με το 2019, ενώ το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου σε Σύβοτα, Πέρδικα, Πλαταριά, άγγιξαν το 50% και το 60-65% τον Αύγουστο.

Σε ότι αφορά την ΠΕ Άρτας, το καλοκαίρι του 2020 ήταν εξαιρετικά καλό, με τις διανυκτερεύσεις να ξεπερνούν αυτές του 2019, σύμφωνα με την κα Παπαβασιλείου. Ωστόσο, το υπόλοιπο διάστημα και μέχρι σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και άρα χωρίς έσοδα!

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι επαγγελματίες του Τουρισμού μεταξύ άλλων, διεκδικούν:
•  Επέκταση του πρόγραμμα επιδότησης δαπανών με τη μορφή κουπονιών για μελλοντικές υποχρεώσεις προς το κράτος και για το πρώτο 6μηνο του 2021,
•  Μείωση ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στο 6,5%,
•  Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.
•  Επιδότηση δανείων για τις ενήμερες επιχειρήσεις και γι’ αυτούς που δεν έχουν μεγάλες καθυστερήσεις
•  Επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας
•  Θέσπιση κανόνων για την βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *