in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ανακτήσαμε το κύρος του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια.», ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Μπούρης μιλά αποκλειστικά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για το νέο πρόγραμμα LEADER, την ολοκλήρωση του προγράμματος OPEN MALL, τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Πρέβεζας αλλά και την κατάσταση στην τοπική οικονομία.

⬛ Που βρισκόμαστε κ. Πρόεδρε με το Οpen Mall;

Το πρόγραμμα Open Mall βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και είμαστε αισιόδοξοι για την ομαλή ολοκλήρωση του. Εξαρχής ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την οριστικοποίηση του ανάδοχου ήδη ξεκινούν παρεμβάσεις σε καταστήματα του ιστορικού κέντρου που έχουν ενταχθεί. Δουλέψαμε πολύ σκληρά όλοι( εργαζόμενοι στο Επιμελητήριο- μελετητές- μηχανικοί) ώστε να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα και είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια πανελλαδικά που θα ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω και τους μηχανικούς που συνεργαστήκαμε στο κομμάτι των αδειών μικρής κλίμακας αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα για το προχώρημα του έργου.

Στο Open Mall αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 53 επιχειρήσεις, ένας μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της Πρέβεζας, έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Πρέβεζας.

 

⬛ Η προηγούμενη περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές του τουρισμού και της εστίασης. Τώρα αναδύεται και η ενεργειακή κρίση με τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν πάρει «φωτιά». Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από όλα αυτά; Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν κατά τη γνώμη σας;

Εδώ και δύο χρόνια ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος της χώρας, δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωση τους έπειτα από δύο lockdown, λόγω πανδημίας με την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα να βρίσκεται σε αναμονή. Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει υγιής η επιχειρηματική κοινότητα, όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας; Δυσθεώρητες αυξήσεις του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των επιχειρήσεων που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους πλέον για την βιωσιμότητα αυτών. Ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, τελικά ριζικά, καθώς ήδη έχουν δοθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης σοβαρές βοήθειες οι οποίες όμως δεν επαρκούν πάντα. Έχουμε εμπιστοσύνη στα αντανακλαστικά των κομμάτων ενόψει και της προεκλογικής περιόδου προκειμένου η Ελληνική οικονομία να αποφύγει την κατάρρευση.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης έχουμε προτείνει την επιδότηση αυτής για παραγωγικούς σκοπούς, μέχρι του σημείου να επανέλθει το κόστος της στο προ αυξήσεων επίπεδο. Περεταίρω προτείναμε την συνέχιση των οικονομικών ενισχύσεων που πήρε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη περίοδο.

 

⬛ Θεωρείτε ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια;

κ. Τσούτση ανακτήσαμε το κύρος του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια. Το αλλάξαμε κάνοντας το εξώστρεφο και ζωντανό φορέα. Δεν είναι μόνο το OPEN MALL είναι και το πρόγραμμα interreg, η δημιουργία εκδηλώσεων που στο επίκεντρο είχαν τον επιχειρηματία και τον επαγγελματία του νομού καθώς και τα προϊόντα που παράγει και εμπορεύεται. Επίσης έχουμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, η οποία μέσα στην Άνοιξη θα αποδοθεί στις επιχειρήσεις, τα πάντα θα είναι πολύ πιο απλά για αυτές, ενώ το Επιμελητήριο θα ξεκινήσει η τουριστική προβολή και υποστήριξη των επιχειρήσεων σε πάρα πολλά πλαίσια, την διαχείριση του επιχειρηματικού κόσμου με οτιδήποτε μας δίνουν τη δυνατότητα. Το Επιμελητήριο με δουλειά και εξωστρέφεια μπορεί να προσφέρει πολλά εργαλεία στον εμπορικό κόσμο κάτι που δεν συνέβη με τους ανθρώπους που διετέλεσαν στη θέση αυτή στο παρελθόν, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Είμαι ευχαριστημένος από το έργο που έχουμε παράξει εως τώρα. Και έχουμε σχεδιάσει αρκετές δράσεις και αρκετά πράγματα και για το μέλλον.

 

⬛ Πως κρίνεται την προηγούμενη τουριστική χρονιά και την περιμένουμε για το φετινό καλοκαίρι;

Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αποφύγει όσον το δυνατό την τοξική αντιπαράθεση έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί λόγω των εθνικών εκλογών πρόβλημα στην οικονομία και τον τουρισμό. Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην περιοχή μας.

Η περσινή τουριστική περίοδος πήγε πάρα πολύ καλά, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και τα μέτρα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι δόθηκαν όλα τα κίνητρα όπως τα κουπόνια μέσω του ΟΑΕΔ, όμως η περιοχή αποκτά μία ιδιαίτερη δυναμική και όλοι οι θεσμικοί, αλλά και όχι μόνο θεωρώ πως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για την ευρύτερη περιοχή η οποία έχει μπει δυνατά στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας.

Το μεγάλο στοίχημα της προηγούμενης περιόδου ήταν να μην κλείσει καμιά επιχείρηση και σε αυτό τον άξονα είμαστε ικανοποιημένοι αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς κατάφεραν να διασώσουν κάποιες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγάλο και η ψαλίδα των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται ανοίγει.

Είμαι αισιόδοξος και για φέτος, κομβικό ρόλο θα παίξει και το Αεροδρόμιο του Ακτίου. Στόχος πως θα συνδέσουμε την μεταποίηση και τα δικά μας προϊόντα με τον επισκέπτη. Η πόλη και οι επιχειρήσεις μας παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στην εστίαση (φαγητό, καφέ) όσο και στα καταλύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *