in ,

Ο «εκλογικός στίβος» της Άρτας


Η αδυναμία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρουν κοινό βηματισμό και να συμφωνήσουν σε μια κατ’ αρχήν πολιτική συμμαχία για να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αρταίων έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο της περιοχής. Για μια ακόμη φορά έγιναν άστοχες κινήσεις, πολλά λάθη στρατηγικής, οι εγωισμοί μπήκαν πάνω απ’ όλα, όπως και οι κομματικές αυθεντίες, ενώ δεν υπήρξε εξ αρχής καμία ουσιαστική και ειλικρινής διάθεση να βρεθεί δυνατός υποψήφιος. Προσπάθειες έγιναν πολλές, αλλά ναυάγησαν ή τορπιλίστικαν από τις δυο νομαρχιακές επιτροπές και φθάσαμε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση μόλις 39 μέρες πριν κατατεθούν και επισήμως τα ψηφοδέλτια. Η προ ημερών απόφαση της Τζένης Ταπραντζή να αποσύρει την υποψηφιότητά της για το Δήμο Αρταίων, αν και το 2019 το β γύρο έλαβε 42% αλλάζει τα δεδομένα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο υπήρχε από τότε απόσταση επέλεξε τον δικηγόρο Πάνο Καραγιώργο που μετά το 2019 μετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που έχει και τις ευλογίες της ΝΔ έχει απέναντί του τον συνδυασμό του Χριστόφορου Σιαφάκα, πρώην συνεργάτη του και αντιδημάρχου, με τον οποίο συμπορεύονται και άλλοι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι. Άρα, πλέον το ενδιαφέρον μετατίθεται στον ευρύτερο κεντροδεξιό και δεξιό χώρο για το Δήμο, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις τους έδωσαν χώρο δημιουργώντας αρνητικούς συσχετισμούς.

 

Η αποχώρηση με αιχμές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ της Τζένης Ταπραντζή

«Αποχωρούμε! Και αποσύρω την υποψηφιότητα μου ως υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μου, που μας τίμησαν και κατέγραψαν στον 2ο γύρο, στην μάχη των επικεφαλής, για μένα 42% στις εκλογές του 2019!! Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη αλλά συνάμα και ιδιαίτερα θυμωμένη, με τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας. Γιατί, σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο για τις αξίες, τις ιδέες, τους στόχους, τα οράματα αλλά κυρίως για την ΕΛΠΙΔΑ, περιβάλλον, κάποιοι στάθηκαν χαιρέκακα απέναντί μας επί 4 χρόνια, “κάνοντας ανθρωποφάγα και λυσσαλέα επίθεση. Και σε επανειλημμένες προσπάθειες σύγκλισης των δημοκρατικών δυνάμεων σε κοινό ψηφοδέλτιο (χωρίς προαπαιτούμενα) του τόπου μας κώφευαν με την ηχηρή απουσία τους. Και επειδή η ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση 23 χρόνια τώρα, δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει “επάγγελμα”, και επειδή την υπηρέτησα μόνο με αγνούς και ανιδιοτελείς σκοπούς σταματώ εδώ.

Αφήνω το περιθώριο στα κόμματα να κάνουν τη δουλειά τους και να στηρίξουν, οι μεν κομματικές υποψηφιότητες και οι δέ να αδιαφορούν για τις επιλογές των μελών τους. Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, που ο εθελοτυφλισμός, το εμπόριο ελπίδας, η παγερή αδιαφορία, η εύκολη απόφαση χωρίς κριτική σκέψη γίνεται θεσμός, εμείς δεν χωράμε. Δεν χωράμε ούτε στους μεγάλους χορηγούς, ούτε στα στημένα κόλπα, ούτε στη “βρώμικη” πολιτική. Στο διάστημα που πέρασε έγιναν πολλά. Που και γνωστά μας είναι και θα τα πούμε στο μέλλον. Κάποια από αυτά τα έχετε δει, κάποια άλλα θα τα δείτε στο μέλλον να ξεδιπλώνονται μπροστά σας. Και σίγουρα θα σας τα πούμε εμείς, όταν έρθει ή ώρα. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους αυτούς που συμπορεύτηκαν μαζί μας μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι όλοι τους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στάθηκαν βράχοι απέναντι στην άδικη και ανελέητη επίθεση που δεχτήκαμε. Όμως μέχρι εδώ.

Οφείλω ως επικεφαλής να βάλω ένα τέλος, ένα τέλος στην αριστερόμετρη ζυγαριά, ένα τέλος στην εκδικητική συμπεριφορά, ένα τέλος στα ψεύδη και στην ανήθικη προπαγάνδα, ένα τέλος στην κριτική του καναπέ χωρίς επιχειρήματα. Από το κάθε τέλος όμως ξεκινάει πάντα κάτι νέο. Εμείς, που μας μετράνε κάποιοι για “λίγους”, είμαστε πολλοί. Εμείς, που οι συνδημότες μας πάντα μας αγκάλιαζαν με το ζεστό τους χαμόγελο και την ειλικρινή αγκαλιά τους θα είμαστε εδώ. Δίπλα τους, από όποια θέση, έτοιμοι να βοηθήσουμε και να δώσουμε ό,τι μπορούμε (έστω και χωρίς τη θεσμική μας παρουσία).

Γιατί, στο σταυροδρόμι της απόφασης (όσο και αν πονάει), οφείλεις να επιλέγεις το δρόμο της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού, γιατί τηρώντας τις προσωπικές σου αξίες επιβεβαιώνεις και τις αρχές σου για τους άλλους. Αυτό έκανα στην πορεία της ζωής μου αυτό θα συνεχίσω και για την υπόλοιπη.

Σας ευχαριστώ όλους!».

Οι γέφυρες Τσιρογιάννη στο συνδυασμό της Ταπραντζή!

Για την Τζένη.

Στην πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα, έχω πορευθεί με διαφάνεια και καθαρότητα. «Αυτό που βλέπεις, αυτό αγοράζεις» έλεγαν οι παλιοί και γι’ αυτό δεν μπήκα ποτέ σε διαδικασία υπόγειων διαδρομών και χτυπημάτων κάτω από τη μέση. Γι’ αυτό, παρά τις πολιτικές μας αντιπαλότητες, τις διαφορετικές μας απόψεις και τις μερικές φορές έντονες στιγμές μας, στην κυρία Τζένη Ταπραντζή αναγνώριζα πάντα ότι πολεμούσε στα φανερά, στα ίσια, πρόσωπο με πρόσωπο. Ακόμη και όταν προχωρούσε σε σκληρή κριτική εναντίον της Δημοτικής μας Αρχής, αυτή γινόταν με όρους πολιτικής και προγραμματικών θέσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την Τζένη την σεβόμουν και ως άνθρωπο και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύω, ότι αυτός ο τύπος σεβασμού, ήταν και είναι αμοιβαίος.

Γι’ αυτό, όσο και αν ακούγεται περίεργο, η αποχώρησή της από την εκλογική μάχη του Οκτωβρίου με λυπεί, γιατί ξέρω ότι δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης θέσεων, προτάσεων και διάθεσης προσφοράς αλλά αποτέλεσμα μηχανισμών, μηχανορραφιών και ύπουλων γυρολόγων.

Όμως, δεν είναι δικό μου καθήκον να τ’ αναδείξω περαιτέρω. Είμαι βέβαιος πως τα ξέρετε και για όσα δεν ξέρετε μπορείτε να ενώσετε τις τελίτσες. Είμαι βέβαιος, επίσης, ότι πολιτικά κεφάλαια σαν της Τζένης δεν χάνονται εύκολα. Τον τρόπο και τον χρόνο θα τον ορίσει η ίδια, όπως όρισε πολλά από τη διαδρομή της μέχρι σήμερα.

Από εκεί και πέρα, για να συνεχίσω την παράδοση της διαφάνειας με την οποία ξεκίνησα αυτό το ποστ. Είναι αυτονόητο, πως στον συνδυασμό της Τζένης, της κυρίας Ταπραντζή, υπάρχουν αξιόλογα στελέχη. Για τα στελέχη αυτά και στη βάση – το τονίζω αυτό- προγραμματικών θέσεων και συγκλίσεων μπορούμε να έρθουμε σε συζήτηση και επικοινωνία. Χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε και να δεσμεύουμε κανέναν.

Στην ίδια πόλη ζούμε και μεγαλώνουμε όλοι τα παιδιά μας, αν συμφωνούμε ότι με το άλφα ή το βήτα, η Άρτα θα γίνει καλύτερη, εμένα μου αρκεί ως βάση συνεννόησης.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Άρτας

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους που έχει κατακτήσει το Κόμμα στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό, πρωτοστατώντας σε εμβληματικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, που παραμένει, εκφράζεται πλέον μια δυναμική ανόδου της πολιτικής επιρροής του Κόμματος, η οποία δεν περιορίζεται στην εκλογική του επιρροή.

Στη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι μπροστά μας, έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά, σε Περιφέρειες και δήμους.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης. Απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, να συναντηθούμε στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.

Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, στους δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση. Δεν υπάρχουν διακρίσεις στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές ή περιφερειακές αρχές που ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ή σε δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους που όμως ακουμπούν σε αυτά τα κόμματα.

Το ψηφοδέλτιο αναλυτικά: Αλέξη-Ρίζου Ντίνα του Πολύβιου, Βαλάρη Μαρία του Μιλτιάδη, Βαρδαλοπάνου Δώρα του Ηλία, Βασιλείου Αναστασία του Νικολάου, Βάσιος Βασίλης του Παύλου, Βάσιος Χάρης του Φώτη, Βέλιος Θόδωρος του Βαγγέλη, Βέλιος Νίκος του Βαγγέλη, Γάλλιος Γιάννης του Χρήστου, Γεωργίου Γιώργος του Χρυσοστόμου, Γιάμαρη Χρυσαυγή του Δημητρίου, Γιάχος Δημήτρης του Γεράσιμου, Γιώτη Αγγελική του Δημητρίου, Γριμπαβιώτης Ανδρέας του Γιάννη, Δήμητσα Ελένη του Βασίλη,Ευθυμίου Δημήτρης του Αλεξάνδρου, Ευθυμίου Λάμπρος (Άκης) του Γεωργίου, Ευταξίας Νίκος του Γεωργίου, Ζιώβας Ράκιας του Μιχαήλ, Ιερωνυμάκη Άννα του Ηλία, Κακάβας Γιώργος του Σπύρου, Καραγιάννη Ηλέκτρα του Γρηγόρη, Καραμέτου Εύα του Βασίλη, Καραμπίκα Μαρία του Θεοφάνη, Καραμπίκας Δημήτρης του Ηλία, Κασσάρα Θεοδώρα του Σωτήρη, Κατσαντούλας Γιώργος του Αναστάσιου, Κατσαντούλας Βασίλης του Αναστάσιου, Κατσαρός Αλέξης του Θωμά, Κολιού Ντίνα του Χρήστου, Κολοβός Αλέκος του Χρήστου, Λούγκια Ανδριανός του Χάκι, Λύκκας Δημήτρης του Γιάννη, Μακρυγιάννη Ευγενία του Σπύρου, Ματσούκας Δημήτρης του Σπύρου, Μήλιου Χριστίνα του Θόδωρου, Μήτος Ορέστης του Δημήτρη, Μητσαρά Βαγγελιώ του Αλέκου,Μιάμης Γιώργος του Κώστα, Μπανιάς Κώστας του Χρήστου, Μπέης Παναγιώτης του Χρήστου, Μπέτσα Ζωή του Βαγγέλη, Μπέτσας Πέτρος του Φώτη, Νικολάου Νεφέλη του Κώστα, Νικολέτος Γιάννης του Δημήτρη, Νούτσος Κώστας του Λάμπρου, Πανοδήμου Παρθενία του Κώστα, Πάντζου Δέσποινα του Περικλή. Παπαϊωάννου Κώστας του Λάμπρου, Παπασπύρου Αγαθή του Σπύρου. Παπασπύρου Αγγελική του Στέφανου, Παπασπύρου Παναγιώτης του Στέφανου, Παπασωτηρίου Κώστας του Χρυσόστομου, Παππά Άρτεμις του Βασίλη. Παππάς Ντίνος του Γιάννη, Πουρναράς Θανάσης του Παντελή, Ρίζου Ιουλιέτα του Γεωργίου, Σακκάς Κώστας του Γιώργου, Σαραντάρης Γιώργος του Χρήστου, Σπανός Γιώργος του Νικολάου, Σταμάτης Βαγγέλης του Ανδρέα, Στάμου Ηλέκτρα του Βαγγέλη, Στούμπος Άρης του Γιάννη, Τατσής Σπύρος του Γεωργίου, Τζιομάκη Κατερίνα του Χρήστου, Τόλη Αρετή – Γεωργία του Κων/νου, Τόλη Σόνια του Σπύρου ,Τσίκου Ελένη του Γιώργου, Τσιρώνη Κατερίνα του Κώστα, Φασιάς Αιμίλιος του Γούλα, Φίλιππα Φιλύρα του Γιώργου, Χατάρι Μάρκος του Νάελ, Χήρας Βαγγέλης του Δημήτρη. Χήρας Σωτήρης του Νίκου, Χριστοδούλου Παναγιώτης του Μιχαήλ

Υποψήφια για το Δήμο Άρτας η Βάσω Αμπελογιάννη

Στην ανοιχτή συνέλευση της δημοτικής παράταξης Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή στις 13 Ιουλίου 2023, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στις επόμενες Αυτοδιοικητικές – Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023 με προτεινόμενη επικεφαλής την Βάσω Αμπελογιάννη.

Αποφασίσαμε να δώσουμε την μάχη των εκλογών αυτόνομα με αισιοδοξία και δύναμη! Απέναντι σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θέλει να διατηρήσει την «υπάρχουσα τάξη», το status quo, στην τοπική αυτοδιοίκηση και με τις ευλογίες τις ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κουστουμιών των εν΄ ενεργεία Δημάρχων και επιθυμεί διακαώς να ελέγξει πλήρως την αντιπροσώπευση στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέλουμε ένα Δήμο:
⬛ δίπλα στις ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων του. Απέναντι στις πολιτικές που όλα τα αντιμετωπίζουν αποκλειστικά σαν τεχνικά δελτία ΕΣΠΑ, και που πολλές φορές εφευρίσκουν «ανάγκες» με έργα «κεντρικά σχεδιασμένα», «ταμεία ανάκαμψης», χρηματοδοτικά εργαλεία, δάνεια, συμβούλους και σπόνσορες.
⬛ που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά και τους δημόσιους χώρους, απέναντι στις λογικές της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των πάντων.
⬛ που θα σέβεται τις αποφάσεις και την βούληση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις λογικές που βλέπουν τους ανθρώπους σαν δεξαμενές απελπισμένων ψηφοφόρων
⬛ με κοινωνική πολιτική και στήριξη των δημοτών, με περιβαλλοντική πολιτική απέναντι στις πολιτικές της ερημοποίησης και της φτώχειας.

Τα πολλά προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα το έχουμε αποδείξει με την στάση μας και την προσπάθεια μας και στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στις συνελεύσεις των τοπικών συμβουλίων και στις κοινωνικές δράσεις. Πάντα στο πλευρό των πολιτών, πάντα στο πλευρό των εργαζόμενων, των αγροτών, των νέων, των ανέργων, με προτάσεις και λύσεις, με άποψη για τα μεγάλα και τα μικρά.

Καλούμε όλες και όλους να συμπορευτούμε στον αγώνα αυτό για μια διαφορετική αυτοδιοίκηση!

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους, τον κόσμο της αριστεράς και των κινημάτων, τη νεολαία, τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, αυτούς που αισθάνονται ότι δεν έχουν φωνή, τους ανθρώπους που αγωνίζονται στον δρομο και στην ζωή, να πάμε μαζί και σε αυτή τη μάχη! Για να αλλάξουμε το τοπίο! Για να παλέψουμε για τα σημαντικά και τα λιγότερο σημαντικά, πλάι πλάι!

Για να απαιτήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό παρόν και μέλλον από αυτό που μας προορίζουν!

Για να αμφισβητήσουμε την «παντοκυριαρχία» τους και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ο μεγάλος χαμένος το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει δικό του ψηφοδέλτιο

⬛ Της ΡΑΝΙΑΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ
Δικηγόρου, Μέλους ΠΑΣΟΚ Άρτας και Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας

Σε ένα περιβάλλον «ενδοοικογενειακού αλληλοσπαραγμού» το λόγο έχει ο παππάς της ενορίας που θα κάνει τον “σασμό”. Όλοι οι άλλοι είναι περιττοί. Αυτά ως αλληγορικός παραλληλισμός, σε όλα όσα γίνονται στην μικρή μας πόλη. Μετά την αποχώρηση της Τζένης, που αποτελούσε ένα πόλο, για όσους δεν θα ήθελαν να εμπλακούν με τον καυγά στο διπλανό σπίτι, τα αποτελέσματα γράφονται ως εξής: ο μεγάλος χαμένος είναι το ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία, δεν κατέρχεται με δικό του ψηφοδέλτιο. Δεν θα μιλήσω τώρα για τις ευθύνες μας, ακόμα και εμού της ιδίας. Όλα έχουν όνομα, επίθετο, και υπογραφή. Το σίγουρο, είναι πως θα κριθούμε όλοι μας. Αλλά δεν θα αναλάβω, όσο με αφορά, και τις συμπεριφορές τύπου «Αντώναρου»….. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αφού δεν μπόρεσε να καταπιεί τα πάθη του και να αγκαλιάσει την κίνηση Τζένη Ταμπρατζή που ο ίδιος είχε γεννήσει στο πρόσφατο παρελθόν, προσπαθεί με υποψηφιότητα τύπου «Ιφιγένειας», να διασώσει ο,τι μπορέσει, αν τελικά τα καταφέρει. Μας μένει, το πιάτο βίγκαν, το «σκέτο από γκιουβέτσι» και το famous Greek souvlaki…. Βέβαια, η Άρτα, δεν έχει τουρίστες. Έχει όμως εκλογικούς τουρίστες, που έβαλαν στην πλάτη τους το σακίδιο με την προικούλα τους και τριγυρίζουν, από στέκι σε στέκι, κάνοντας πολιτική κονσομασιόν για να «πουλήσουν» τα ασπροκέντια, τα αζούρια και τις 4.000 υπογραφές! Ποιος αλήθεια ενδιαφέρεται γι αυτά; Τα έφαγε η μόδα… Οι γύφτοι τα ξεπουλάνε στα παζάρια. Το «βάστα» που ορθά ειπώθηκε εκείνη την δεδομένη πολιτική στιγμή, όταν όλα έμοιαζαν και ήταν, σαν μία κινούμενη άμμος, τώρα διαμορφώνεται στο «βάστα ηθική, βάστα αξιοπρέπεια». Βάστα ακεραιότητά, ταπεινοφροσύνη, καθαρότητά, σεβασμό που σου έδειξαν, όσοι πίστεψαν στην αξία σου. Άλλως κινδυνεύεις να γίνεις «Αντώναρος». Αυτός που και τις αρχές του ξεπούλησε, και με την χλεύη της αναξιοπρέπειας και της αποτυχίας έμεινε. Βάστα λοιπόν, στάσου μακριά και μην σε νοιάζει για τον καυγά του ζευγαριού. Ο παππάς (ο λαός) θα φέρει τον σασμό….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *