in

Ό. Γεροβασίλη: Το κράτος -μαζί και το «επιτελικό»- έχει καταρρεύσει μέσα σε αποκαΐδια και εντατικές. Θύματα οι πολίτες, θεατής η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Real fm, στον Γ. Μιχελάκη και τη Μ. Ζαφειριάδου


Στο Αφγανιστάν κινδυνεύει να σβηστεί η μορφή των γυναικών. Θα μείνουν μόνο οι σκιές τους.

Θα έπρεπε η κυβερνηση να έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε. αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό γεωπολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, με βάση βεβαίως τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο το οποίο είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα των προσφύγων. Όσο για την Ε.Ε. δεν δικαιούται να αδρανεί κλείνοντας τα μάτια υποθάλποντας πολιτικές μίας «Ευρώπης -φρούριο». Στο Αφγανιστάν με το νέο καθεστώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι γυναίκες. Να σβηστεί η μορφή τους. Να μείνουν οι σκιές τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί παθητική εξωτερική πολιτική μετατρέποντας ένα τέτοιο γεωπολιτικό και ανθρωπιστικό θέμα σε διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Παράλληλα προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να μειώσει το δικό της πολιτικό κόστος. Και τα δύο αποτελούν επικίνδυνους χειρισμούς.

Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή τη λογική να πιέσει την Ευρώπη στη βάση του διεθνούς δικαίου και με όρους αλληλεγγύης να διαχειριστεί το θέμα και τις επερχόμενες μετακινήσεις πληθυσμών. Αντ αυτού τι βλέπουμε; Ότι και αυτό το χρησιμοποιεί για μεταθέσει την ατζέντα από την εγκληματική διαχείριση στην υγειονομική κρίση και τις πυρκαγιές, αορίστως στο «μεταναστευτικό» αποσιωπώντας το γεγονός ότι πρόκειται για τεράστια προσφυγικά ρεύματα. Δεν πρόκειται απλά για ανούσια επικοινωνιακή αντιμετώπιση με …επισκέψεις υπουργών στο φράχτη του Έβρου. Είναι ευκαιριακή και άκρως προβληματική!

Τα σύνορα της χώρας πρέπει να φυλάσσονται. Η χρήση τους ως ντεκόρ επικοινωνιακών σόου της κυβέρνησης ούτε μας τιμούν ως χώρα ούτε απαντούν στα προβλήματα.

Φυσικά τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται πάντα. Και φυσικά φυλάσσονταν αποτελεσματικά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι επί των ημερών μας πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συνόρων στον Έβρο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι διαγωνισμός για τις θερμικές κάμερες στον Έβρο ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου. Επίσης θέλω να θυμίσω ότι μέτρα τα οποία είχαν προχωρήσει με υπουργική απόφαση, όπως η ίδρυση διεύθυνσης διαχείρισης των συνόρων και η ενίσχυση της επιτήρησης με τμήμα πλωτών μέσων και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής ακυρώθηκαν την επόμενη μέρα των εκλογών με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν φαντασιώσεις στο επικοινωνιακό παιχνίδι της ΝΔ περί υποτιθέμενης ανεπαρκούς στάσης ΣΥΡΙΖΑ ως προς την φύλαξη των συνόρων.

Η συνοριακή γραμμή του Έβρου είναι 210 χλμ και ο φράχτης περίπου 32 χλμ. Δεν αμφισβητείται η χρησιμότητά του (άλλωστε υπήρχε πριν από εμάς και υπάρχει και τώρα) αλλά δεν είναι πανάκεια. Θεωρώ όμως ότι η κυβέρνηση τον έχει ανάγει σε ντεκόρ για να στήνει επικοινωνιακές παραστάσεις όπως η περσινή με τη δηθεν πολεμική σύρραξη με τους αμάχους και τα γυναικόπαιδα. Αυτά ούτε μας τιμούν ως χώρα και κυρίως δεν απαντούν στο πρόβλημα.

Δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ χωρίς μία στιγμή αυτοκριτικής και ανάληψης ευθυνών

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν αντί η κυβέρνηση να εκδίδει ανακοινώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα και τις πολύ σοβαρές κρίσεις που συγκλονίζουν τη χώρα, από την ασφάλεια, τις πυρκαγιές, την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Μόνο καλό θα ήταν για τη χώρα αν η κυβέρνηση κατανοούσε ότι κυβερνά η ίδια και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ότι αναμετράται με τον εαυτό της και κανέναν άλλον!

Το κράτος (μαζί και το «επιτελικό») έχει καταρρεύσει μέσα σε αποκαΐδια και εντατικές, με θύματα τους πολίτες και θεατή την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό το καλοκαίρι κάηκαν περίπου 1.300.000 στρέμματα γης στη χώρα. Ιστορικό ρεκόρ με ό,τι συνεπάγεται για το περιβάλλον, την οικονομία και τη ζωή των πολιτών. Οι πυρκαγιές έσβηναν στη θάλασσα. Πρωτόγνωρο έλλειμμα συντονισμού. Περνάμε μία πολύ σύνθετη και κρίσιμη περίοδο και η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ. Δεν έχει σημασία να το πει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημασία έχει ότι το φωνάζει η Ελλάδα. Οι έλληνες πολίτες, φοβισμένοι, θυμωμένοι και απελπισμένοι πλέον βλέπουν την κατάρρευση του κράτους που εξαφανίστηκε μέσα σε αποκαϊδια, μέσα σε εντατικές, μέσα στην ανασφάλεια της ανεργίας και όλα αυτά τα οποία επέρχονται. Η πανδημία είναι παρούσα και το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κλονισμένο και αθωράκιστο.

Οι πολίτες επείγει να πειστούν να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επείγει να αναλάβει τις ευθύνες της αντί να αρκείται στη στοχοποίηση και την καταστολή

Αποτελεί κοινό τόπο πλέον το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στη διάρκεια της πανδημίας δεν ακολούθησε τις απόψεις των ειδικών. Οι αποφάσεις ήταν κυρίως πολιτικές και η διαχείριση επικοινωνιακή με τα success story του κ. Μητσοτάκη κατέρρευσαν με πάταγο και ενέτειναν την ανασφάλεια και τη σύγχυση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών αλλά και για την κλονισμένη πλέον εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση η οποία δεν διακρίνεται για την αξιοπιστία της. Σήμερα είναι εμβολιασμένο το 52,4% των πολιτών. Δεν είναι αρκετό. Επείγει να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν με καμπάνιες και μέτρα προτρεπτικά και πειστικά. Δεν είναι όλοι οι πολίτες συνειδητά αρνητές. Με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει η χώρα παραμένει αθωράκιστη και υπό διχασμό.Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντίληψη και την πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνοψίζεται στην ανικανότητα και στη μετάθεση ευθύνης με την κατά καιρούς στοχοποίηση ομάδων πολιτών. Για ό,τι τραγικό συμβαίνει, φταίνε οι πολίτες! Πριν ήταν οι νέοι τώρα οι ανεμβολίαστοι και πάει λέγοντας. Ποτέ όμως η κυβέρνηση! Τα πάντα είναι ατομική ευθύνη και τίποτα κυβερνητική. Αυτή η οπτική οδήγησε την κυβέρνηση σε διαχειριστική ανεπάρκεια με εμμονή μόνο στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εκεί εξαντλήθηκε η επιτελικότητα και η αριστεία με πλήρη όμως αποτυχία στην καταστολή των πυρκαγιών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *