in

Ο Πρεβεζάνος πρώην Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος Υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Συνέχεια και τομή»: Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από εκδήλωση στον χώρο Impact Hub στου Ψυρρή.


«Η Αριστερά είναι για να κάνει τη ζωή των πολλών καλύτερη», σημείωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Impact Hub Athens.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι η υποψηφιότητά του βασίζεται στο δίπολο «συνέχεια και τομή». Ανέφερε ότι «η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση». «Τομή», προσέθεσε, «γιατί όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά». Σχολίασε ότι «ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας». Υπογράμμισε ότι στη δική του εισήγηση και οπτική «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς». Σημείωσε παράλληλα όμως ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζόμενους κάθε είδους. «Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μια μικρή επιχείρηση ή είναι επιστήμονες, που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», τόνισε, σημειώνοντας ότι όμως είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να επισημάνει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτή τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.

Ανέφερε ότι πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες της ήττας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Σημείωσε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», είπε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι οραματίζεται ένα κόμμα που ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει και θα ενσωματώνει, που θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται ιδέες και προτάσεις από τα κάτω. «Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους της Αριστεράς, να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τις αξίες, τις προτάσεις, τις αναλύσεις, να μπορούν να στέκονται όρθιοι και όταν ακούν αντεπιχειρήματα να ξέρουν ποια είναι τα δικά μας επιχειρήματα», τόνισε. Προσέθεσε ότι θέλει ένα κόμμα «που έχει τον πολιτισμό, που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο, που μιλά και απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα απ’ όπου κι αν έρχονται. Ένα κόμμα που ακούει αλλά λέει συγχρόνως ότι ”αυτοί είμαστε, έχουμε πολλά σας πούμε και πολλά να κάνουμε για εσάς, θα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν συμφωνείτε και δεν είστε μαζί μας, αλλά αυτά διεκδικούμε”».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί στο σύνολο τους σε αυτά που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να πάει την Ελλάδα σε διαφορετική κατεύθυνση». Μίλησε εντέλει για ένα κόμμα που «έχει μια άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε, για ποιους θέλουμε να πάμε και με ποιους θέλουμε να πάμε».

Μιλώντας για τα πεδία όπου θα πρέπει να δοθούν οι πολιτικές και προγραμματικές μάχες, σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει κινούνται στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του αναπτυξιακού κράτος και το οικονομικό μοντέλο, το μεταναστευτικό που είναι δικαιώματα και τήρηση των διεθνών συμβάσεων, τα ζητήματα της δημοκρατίας, των θεσμών, μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που «απαιτούν θεσμικές πρωτοβουλίες και ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα». «Πώς απαντάμε στις νέες προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό πατερναλιστικό κράτος όπως το φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει στόχους και ξέρει πού θέλει να πάει την κοινωνία και την οικονομία», ένα κράτος που χρησιμοποιεί τα εργαλεία, που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, «δημιουργικό και αποτελεσματικό κράτος που θα κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια».

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο Ευκ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Ανέττα Καββαδία, Βαγγέλης Αποστόλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Συρμαλένιος, Όλγα Νάσση, Κώστας Στρατής, Ελένη Πορτάλιου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Βιογραφικά στοιχεία:
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του Στέφανος Τσακαλώτος. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας. Παππούς ήταν ο γυμνασιάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ, στην ΑΣΟΕ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010.

Υπήρξε νυμφευμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ είχαν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά.

Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην Αριστερά, συμμετέχοντας ενεργά στο Φόρουμ διαλόγου σε κινήματα και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής Πρεβέζης με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2004, όμως εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012, και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2012, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στην κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου 2015 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Επίσης, ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών στις 6 Ιουλίου 2015 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 28 Αυγούστου 2015. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε ξανά τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών. Στις 18 Ιουλίου 2019 ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείαςκαι της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *