in ,

Όλοι οι καλοί χωράνε | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Πρόεδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Την προηγουμένη Τρίτη έγινε η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στις 25/6/2023 και από τις επιλογές του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε αυτή η διπλή εκλογική διαδικασία μέχρι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση το νέο Κυβερνητικό σχήμα περισσότερο θυμίζει ότι προέκυψε από διαδικασία ανασχηματισμού πάρα από καινούργια εκλογική διαδικασία. Σε μια περίοδο που όλοι μας προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας, μας προκύπτει η μεγαλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, 63 άτομα, αυξάνοντας όπως είναι επακόλουθο και το δημοσιονομικό κόστος. Είπαμε όλοι οι καλοί χωράνε.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Υπουργός εργασίας κύριος Χατζηδάκης με Αναπληρωτή τον κύριο Παπαθανάση πρώην Ανάπτυξης. Μάλιστα επανέρχεται με άλλο κόμμα ο κύριος Θεοχάρης ως Υφυπουργός.

Από τις πρώτες δηλώσεις και κινήσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να δώσουν έμφαση στη πάταξη της φοροδιαφυγής ειδικά αυτή που προκύπτει από επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Μέσα από τα «ηλεκτρονικά όπλα» που διαθέτει το Υπουργείο όπως τα my data και αυτά που θα προσθέσει σύντομα όπως το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής, την εφαρμογή ηλεκτρονικού πελατολογίου σε γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελευθέρους επαγγελματίες. Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις εκλογές στο στόχο και στην «δάγκανα» των ελέγχων μπαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εκ προοιμίου θεωρούνται φοροφυγάδες. Δύσκολοι καιροί για μικρούς.

Η ανανέωση του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ με κεντροποίηση των υπηρεσιών είναι μέσα στους άμεσους στόχους της διοίκησής της. Μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν περίπου 260 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα business intelligence, Data analytics, θα υπάρξει σύνδεσμος για τα Τελωνεία προκειμένου να προχωρήσει η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και η ψηφιακή εφαρμογή για τα Δελτία Αποστολής.

Άμεσοι στόχοι και εργαλεία της διοίκησης εστιάζονται σε 3 τομείς:
1. Φορολογικός έλεγχος και συμμόρφωση
2. Αποτελεσματικότερη είσπραξη
3. Εξυπηρέτηση πολιτών

Ανάμεσα στις προσεχείς κινήσεις που θα κάνει η ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούλιο θα είναι η χρήση tablets για τον έλεγχο, η δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών που θα ανοίξει σε λίγες μέρες, η βάση δεδομένων και ποιοτικών ελέγχων και κυρίως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές και απευθείας μετάδοση δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι το μεγάλο project του 2023. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέα εφαρμογή για κινητά με βασικές λειτουργίες και προσωποποιημένη πληροφόρηση. Επίσης στόχος της ΑΑΔΕ να βελτιώσεις τις λειτουργίες διοίκησης ‘πίσω από το γκισέ’ που σηματοδοτεί πολλές αλλαγές τόσο τεχνικές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι εθνικές φορολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη (αλλά και εκτός Ευρώπης) στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να μπορέσουν να μειώσουν το έλλειμμα ΦΠΑ γνωστό και ως Vat gap.

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα από τα μοντέλα AI που έχουν υιοθετηθεί αφορούν τη Μηχανική Μάθηση (ML) – τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και αλγορίθμων για τη μίμηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν οι άνθρωποι, βελτιώνοντας σταδιακά την ακρίβεια των βασικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, το σύστημα Teleinformatyczny Izby Rozliczeniowej (STIR) της Πολωνίας το οποίο είναι  ένα τεχνικό σύστημα που στοχεύει στον αυτόματο εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών σε άμεσο χρόνο. Το Πολωνικό σύστημα συλλέγει στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι εταιρίες.

Βασικοί τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές με τη διαχείριση του ΦΠΑ:
Αξιολόγηση κινδύνου: ανάλυση τεράστιων όγκων συναλλαγών πωλήσεων και αγορών των φορολογουμένων με βάση διάφορους παράγοντες όπως ιστορικά δεδομένα, δείκτες αναφοράς του κλάδου και δείκτες κινδύνου.
Ανάλυση δεδομένων: Η τεχνητή νοημοσύνη, που βασίζεται στο cloud-computing, μπορεί να επεξεργάζεται ζωντανά τεράστια φορτία δεδομένων για να αποκαλύψει πιθανές ύποπτες συναλλαγές και οι φορολογικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα και ανωμαλίες σε δηλώσεις ΦΠΑ, συναλλαγές, Intrastat, κ.λπ. βοηθώντας τους να εντοπίσουν πιθανούς τομείς στους οποίους να επικεντρώσουν τον έλεγχο.

Εκτός από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό πιθανής φορολογικής απάτης ή λαθών, οι περισσότερες φορολογικές αρχές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα των δικών τους δραστηριοτήτων συμμόρφωσης και διαχείρισης.

Χώρες όπως ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη πρωτοστατούν σε αυτό..

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *