in

Όνειρο θερινής νυκτός


 

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση post-ΦΗΜ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις που έχουν τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ και δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Άνοιξε την Πέμπτη η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Λαμβάνεται, δηλαδή, μέριμνα για τις μητέρες που διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου. Οι μη μισθωτές θα λαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ και είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο (2) μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ ή εντός δύο (2) μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης, αν πρόκειται για υιοθεσία. Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α, είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό, για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό. Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2024 μέχρι 30-04-2024. Ως βάση του υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα. Διευκρινίζεται ότι από 1 Απριλίου 2024 για τους αμειβόμενους με την Υ.Α. 25058/29.3.2024 (ΦΕΚ 1974/2024) ισχύει νέος κατώτατος νομοθετημένος μισθός και νέο κατώτατο νόμιμο ημερομίσθιο (υπολογιζόμενης της προϋπηρεσίας τους, σύμφωνα με την αριθ. 88073/06.10.2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Το Δώρο Πάσχα και στο τρέχον έτος πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς έως τη Μεγάλη Τετάρτη (01.05.2024). Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα .

 

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία, εντός της οποίας πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές  δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ( 25/4/2024 αναμένεται σήμερα )  . Ξανά όμως ο Υπουργός, χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία, όρισε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους που θα είναι στις 31/07/2024  Προφανώς και για άλλη μία χρονιά η προγραμματισμένη 5μηνη διάρκεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός, όπως παραμένει εδώ και πολλά χρόνια και η σταθερή έναρξη της υποβολής τους. Για την ακρίβεια, από τότε που οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά δεν έχει υπάρξει καμία χρονιά που οι δηλώσεις να ξεκίνησαν την ίδια ημερομηνία με την προηγούμενη χρήση, ενώ φυσικά ποτέ στα χρονικά δεν έχει επιτευχθεί να ξεκινήσουν στην ημέρα που θεωρητικά προβλέπει ο νόμος, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου. Φυσικά, σε όλο αυτό η λέξη «προγραμματισμός» είναι αδύνατον να είναι εφικτή, άρα μοιραία δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην ήταν απαραίτητη η παράταση της διαδικασίας, για ευνόητους και σταθερούς λόγους κάθε χρονιά. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι και να ανοίξουν οι δηλώσεις θέλουν τουλάχιστον κάνα μήνα για να «ξεπιαστούν» και να πάρουν μπροστά.

Καλή Δύναμη!

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός – Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας – Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *