in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να νομιμοποιεί και σήμερα έναν τοξικό πολιτικό λόγο», ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


Η Ήπειρος θα έχει μεγάλη προτεραιότητα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και της κυβέρνησης, εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης με αποκλειστική συνέντευξή του στην Δημοκρατική Φωνή. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρεται και στην Ηπειρο και τι μπορεί να προσδοκά από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

•  Κύριε υπουργέ πόσο δύσκολη είναι η επιστροφή στην κανονικότητα; Η αγορά, η οικονομία και η κοινωνία είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Η αποσυμπίεση πως θα γίνει; Ακόμα και το περίφημο Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια χάθηκε.
Αγαπητέ κύριε Ραβανέ, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Από την Μεγ. Τρίτη πρακτικά όλοι οι Έλληνες άνω των 30 ετών και μέσα στην Μεγ. Εβδομάδα και οι 40-49 θα μπορούν να ζητήσουν να κάνουν το εμβόλιό τους. Εάν κάνουμε όλοι το εμβόλιο όσο γρηγορότερα μας προσφέρεται, τόσο γρηγορότερα όλα αυτά τα ζητήματα θα αρθούν, η οικονομία θα επανέλθει στη λειτουργικότητά της και ο κόσμος θα ξεσκάσει και θα μπορεί να ζήσει εν μέρει και εν πολλοίς τη παλιά του ζωή. Δείτε για παράδειγμα το Ισραήλ. Όσο υπάρχει αυτός ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο – στον έναν δεν αρέσει το ένα στον άλλον δεν αρέσει το άλλο και διάφορες δικαιολογίες- με αποτέλεσμα ένα περίπου 40% του πληθυσμού να μην εμβολιάζεται, τόσο η πανδημία θα είναι εδώ και θα αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε μέτρα. Άρα η απάντηση στο ερώτημά σας δεν είναι προς την κυβέρνηση αλλά προς τον κόσμο. Πηγαίνετε και κάντε το εμβόλιο σας και όλα θα πάνε καλά.

 

•  Σας φοβίζει το ενδεχόμενο αυτή η πίεση να φθείρει περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης;
Αυτή τη στιγμή θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν παίρνουμε καμία απόφαση με βάση το αν θα μας συμπαθήσουν ή θα μας αντιπαθήσουν. Όλες μας οι αποφάσεις έχουν ως γνώμονα να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις.

Καταλαβαίνω ότι οι αποφάσεις μας κάποιους τους ευχαριστούν και κάποιους τους δυσαρεστούν, αλλά όταν πρέπει να γίνει κάτι για το κοινό καλό πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε δικαίωμα να σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος όταν διαχειριζόμαστε μία συμφορά. Θα ήμασταν ανάξιοι και της θέσης που έχουμε. Στο τέλος της τετραετίας, όταν αυτή η συμφορά θα έχει περάσει και ο κόσμος θα μπορεί να κρίνει το συνολικό μας έργο, τότε θα κρίνει. Και πιστεύω ειλικρινά ότι θα μας κρίνει δίκαια.

 

•  Φθορά η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει με βάση τους αναλυτές και δημοσκόπους. Μήπως οδηγούμαστε σε ένα νέο 2012 με ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου;
Υπήρξα Υπουργός στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και είμαι και Υπουργός τώρα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άρα έχοντας ζήσει από κυβερνητικούς θώκους το κλίμα και εκείνης της εποχής και της σημερινής, μπορώ να σας πω ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση και κάθε σύγκριση θα ήταν απολύτως ατυχής.

Ο ελληνικός λαός σήμερα είναι ωριμότερος παρά ποτέ. Παρά την πίεση που δέχεται και τα πρωτοφανή μέτρα που έχουμε λάβει έχει δείξει πολύ μεγάλη υπομονή. Σε γενικές γραμμές αυτοί που παραβιάζουν τα μέτρα είναι πάντα οι λιγότεροι, ελάχιστες μειοψηφίες.

Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα ακόμη και αν διαφωνούν ή ακόμη και αν έχουν κουραστεί με αυτά. Και η διάθεση της κοινωνίας είναι να βάλει πλάτη για να πάμε μπροστά. Για αυτό και είναι κρίμα οι λίγοι που είτε κάνουν κορωνοπάρτι, είτε δεν κάνουν το εμβόλιο, να πάρουν στο λαιμό τους τους πολλούς.

 

•  Τι σχεδιάζετε ως υπουργείο για την επόμενη μέρα της πανδημίας; Πολλοί κλάδοι έχουν πληγεί και το γνωρίζετε καλά ως άνθρωπος που ξέρει την αγορά.
Συνεχώς βγάζουμε καινούργια εργαλεία για να βοηθήσουμε την οικονομία να μείνει ζωντανή. Από το πρόγραμμα για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, τις αναστολές ενοικίων, τις αναστολές των επιταγών, τα χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τα μεγαλύτερα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς, τα δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τα εγγυοδοτικά δάνεια, τις πληρωμές των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, τις πληρωμές των επιχειρηματικών δανείων, όλα αυτά είναι εργαλεία που έχουμε φέρει μέσα στην πανδημία για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις. Και σας διαβεβαιώ ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον και αφού ξεκινήσει η οικονομία, πολλά εργαλεία για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις να πάρουν μπρος. Είμαι αισιόδοξος. Εάν κάνουμε το εμβόλιά μας τώρα και η τουριστική χρονιά πάει καλά, όπως φαίνεται ότι θα πάει καλά αν πέσει η πανδημία, όλα θα είναι όπως πρέπει.

 

•  Πώς θα βελτιωθεί περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον;
Δεν φτάνει μόνο η ρευστότητα. Πρέπει να πατάξουμε την γραφειοκρατία. Και εδώ δουλεύουμε εντατικά με σειρά νομοσχεδίων που άλλα έχουμε ήδη ψηφίσει και άλλα πρόκειται να ψηφίσουμε για να κάνουμε τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη και να μην ταλανίζεται από την κάθε δημόσια υπηρεσία που αργεί να του απαντήσει έστω και σε ένα απλό αίτημά του. Πιστεύω ότι με την ψηφιοποίηση του κράτους και την απλοποίηση των διαδικασιών, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα ραγδαία βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

 

•  Και μια προσωπική ερώτηση: Η σχέση Άδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι; Τι σημαίνει για έναν καθαρόαιμο δεξιό όπως εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης;
Κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Πολάκη δύσκολα μπορεί να έχει σχέση όχι μόνο με τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά με τον οποιονδήποτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και με αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη για αυτό είναι ότι εκείνοι το ονομάζουν από μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι αρθρογράφοι το γράφουν «Υγειονομική ζώνη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ», στην πραγματικότητα όπως και να το πείτε ένα παραμένει το ίδιο: κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα όλα τα άλλα κόμματα έχουν σχέση μεταξύ τους. Άρα, αυτό πρέπει να απασχολήσει τον κύριο Τσίπρα γιατί συμβαίνει, όχι τον Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά τη γνώμη μου συμβαίνει γιατί ο κύριος Τσίπρας και νομιμοποίησε στο παρελθόν αλλά και εξακολουθεί να νομιμοποιεί και σήμερα έναν τοξικό πολιτικό λόγο που μπορεί να συσπειρώνει μερικούς φανατικούς οπαδούς του αλλά διώχνει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο.

 

•  Τι μπορεί να προσδοκά η Ήπειρος από το Ταμείο Ανάκαμψης; 

Η Ήπειρος είναι μία περιφέρεια διαχρονικά αδικημένη. Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει και ο Περιφερειάρχης, κύριος Καχριμάνης, με τον οποίο έχω καθημερινή επικοινωνία για όλα τα θέματα της Ηπείρου, θα έχει μεγάλη προτεραιότητα και στους πόρους στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ. Ήδη δίνουμε στην Περιφέρεια Ηπείρου από το νέο ΕΣΠΑ περίπου 30% περισσότερα χρήματα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Άρα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ήπειρο να πάρει μπρος. Και μεγάλες χρηματικές επενδύσεις γίνονται και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στα Ιωάννινα και με τις εξαγορές από τη CVC μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και νέες πρωτοβουλίες.

 

•  Η Ήπειρος μπορεί και πως να γίνει ελκυστική στην προσέλκυση
επιχειρήσεων;

Είμαι βέβαιος ότι οι Ηπειρώτες, διαχρονικά άνθρωποι του εμπορίου και της ελεύθερης αγοράς που κράτησαν ζωντανό το εμπόριο των Βαλκανίων σε όλη την Οθωμανική περίοδο και πρωταγωνίστησαν εξ αυτού και μέσα στον αγώνα της ανεξαρτησίας, είναι άνθρωποι που στον 21ο αιώνα θα κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που δίνει η νέα τεχνολογία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και θα φτιάξουν την Ήπειρο επιχειρηματικά περιοχή πρότυπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *