in

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ….

Μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ 25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μαζί με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια Καλλιόπη Μιχελάκου, επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο της Άρτας.


 

 

Μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ 25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μαζί με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια Καλλιόπη Μιχελάκου, παιδοψυχίατρο και την Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέα του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Άρτας.

Το Νοσοκομείο της πόλης πλέον καταρρέει. Με βάση τις ανακοινώσεις των εργαζομένων αλλά και την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ακτινοδιαγνωστικό: λειτουργεί με ένα μόνιμο γιατρό του ΕΣΥ, γεγονός που καθιστά την λειτουργία όλου του Νοσοκομείου επισφαλή έως αδύνατη. Εφημερίες καλύπτονται με «εντέλλεσθε» σε γιατρούς άλλων δημόσιων δομών. Οι κενές μέρες των εφημεριών καλύπτονται από εξωτερικά ιδιωτικά εργαστήρια.

Χειρουργική κλινική: λειτουργεί στα όρια της με 4 μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ εκ΄των οποίων ο ένας σε παράταση συνταξιοδότησης και χωρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023. Συνταξιοδοτήθηκαν 2 γιατροί και δεν αντικαταστάθηκαν.

Παθολογική κλινική: είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας (μ.ο. 60 νοσηλευόμενοι/μέρα, οι ελλείψεις σε ειδικευόμενους και υποδομές, εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημέρευσης και εξάντλησης). Αυτή την στιγμή λειτουργεί με 4 μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ μετά και από την τελευταία παραίτηση Παθολόγου διευθυντή, εκ των οποίων ο ένας είναι μ σε παράταση συνταξιοδότησης .

Πνευμονολογική κλινική: η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλύπτει  Λευκάδα, Πρέβεζα , Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια, με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και με αδυναμία κατάρτισης  ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.

Ψυχιατρική κλινική: έμεινε πλέον με 3 ειδικούς γιατρούς, μόλις ένα ψυχολόγο (επικουρικό), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την λειτουργία της.

Τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας: εκτός λειτουργίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συνολικά: στο Νοσοκομείο της Άρτας από τις 96 οργανικές θέσεις της ιατρικής υπηρεσίας του μνημονιακού οργανισμού το 2012, αυτή την στιγμή υπηρετούνται οι 54 με αρκετούς σε παράταση συνταξιοδότησης ( άνω των 67) ή/και στα όρια της συνταξιοδότησης).

Στις ελάχιστες προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που έχουν βγει την τελευταία 5ετία, το ΓΝ Άρτας έχει από ΜΗΔΕΝ έως και τρεις θέσεις, οι οποίες μένουν πάντα ακάλυπτες. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα περιφερειακά /νοσοκομεία δεν περιλαμβάνει τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, για αυτό και στο ΓΝ Άρτας (όπως και σε αυτό της Πρέβεζας κλπ), αρνούνται να κάνουν μαζικές προσλήψεις παρόλα τα προφανή προβλήματα. Εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά το γεγονός ότι κανένας γιατρός δεν έρχεται στο Νοσοκομείο, αλλά πώς να έρθει αφού ξέρει ότι θα είναι ο 2ος ή ο 3ος γιατρός σε μια κλινική/τμήμα ενός Νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται σε εργασιακό κάτεργο.

Ο Νομός  Άρτας έχει 3 ΚΥ στον ορεινό ημιορεινό όγκο και 1 ΚΥ στην πόλη της Άρτας (πρώην ΙΚΑ). Τα 3 ΚΥ λειτουργούν και εφημερεύουν με πολλές δυσκολίες , είναι σχεδόν σε 1 ώρα απόσταση από το Νοσοκομείο και με το ΕΚΑΒ επίσης σε μεγάλη απόσταση ενώ το ΚΥ Άρτας λειτουργεί περίπου με τους όρους που λειτουργούσε πριν το 2016.

Το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας στο νομό είναι αποσαρθρωμένο.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στις  Δημόσιες Δομές Υγείας στην Πρέβεζα και στην Θεσπρωτία:

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας τραγικά υποστελεχωμένο και με όλα σχεδόν τα τμήματα του να λειτουργούν οριακά με υπερεφημέρευση των γιατρών και υπερεργασία όλου του προσωπικού, έχει μείνει με έναν μόνιμο χειρουργό (2 με μπλοκάκι καλύπτουν τις εφημερίες) και έναν ορθοπεδικό.

Το Κέντρο Υγείας Πάργας  με τους χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι δεν εφημερεύει αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον υφυπουργό Βαρτζόπουλο που μας επισκέφτηκε πρόσφατα γιατί «το ΚΥ Καναλακίου είναι κοντά».

Το Νοσοκομείο Φιλιατών με 2 χειρουργούς που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις εφημερίες, με 2 ακτινολόγους και 1 που μετακινείται από τα Γιάννενα για να λειτουργήσει ο μαγνητικός τομογράφος 3-4 φορές το μήνα. Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Και ενώ επαίρονται ότι  προχωρά με ταχείς ρυθμούς η πλήρης ψηφιοποίηση της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των δομών του ΕΣΥ της χώρας, το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό και οι οργανικές θέσεις των Τμημάτων Πληροφορικής είτε είναι τραγικά λίγο είτε δεν υπάρχει.

 

Στις Ευρωεκλογές, δηλώνουμε αποφασισμένοι, να βάλλουμε τέλος στην εξελισσόμενη αποδιάρθρωση και την παρακμή!

Δηλώνουμε, ότι προτεραιότητα για μας δεν είναι η φυλακή χρέους και η εξόφληση των δανειστών, με τα 11 δις περίπου κάθε χρόνο!

Προτεραιότητα είναι η στήριξη των κοινωνικών δομών: της υγείας για όλους, της εκπαίδευσης, της καλά αμειβόμενης εργασίας,  της ενεργειακής ασφάλειας, της υπεράσπισης του περιβάλλοντος!

Στηρίζουμε τα πρώτα βήματα, για την ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής – οικολογικής αριστεράς, με πυρήνα του προγράμματος τις ανάγκες των πολλών, το περιβάλλον που καταστρέφεται, την Ειρήνη, που δοκιμάζεται, την κοινωνική δικαιοσύνη!

Απευθύνουμε κάλεσμα στους ΝΕΟΥΣ και στον κόσμο της Αριστεράς, που απογοητευμένος, μετά τη συνθηκολόγηση του 2015, σταμάτησε να παίρνει μέρος στις εκλογές, να ενισχύσουν την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 |Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *