in ,

Οι εκλογές έφυγαν, έρχεται η Επενδυτική βαθμίδα | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Πρόεδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Πραγματοποιήθηκαν την προηγουμένη Κυριακή οι εθνικές εκλογές που από το αποτέλεσμα όλοι εκπλαγήκαμε. Προσωπικά πιστεύω ότι δε χωρά αμφιβολία για δυο πράγματα. Πρώτον το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος τόσο στους αντιπάλους του όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Η Ελληνική κοινωνία τον χρέωνε για πολλά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αλλά φαίνεται τελικά ότι ήταν προσχηματικό αφού και υπερψηφίστηκε και ενισχύθηκε. Το δεύτερό στοιχείο που δε χωρά αμφιβολία είναι ότι κάνεις δε πιστεύει στο αποτέλεσμα, ακόμη και αυτοί που ψήφισαν ΝΔ αναρωτιούνται ποιος ψήφισε ΝΔ, αστείο ακούγεται αλλά πολλοί το αναφέρουν. Κανείς δεν περίμενε αυτή την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά ακούστηκαν πολλά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από αυτό της υπεράσπισης και εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου από τον ίδιο και άλλα χειρότερα, όπως ότι στη μεσαία τάξη ανήκει κάποιος με εισόδημα 5.000 ευρώ ή ότι οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται στο τέλος του χρόνου! Πολύ πιθανό είναι να έχουν ειπωθεί και χειρότερα τα οποία φυσικά δεν τα μάθαμε, γιατί ως γνωστόν μαθαίνουμε μόνο αυτά που επιλέγουν «κάποιοι» να μάθουμε.

Διαφορά 20,72 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος, πρώτη φορά στις εκλογικές διαδικασίες. Πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε κερδίζει τις εκλογές και ταυτόχρονα δε διατηρεί τα ποσοστά του. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται και χάνει 10 ποσοστιαίας μονάδες. Το πρώτο κόμμα καταφέρνει και διατηρεί τα ποσοστά του τα ενισχύει θριαμβεύει κατακτώντας το ποσοστό 40,79% και δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση. Υπεύθυνο είναι το σύστημα της απλής αναλογική που εφαρμόστηκε αν θυμάμαι για τρίτη φορά στη Ελλάδα και απ΄ ότι φαίνεται και τελευταία.

Η απλή αναλογική οδήγησε το προοδευτικό χώρο σε τεμαχισμό και κυρίαρχες τις συντηρητικές παρατάξεις. Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν διαμορφώνουν προϋποθέσεις αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αναδιπλώνονται σε συντηρητικές επιλογές. Αυτά για τις εκλογές τις 21/05/2023 συγχαρητήρια στους νικητές και σε όσους εκλέχτηκαν καλή δύναμη και στοχασμό στους ηττημένους και πάμε για άλλα στις 25/06/2023 με κυρίαρχο μήνυμα τη διαφύλαξη του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές δηλώσεις έχω την εντύπωση ότι και φέτος οι υποβολές δεν γίνονται με τους ρυθμούς που θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο. Πέρσι τέτοια περίοδο υποβάλλονταν με πιο γρήγορους ρυθμούς απ΄ότι φέτος. Εμείς οι λογιστές πάντως διακοπές δεν πήγαμε ακόμη. Ίσως οι εκλογές, ίσως το ότι συνεχίζουν έως και σήμερα να αναρτώνται πληροφορίες οι οποίες δεν ήταν προ-συμπληρωμένες από την πρώτη ημέρα έναρξης των δηλώσεων (επιστρεπτέα, επιδότηση λογιστών, εισοδήματα δημοσίου κ.λπ.), ίσως το ένα ίσως το άλλο, ο χρόνος τελειώνει ξανά για άλλη μια χρονιά.

Προβλήματα δυστυχώς εκτός από το Ε1 έχει φέτος και η εφαρμογή υποβολής του εντύπου Ν, η οποία «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα. Τα προβλήματα εντοπίζονται και αυτά με αργούς ρυθμούς διορθώνονται από την ΑΑΔΕ πάντως για καλό, για κακό και για άσχημο, επαληθεύστε το αποτέλεσμα όσοι θέλετε να στείλετε δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση όλοι έχουμε την διαίσθηση ότι η αναμενόμενη παράταση η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες αναφέρει ως επικρατέστερη ημερομηνία για την πρώτη παράταση την 31η Ιουλίου 2023. Σήμερα πάντως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι αυτή 30/06/2023.

Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση πολιτών και συμβολαιογράφων, εμπλουτίζεται το myPROPERTY.

Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η χώρα βρίσκεται σε υπερδεκαετή κρίση που οδήγησαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό να απωλέσουν πλέον του 25% του εθνικού μας πλούτου, να οδηγήσουν στο εξωτερικό πάνω από 500.000 νέους, να κλείσουν 450.000 επιχειρήσεις, να οδηγήσουν το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Ελπίζω η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να διορθώσει όλα τα παραπάνω.

Οι εκλογές έφυγαν έρχεται η Επενδυτική βαθμίδα.

Άλλος ένας μήνας φεύγει μια εποχή τελειώνει και πάμε ολοταχώς προς το καλοκαίρι.

 

Υ.Γ Λίγο πριν φύγει το παραπάνω κείμενο για δημοσίευση το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *