in

Ομιλία του Χρήστου Γκόκα στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία βουλευτών της Κ.Ο. Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας


Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, συμμετείχε εκ μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, σε συνάντηση διακομματικής αντιπροσωπείας των Διαρκών Επιτροπών, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με αντιπροσωπεία της Κ.Ο. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας, όπου συζητήθηκαν θέματα αντίστοιχα των αρμοδιοτήτων επιτροπών αλλά και διεθνή και Ευρωπαϊκά θέματα.

Στην Παρέμβασή του κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Γκόκας, αφού κατ’ αρχάς καλωσόρισε τους Βουλευτές της ΚΟ του CSU και τους ευχήθηκε καλή και παραγωγική διαμονή στη χώρα μας, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις κοινές Ευρωπαϊκές πολιτικές και εξελίξεις, αλλά και στην αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων, που αφορούν στην Ε.Ε, στις διμερείς σχέσεις, αλλά και κάθε μια από τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, και η Ελληνική πλευρά προσδοκά στην ενδυνάμωση αυτών των διμερών σχέσεων και στη μεγαλύτερη κατανόηση των Ελληνικών θέσεων σε διάφορα ζητήματα, όπως ενδεικτικά ανέφερε τα εξωτερικά θέματα, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας. Τόνισε δε, ότι οι θέσεις της χώρας μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις κρίσεις των τελευταίων ετών, στην υπερδεκαετή και πλέον οικονομική κρίση ,στην κλιματική κρίση, στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης, στην υγειονομική κρίση, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στα πολλά προβλήματα για τη χώρα μας όπως, η μεγάλη ακρίβεια και ο πληθωρισμός που είναι πάνω από το 10% . Τόνισε ότι υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, και επομένως προκύπτει η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη ενοποίηση της Ευρώπης, στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας.

Στον Τομέα των επενδύσεων, σε συνάρτηση και με την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ότι προκύπτει ένα πεδίο νέων επενδύσεων και η χώρα θα πρέπει σε αυτό τον Τομέα να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και την εγχώρια παραγωγή .Για τη ψηφιακή μετάβαση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, μέσα και από αντίστοιχη αξιοποίηση των πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Ευρωπαϊκής αμυντικής και βιομηχανικής τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και στην ανάπτυξη του Τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας στη χώρα μας.

Στον Τομέα της ενέργειας, τόνισε ότι είναι ακόμα μικρό το ποσοστό των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε σχέση με το σύνολο των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στη χώρα και έθεσε το σοβαρό ζήτημα της εξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τα προβλήματα από τη γρήγορη και βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο κατά 25% το 2021 ,όταν στην Ευρώπη υπήρξε μείωση. Με συνέπεια την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας στη χώρα κατά πεντέμισι φορές παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην Ευρώπη ήταν στο 3,2.

Σημείωσε δε, ότι τα έργα ΑΠΕ αναπτύσσονται σε μια λογική που αφορά λίγες επενδύσεις, αφορά λίγους, με πολύ μικρότερα ποσοστά στη συμμετοχή των καταναλωτών, στις κατοικίες, των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, και ανέφερε ότι από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιέζει ώστε αυτό το μείγμα να αλλάξει και να συμμετέχουν όλοι στην παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, ως αρμόδιος του Τομέα Μεταφορών και Υποδομών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι είναι προτεραιότητα η σύνδεση των Δικτύων της χώρας μας ( αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι) με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και ότι για αυτή την επιλογή θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, όχι μόνο η σχέση κόστους και οικονομικού οφέλους αλλά και η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, μαζί με τη στήριξη περισσότερο μειονεκτικών περιοχών.

Τόνισε επίσης ότι , η Ελληνική κοινωνία βιώνει πολλά αδιέξοδα και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει περισσότερο τις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, ώστε οι πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν μια απασχόληση. Αναφερόμενος επίσης στο Μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλης της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα και στάδια.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον πρωτογενή Τομέα που είναι βασικός πυλώνας της Οικονομίας για τη χώρα μας, παράγει ποιοτικά προϊόντα, δυστυχώς όμως η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει υπερδιπλασιαστεί, οδηγεί στον κίνδυνο πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους, και ο Τομέας αυτός θα πρέπει να στηριχθεί αφού σχετίζεται και με τα προβλήματα της διατροφικής επάρκειας και του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης, και για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *