in

Ο δύσβατος κυβερνητικός δρόμος για το «τελευταίο μίλι»

editor_image

Του Άρη Ραβανού


«Είναι κρίμα τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να σκοντάψουμε στο τελευταίο εμπόδιο». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες, ενόψει και του Πάσχα, που αποτελεί πλέον και το πιο δύσκολο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρέπει να διαχειριστεί μια σύνθετη κατάσταση. Και αυτό διότι το προηγούμενο διάστημα είχε καλλιεργηθεί το κλίμα της σταδιακής χαλάρωσης και μεταδιδόταν το αφήγημα για το «Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια».

Η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ θα ενισχυθούν τα μηνύματα «να εμβολιαστούν όλοι», με στόχο, «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας».

Για να δημιουργηθεί αυτό το τείχος ανοσίας, μπήκε στο συρτάρι το αρχικό σχέδιο «Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια» και πλέον η προσοχή είναι στραμμένη να περάσουν ήρεμα, και χωρίς παρατράγουδα οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και από εκεί και πέρα να σημάνει και η έναρξη της επανεκκίνησης της οικονομίας. «Έχουμε πολύ περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας σήμερα, τον εμβολιασμό που προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που η χώρα μας έχει αξιοποιήσει στο έπακρο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και τον καλό καιρό, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα πράγματα» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι οριστική η απόφαση ότι πρέπει να υπάρξει, μετά το Πάσχα, στις 10 Μαϊου, συνολικό άνοιγμα των σχολείων, ενώ παράλληλα εξετάζεται και ένα νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης. «Όπου διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με πληττόμενες κατηγορίες συμπολιτών μας, θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση έτσι ώστε να ενισχυθούν οι κατηγορίες αυτές» είναι μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργάτες του.

Εξάλλου, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, η επιλογή να ανοίξουν ελεγχόμενα ορισμένες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα Λύκεια, ήταν απολύτως επιτυχημένη». Αυτό υπερασπίστηκε και προ ημερών –και αυτή είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή- ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είπε: «Με τον τρόπο αυτό προστατεύσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πληθυσμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε περιβάλλοντα πιο επικίνδυνα, όπως οι συναθροίσεις, τα σπίτια».

Επί της ουσίας, όμως κατέρρευσε ένα ολόκληρο πολιτικό αφήγημα, που ήθελε την κυβέρνηση να μας έχει κρατήσει στο… μακρύτερο lockdown στην Ευρώπη, με βασικό στόχο να ανοίξουμε το Πάσχα και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Όμως, πλέον από τη στιγμή που ο στόχος αυτός απομακρύνθηκε οριστικά τώρα ο πονοκέφαλος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όπως προαναφέρθηκε, να παραμείνει υπό έλεγχο η διαχείριση της πανδημίας και ταυτόχρονα προστέθηκε και άλλος ένας: η διαχείριση του πολιτικού κόστους από τη δυσφορία των πολιτών και την διάψευση των προσδοκιών τους για ένα «Ελλήνων Πάσχα», κατά τα ειωθότα προ κορωνοϊού.

Η επόμενη μέρα είναι εξίσου δύσκολη, αλλά ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στήσει μια σχέση εμπιστοσύνης που έχει κλονιστεί. Σε αυτή τη λογική και με δεδομένο ότι μία εβδομάδα μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, ενώ την ίδια ημέρα τοποθετείται και η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης -πλην των πανεπιστημίων που συνεχίζουν με διαδικασίες τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον ως τις 4 Ιουνίου, έστειλε στα μέσα της εβδομάδας και μήνυμα ελπίδας: «H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *