in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η διαχείριση της πανδημίας έχει ξεφύγει από τα χέρια της Κυβέρνηση», ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρεβέζης και Πρώην Υφυπουργός Εργασίας κ. Κώστας Μπάρκας μιλά στην “ΔΦ”, για τις πολιτικές της κυβέρνησης σε υγεία, εργασία και οικονομία, για το ζήτημα των Κάστρων στην πόλη της Πρέβεζας αλλά και την εκλογική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία την Δημοκρατική Φωνή, το νέο εγχείρημα, τη νέα εφημερίδα της περιοχής μας. Εύχομαι καλή πορεία. Θεωρώ πολύ θετικό να υπάρχουν τέτοια εγχειρήματα, εγώ προέρχομαι από δημοσιογραφική οικογένεια και μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε και το κάνατε. Τα πρώτα φύλλα της εφημερίδας δείχνουν και το στίγμα. Το γεγονός ότι συμμετέχουν τόσο έγκριτοι δημοσιογράφοι στο εγχείρημα σας αυτό έχει μια σημασία. Τέτοιες προσπάθειες βοηθούν στην ενημέρωση της περιοχής μας αλλά και της Ηπείρου συνολικότερα»

 

•  Ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση του lockdown και το άνοιγμα της εστίασης. Παρ’ όλα αυτά οι εικόνες στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ παραμένουν απελπιστικές. Πως αξιολογείτε αυτήν την κατάσταση;
Νομίζω ότι η διαχείριση της πανδημίας έχει ξεφύγει από τα χέρια της Κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να το λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το λένε οι ίδιοι οι αριθμοί. Δυστυχώς σπάσαμε το φράγμα των 10.000 ανθρώπινων απωλειών. 10.000 συνάνθρωποί μας δεν είναι στη ζωή και γι’ αυτό ευθύνεται η πανδημία. Δυστυχώς τα νούμερα των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αυξάνονται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει όταν η χώρα μας βρίσκεται έξι μήνες ήδη σε lockdown. Να σας θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει αρχές Νοέμβρη ότι θα κάνουμε δυο βδομάδες lockdown, θα χάσουμε τα Χριστούγεννα αλλά μ’ αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε το Πάσχα. Και η συζήτηση μας γίνεται σήμερα την περίοδο που απαγορεύεται να κάνουμε Πάσχα με τους δικούς μας και έχουμε τους ίδιους και αυξημένους περιορισμούς, όσον αφορά την κίνηση των πολιτών, και γενικώς τα νούμερα δεν είναι καλά. Δεν έχουμε υποστήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεν έχουμε μείωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης. Έχουμε υπερμεταδόσεις του ιού , με την χώρα μας δυστυχώς να είναι στις πρώτες θέσεις των σχετικών λιστών της Ε.Ε όσον αφορά τα κρούσματα, τους νεκρούς, την κακή διαχείριση κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown. Η κυβέρνηση αντί να προστατεύσει την ζωή των ανθρώπων, νομοθετεί για να πρωστατεύσει νομικά, πολιτικά και διοικητικά τον εαυτό της και τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμμετέχουν στην επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να δημοσιευτούν στις αρμόδιες επιτροπές τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων. Για να δούμε τί ακριβώς λέει η επιστημονική κοινότητα και τί η Κυβέρνηση. Τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας λένε ότι κυβερνητικά στελέχη οδηγούν σε αποφάσεις που έχουν παρθεί. Μια κακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί και να προστατεύσει την κοινωνία.

 

•  Επικρατεί μεγάλη αγωνία στους εργασιακούς χώρους και στην οικονομία. Ποια η άποψη σας για τις προτεινόμενες αλλαγές της Κυβέρνησης μέσου του νομοσχεδίου Χατζηδάκη;
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην μεσαία τάξη που ο ίδιος βοηθά. Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής μας βρίσκονται εκτός της δυνατότητας να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εμείς λέγαμε ότι δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα αλλά μη επιστρεπτέα. Άρα υπάρχει προφανώς πρόβλημα με την οικονομία. Η εικόνα η σημερινή της οικονομίας θα βρεθεί μπροστά μας και στην συνέχεια, γιατί σε λίγο αρχίζει η περίοδος, όπου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις θα δώσουν αυτά που είχαν παγώσει για το 2020, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Να επιστρέψουν τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει την οικονομία στον «πάγο» για ένα χρόνο και φέρνει στην Βουλή Νομοσχέδια όπως είναι αυτό του κ. Χατζηδάκη. Πρόκειται για μία «απορρύθμιση» και όχι για μεταρρύθμιση. Το οποίο επί της ουσίας είναι η απαίτηση των μεγάλων εργοδοτών. Ένα «γραμμάτιο» του κ. Μητσοτάκη προς το ΣΕΒ . Άλλωστε ο πρώην Σύμβουλος του ΣΕΒ έχει τοποθετηθεί Υφυπουργός. Έρχεται η Κυβέρνηση λοιπόν να νομοθετήσει εναντίον δικαιωμάτων εν μέσω πανδημίας. Πλέον οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν για οκτάωρο αλλά για περισσότερες ώρες χωρίς αμοιβή για υπερωρίες. Έχουμε την πλήρη απορρύθμιση. Γι’ αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αντιδράσει.

 

•  Θεωρείτε κ. Μπάρκα ρεαλιστικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Είναι απόλυτα ρεαλιστικές αν αναλογιστεί κανείς δυο-τρεις οικονομικούς δείκτες και δεδομένα. Ο πρώτος είναι το οικονομικό απόθεμα της χώρας και της οικονομίας ύψους 37 δις., που άφησε σωστά στο κράτος παρακαταθήκη από την χρηστή διαχείριση η προηγούμενη κυβέρνηση. Η πρώτη φορά που κυβέρνηση αφήνει απόθεμα σ’ επόμενη κυβέρνηση. Δεύτερο έχουμε το δημοσιονομικό κενό του 20-21, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να προσπαθεί να τονώσει τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. Το ταμείο Ανάκαμψης βέβαια που ορισμένοι θεωρούσαν ως «σωτήρια λύση», οι πόροι δείχνουν να πηγαίνουν σε μεγάλους ομίλους, κυρίως σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Όλοι θα θέλαμε να πέσουν χρήματα και σε άλλες «κατευθύνσεις».

 

•  Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο εκποίησης των πολιτιστικών μας μνημείων στην Πρέβεζα με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Πως βλέπετε αυτή την κατάσταση;
Είναι σαφές ότι τα κάστρα ανήκουν στην πόλη και την κοινωνία. Δεν ανήκουν σε κανέναν ιδιώτη, σε κανέναν Στρατό, σε κανένα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε κανένα υπουργείο Οικονομικών. Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να λύσουμε τα προβλήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δίναμε την δυνατότητα στους δήμους να διαχειριστούν τα κάστρα και τα στρατόπεδα προς όφελος της κοινωνίας. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι επί Υπουργίας Γαβρόγλου και Τσακαλώτου είχαμε πει να ελέγξουμε τη δυνατότητα ανέγερσης φοιτητικής εστίας στο στρατόπεδο Κονκουρή. Ώστε να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Πανεπιστημιακή Σχολή της Πρέβεζας σύγχρονες φοιτητικές εστίες και εγκαταστάσεις στην πόλη μας . Είμαστε πάντοτε σε μια συνεννόηση με τον Δήμο για το θέμα αυτό. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έγινε γνωστό από το Υπουργείο Άμυνας ότι προτίθεται σε μια ενοικίαση ενός χώρου που αφορά τον Δήμο Πρέβεζας και δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμαρχος. Μου φαντάζει αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια. Είναι θετικό ότι υπάρχει μια συνολική αντίδραση από τις Δημοτικές Παρατάξεις. Η διαδικασία εκποίησης πρέπει να σταματήσει. Θα είμαι παρών στις εξελίξεις και κοινοβουλευτικά και είμαι διατεθειμένος να καταθέσω επί του θέματος σχετική επερώτηση στην Βουλή. Θα είμαι και κινηματικά στο πλάι των κατοίκων της πόλης. Θα σταθώ στο πλάι των κατοίκων και των Δημοτών της πόλης της Πρέβεζας.

 

•  Φαίνεται ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τη διαφορά σε ένα βαθμό. Είστε έτοιμοι να απευθυνθείτε στους πολίτες μ’ ένα πρόγραμμα και να διεκδικήσετε μια νέα κυβερνητική θητεία;
Ως ΣΥΡΙΖΑ τονίζουμε ότι μέσα στην πανδημία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος , δεν μπορούμε να έχουμε μια Κυβέρνηση που να θέλει να αποδράσει με εκλογές. Κινείται στα όρια της «ανεμελιάς» παρά στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι όποτε και αν αποφασίσει η Κυβέρνηση εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *