in

Πανηπειρωτικός ξεσηκωμός για Βελλά


Ιερά οργή του κκ. Μάξιμου


Έντονα ενοχλημένος με την απόφαση για την Βελλά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του προ ημερών όταν βράβευε αριστεύσαντες μαθητές των σχολείων της Βελλάς για λογαριασμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Από τη μια μεριά λοιπόν σάς τιμούμε και ως Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως Μητρόπολη καθηκόντως για αυτές τις επιδόσεις, για αυτήν την επιμέλεια που έχετε, αυτήν την προσπάθεια που κάνετε και βεβαίως και για την αγάπη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση» τόνισε και έριξε το καρφί του: «Από την άλλη βρισκόμαστε στην τραγική θέση να πούμε ότι η ίδια η Σύνοδος, η οποία σας βραβεύει με αυτό τον τρόπο, σας επιβραβεύει για τον κόπο και την προσπάθειά σας, αποφασίζει το κλείσιμο αυτών των σχολών και μάλιστα, δυστυχώς, το κλείσιμο όλων των σχολών της Βελλάς».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε για τραγική εξέλιξη, η οποία μας ανησύχησε πάρα πολύ το τελευταίο τριήμερο και για την οποία υπήρξαν και υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την κοινωνία της περιοχής. «Δεν σας κρύβω ότι εγώ έφτασα στα ανθρώπινα όριά μου αυτές τις ημέρες με κίνδυνο ακόμα και της υγείας μου» τόνισε με έμφαση.

Σύμφωνα με τον κκ. Μάξιμο, είναι ένα οξύμωρο πράγμα από τη μια να βραβεύουμε τους ανθρώπους για τις επιδόσεις τους και από την άλλη να τους λέμε ότι το σχολείο σας δεν θα υπάρχει πια. «Αλλά είναι και ένα σημείο των καιρών που δείχνει ότι δυστυχώς πια δεν υπάρχουν στεγανά και δυστυχώς σε όλους τους χώρους μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε» είπε.

Το καρφί του Μάξιμου
Όμως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έριξε και το καρφί του, λέγοντας ότι αυτό ας είναι ένα μάθημα για όλους μας και ειδικά ένα μάθημα για εσάς τα νέα παιδιά να μην ακολουθήσετε αυτό το παράδειγμα. «Να μη λέτε άλλα και να κάνετε άλλα, αλλά να είσαστε δυνατοί, στιβαροί άνθρωποι, που θα λέτε κάτι επειδή το πιστεύετε και αυτό το κάτι θα παλεύετε στη ζωή σας να το κάνετε και πράξη» σημείωσε με έκδηλη την πικρία και συνέχισε με καυστικό ύφος: «…Να ευχηθούμε οι ταγοί της Εκκλησίας να πάψουν να λειτουργούν επιπόλαια και να λειτουργούν με μπέσα, όπως λέμε, και με συνέπεια και να ευχηθούμε η Βελλά να μην κλείσει, η Βελλά να συνεχίσει την προσφορά της γενικότερα στα πνευματικά πράγματα αλλά και ειδικότερα στα εκκλησιαστικά γράμματα….Γινόταν δουλειά και ότι αυτός είναι ένας λόγος ακόμα να πούμε εμείς οι ιερείς και εγώ που είμαι Μητροπολίτης εδώ ότι ντρεπόμαστε για λογαριασμό μας, για δικό μας λογαριασμό. Ντρεπόμαστε για αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες είναι αψυχολόγητες και ακατανόητες.

Ηχηρή αντίδραση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας


Τη φωνή διαμαρτυρίας των απόδημων Ηπειρωτών μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηπείρου ενώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Βελλά. «Η πληροφορία ότι με σχέδιο νόμου συνοδευόμενο με θετική εισήγηση της Ιεράς Συνόδου καταργείται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και οι συναφείς Εκκλησιαστικές Σχολές, Λυκείου, Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής, μας βρίσκει καθ’ ολοκληρίαν αντίθετους. Επιπλέον, η υλοποίηση της σκέψης αυτής έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία και την προσφορά της περιώνυμης Σχολής, αφού αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια ζωή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής που καλεί όλους τους Ηπειρώτες πολιτικούς, τους Τοπικούς παράγοντες, όλους τους κοινωνικούς φορείς, τον λαό της Ηπείρου να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί για να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *