in

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – του Στέφανου Τζόκα


Εδώ και χρόνια είναι γνωστό τόσο για τους δημότες , όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης μας ότι το παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας από την περιοχή του Προμαχώνα της Βρυσούλας μέχρι και τον οικισμό του Παντοκράτορα έχει απαξιωθεί. Βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και χρόνια. Οι μοναδικές «παρεμβάσεις» του δήμου ήταν η παράδοση σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του λιμανιού και ελάχιστα αποσπασματικά έργα – κυρίως μέσω απευθείας αναθέσεων – που περισσότερο έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους.
Συγκεκριμένα στον Προμαχώνα παρατηρείται μια εικόνα υποβάθμισης και απαξίωσης όσο περνάνε τα χρόνια. Μια περιοχή που αν αναβαθμιστεί, μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο. Καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει υπαίθριος χώρος πολιτιστικών δρώμενων και χώρος αναψυχής. Ενώ ταυτόχρονα το μνημείο του Προμαχώνα θα πρέπει να ενταχθεί στο δίκτυο πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων που θα περιλαμβάνει όλα τα οχυρώματα της πόλης.
Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας και ταυτόχρονα είναι πηγή πλούτου και ανάπτυξης για την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, στο όνομα του κέρδους και της ασυδοσίας έχει διαταράξει την ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης παρουσίας και φυσικού οικοσυστήματος. Το λιμάνι όπως κατασκευάστηκε δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα καθώς αντί για πλωτά μπλοκ που θα βοηθούσαν τη ροή των υδάτων κατασκευάστηκαν τσιμεντένια κτίρια. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η υποβάθμιση του εμπορικού λιμανιού από την δημοτική αρχή έναντι της τουριστικής μαρίνας εντάσσεται στο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζονται για την περιοχή μας τόσο με ευθύνη της νυν δημοτική αρχής όσο και με τις ευλογίες των τελευταίων κυβερνήσεων. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Πρέβεζας και η Λαϊκή Συσπείρωση λέμε το προφανές. Το εμπορικό λιμάνι θα πρέπει να στηριχθεί και να εκσυγχρονιστεί με έργα υποδομής και εξοπλισμό ώστε να μηδενίζεται η όποια ρύπανση. Μπορεί και πρέπει και να υπάρχει ομαλή συνύπαρξη και των δύο χρήσεων του λιμανιού.
Προχωρώντας στο παραλιακό μέτωπο φτάνουμε στο πρώην στρατόπεδο Σολωμού – περιοχή Παλιοσάραγα που εδώ η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανέστατη, καθώς δεν εντάσσονται στο αναπτυξιακό πλάνο της νυν δημοτικής αρχής οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι. Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στο μεγαλύτερο τμήμα του και τουριστικός – αναψυχής στην νότια άκρη του. Ο λαός της Πρέβεζας έχει δώσει αγώνες για τα κάστρα ώστε να μην γίνουν φαραωνικά έργα και πεντάστερα ξενοδοχεία όπου θα επέφεραν αλλοίωση της παραλιακής ζώνης, του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτό που πρέπει να γίνει στο στρατόπεδο είναι να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες ώστε να μετατραπεί σε χώρος πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Στη περιοχή της Κυανής Ακτής που αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και θα μπορούσε να ήταν πραγματικά το στολίδι μας παρατηρούμε ότι η κατάσταση κάθε χρόνο όλο και χειροτερεύει. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν την απουσία της δημοτικής αρχής είναι η ξύλινη περίφραξη από τα λουτρά μέχρι και το κάστρο του Αϊ-Γιώργη που είναι διαλυμένη και επικίνδυνη, τα αγριόχορτα και η χαμηλή βλάστηση δεν έχουν κουρευτεί και κλαδευτεί, τα μεγάλα κλαδιά των δέντρων αφήνονται στην τύχη τους και πολλές φορές είναι έτοιμα να πέσουν σε πεζούς και σε παρκαρισμένα αμάξια (από τύχη ζούμε).
Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην περιοχή αποτελεί η διέλευση οχημάτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η προσέλευση των επισκεπτών-τουριστών στην πόλη είναι μεγαλύτερη. Για αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που θα εξυπηρετούν την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει μια ολοκληρωμένη χωροταξική και αρχιτεκτονική ανάπλαση όλης της ευρύτερης περιοχής της Κυανής Ακτής ως βασικός πυλώνας πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού και παιχνιδιού για παιδιά και μεγάλους. Ο δημόσιος χαρακτήρας των χώρων αυτών πρέπει να διαφυλαχθεί και να αποδοθούν στο λαό της Πρέβεζας για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
Οι διαλυμένες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποκατασταθούν με τις βασικές απαραίτητες προσθήκες. Πρέπει να γίνουν όπου χρειάζεται δενδροφυτεύσεις αλλά και ανθοφυτεύσεις (Βοτανικός κήπος). Η προσθήκη περισσότερων καλαθιών απορριμμάτων κρίνεται απαραίτητη σε όλη την ακτογραμμή καθώς λόγο της αύξησης του τουρισμού δεν επαρκούν οι υπάρχοντες. Αναγκαία είναι και η δημιουργία περισσότερων αποδυτηρίων και ντουζ για τους λουόμενους, η κατασκευή υπαίθριων ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων (τύπου πικ-νικ) και η δημιουργία προσβάσεων για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας που δυστυχώς ζουν σε μια αφιλόξενη πόλη για τους ίδιους.
Το δημοτικό κολυμβητήριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τον κόσμο που δραστηριοποιείται εκεί. Η απώλεια 290.000 ευρώ εγκεκριμένων χρημάτων για τις επισκευές του δημοτικού κολυμβητηρίου από τη νυν δημοτική αρχή είναι κάτι που δεν θα το συγχωρήσει ο Πρεβεζάνικος λαός. Η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του κολυμβητηρίου πρέπει να σταματήσει. Ο αθλητισμός είναι μέρος της ποιότητας ζωής μας και δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού του κάθε τόπου. Είναι αναγκαία η επισκευή και η ανακατασκευή όπου χρειάζεται όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα τένις, γήπεδα μπάσκετ, πισίνα κολύμβησης), των άλλων υποδομών αλλά και της περίφραξης του δημοτικού κολυμβητηρίου ώστε να αθλείται με ασφάλεια ο λαός της πόλης, μεγάλοι και παιδιά.
Σημαντικό μνημείο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι και το κάστρο του Αϊ-Γιώργη το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τον δήμο εδώ και χρόνια. Εδώ χρειάζεται άμεσα μια δημοτική αρχή που θα διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία να αποδοθεί το κάστρο στον Πρεβεζάνικο λαό χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμικού μας πλούτου και είναι το αυτονόητο. Ενώ πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, η αποκατάσταση των τοιχοποιιών και η ανάδειξή του μέσω της χρήσης σε συνεργασία του δήμου με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, την αρχαιολογική υπηρεσία κλπ.
Φτάνοντας στο κάστρο του Παντοκράτορα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Μέρα με τη μέρα το κομμάτι που βρέχεται από τη θάλασσα διαβρώνεται και καταρρέει σιγά σιγά ενώ η κεντρική κατασκευή του κάστρου δεν έχει υποστυλωθεί και τα τελευταία χρόνια η είσοδος στο μνημείο κρίνεται απαγορευτική. Και εδώ είναι θέμα προτεραιοτήτων και μοντέλου ανάπτυξης του δήμου. Μελέτες υπάρχουν οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μια δημοτική αρχή που νοιάζεται πραγματικά για τον πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης θα το έβαζε στις προτεραιότητες της. Χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου μέσω μιας πολυλειτουργικής χρήσης.
Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω περιγράφουν επιεικώς την κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας και δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ήταν προδιαγεγραμμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. Όταν ο πυρήνας της πολιτικής όλων όσων διοίκησαν το δήμο τα τελευταία χρόνια ήταν ο ίδιος, δηλαδή το μοντέλο δήμος – επιχείρηση όπου τα πάντα είναι κόστος και όφελος τότε οδηγούμαστε στην κατάσταση απαξίωσης για κάθε τι που δεν αποφέρει κέρδος, όπως ο πολιτισμός, ο φυσικός μας πλούτος, ο αθλητισμός, η ποιότητα ζωής των πολιτών και οι ελεύθεροι χώροι.
Για αυτό είναι απαραίτητο να αλλάξει αυτό το μοντέλο και να ακολουθήσει ο δήμος μας τον άλλο δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Για να έρθουν στο προσκήνιο τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Για να μπει στο επίκεντρο του δήμου η ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η ποιότητα ζωής του Πρεβεζάνικου λαού. Για να γίνουν λοιπόν τα αυτονόητα υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας όλοι οι σκεπτόμενοι και προοδευτικοί πολίτες καλούμαστε να στηρίξουμε και να συμπορευτούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον μεγάλο προοδευτικό πόλο στο δήμο Πρέβεζας.

Ο Στέφανος Τζόκας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πρέβεζας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *