in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με το “όλοι φταίνε”.», Βασίλης Τσίρκας

«Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει τη χώρα τα τέσσερα χρόνια και το κόμμα του τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση.»


Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας, νομικός-πρώην Βουλευτής και μέλος της Κ.Ε του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Τσίρκας, μιλά στη ΔΦ και στον Χρήστο Τσούτση για την Άρτα, την πολιτική συγκυρία και τις εκλογές που έρχονται.

⬛ κ. Τσίρκα η πολιτική συγκυρία είναι πυκνή. Λίγο πριν τις εκλογές, στην επικαιρότητα παραμένει το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και οι ευθύνες που προκύπτουν. Το θέμα έχει έρθει και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Οι λέξεις αδυνατούν να εκφράσουν τον πόνο, τη θλίψη, αλλά και τον θυμό για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Το έγκλημα των Τεμπών, όμως, αποκάλυψε την απάτη του επιτελικού κράτους, που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καθαρά ρουσφετολογικό, πελατειακό και κομματικό κράτος. Αποκάλυψε, επίσης, ότι πίσω από την καλοφτιαγμένη εικόνα βρίσκεται ένας ανεύθυνος, δήθεν ανήξερος πρωθυπουργός. Η προκλητική αποποίηση και διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης.

Αυτό κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου για κάθε κρίσιμο ζήτημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη. Είχαν προηγηθεί η δραματική διαχείριση με τις ΜΕΘ κατά την πανδημία και η αποκάλυψη του σκοτεινού παρακράτους των παρακολουθήσεων. Ο άδικος, όμως, χαμός των 57 συνανθρώπων μας, κατά βάση νέων παιδιών, στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ανασφάλεια και αγανάκτηση.

Η ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με το «όλοι φταίνε». Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει τη χώρα τα τέσσερα χρόνια και το κόμμα στο οποίο ηγείται τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση. Και αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια απαξιώθηκαν πολλές δικλείδες ασφαλείας, που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα. Επομένως, είναι αδιανόητο να μην γίνεται καταλογισμός ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στην κάλπη. Δεν αντέχουν άλλο την κυβέρνηση των ρουσφετιών, των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας, της απαξίωσης των δημόσιων υποδομών, της αδιαφορίας για την πλειοψηφία της κοινωνίας και τις ανάγκες της.

 

⬛ Τις τελευταίες ημέρες πλήθος κόσμου διαδήλωσε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Θεωρείτε ότι ο θυμός και η οργή που υπάρχει είναι ικανά στοιχεία για την πολιτική αλλαγή που παλεύετε;

Αυτή η εικόνα διάλυσης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος μεταφορών, της δημόσιας υγείας, των δημόσιων υποδομών, προκαλεί την ανασφάλεια και την αγανάκτηση των πολιτών. Αυτός είναι ο κανόνας που διέπει τον τρόπο διακυβέρνησης της ΝΔ. Το συλλογικό συμφέρον δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Αυτό που προέχει είναι το κέρδος για τους ιδιώτες, το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος.

Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον ανεύθυνο και τον ανήξερο και προτάσσει την επικοινωνία και το ψέμα αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η κοινωνία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανεύθυνη και ένοχη κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί να διαχυθούν οι ευθύνες γενικά και αόριστα «σε όλους».

Η δική τους στρατηγική επιδίωξη είναι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών και κοινών αγαθών. Γιατί ακόμη και την ύστατη ώρα της θητείας της αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η κινητοποίηση της κοινωνίας έθεσε νέα δεδομένα στη συγκυρία. Γιατί η κοινωνία αναζητά την αλήθεια, ζητά δικαιοσύνη και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης και αποκρουστικής απεμπόλησης των ευθυνών.

Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη σταθερότητα ούτε την ασφάλεια ούτε την κοινωνική συνοχή. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Απέναντι σε αυτή την πολιτική απαιτείται η χάραξη μιας άλλης πορείας για τον τόπο, προοδευτικής διακυβέρνησης και δημοκρατικής αναγέννησης.

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή προκειμένου να επικρατήσει η δικαιοσύνη παντού γίνεται πλέον όρος κοινωνικής και πολιτικής επιβίωσης. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κατατεθεί και είναι καθαρό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Είναι η μόνη ισχυρή εναλλακτική διέξοδος από τη ζοφερή πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας.

 

⬛ Στην Άρτα έχει ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ποια μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο στις συζητήσεις μαζί του ως υποψήφιος;

Οι πολίτες παρακολουθούν την απόλυτη απαξίωση του κράτους δικαίου και την κατάργηση κάθε έννοιας λογοδοσίας εκ μέρους των κυβερνώντων. Αυτό που κυριαρχεί στη διακυβέρνηση της ΝΔ είναι το χάος, οι πελατειακές σχέσεις, η αναξιοκρατία και η απαξίωση υποδομών και υπηρεσιών με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία. Είναι έντονη η δυσαρέσκεια, ο θυμός και η αγανάκτηση.

Η φτωχοποίηση των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται με ανεπαρκή κουπόνια. Μετά από έναν χρόνο προκλητικής αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας οι πολίτες χάνουν την αγοραστική τους δύναμη και ο κατώτατος μισθός εξανεμίζεται ακόμη και μετά τις αυξήσεις ή τις ενισχύσεις που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.

Στις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Κι αυτό που ζητάνε είναι ένα κράτος που θα τους προστατεύει και όχι ένα κομματικό κράτος, έρμαιο συμφερόντων και θύμα της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας.

Ειδικά στον Νομό Άρτας οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητά τους την αποτυχημένη πολιτική κατά τη διάρκεια τόσο της πανδημικής όσο και της οικονομικής κρίσης. Παρακολουθούν την εγκατάλειψη του νομού της Άρτας τόσο σε σχέση με έργα υποδομών όσο και σε σχέση με τον σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα βγάλουν την περιοχή από το περιθώριο.

Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης και να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία, με δικαιοσύνη, ασφάλεια και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

⬛ Γνωρίζετε τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής έχετε διατελέσει κοινοβουλευτικός στο παρελθόν. Σήμερα όμως κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Ο νομός της Άρτας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα της μη δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, να περιθωριοποιηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές με έδρα στην Άρτα και να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και μαρασμό. Το αγροτικό εισόδημα που αποτελούσε ζωογόνα δύναμη για την περιοχή μας μειώνεται δραματικά λόγω των κυβερνητικών πολιτικών.

Οι αγρότες της Άρτας βιώνουν στο πετσί τους την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με το κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Μια προοδευτική κυβέρνηση θα θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή την μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, θα υλοποιήσει το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, δηλαδή ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πληρώνει την κιλοβατώρα στην τιμή που πλήρωνε πριν έρθει η κρίση και θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.

Για να γίνει μια νέα αρχή, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη υποστήριξη και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ώστε να αποτραπεί η μεγέθυνση των υπαρκτών ανισοτήτων και η δημιουργία νέων αποκλεισμών. Η στήριξη των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του νομού μας στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προϋποθέσεις για να υπάρξει δίκαιη ανακατανομή των πόρων, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

 

⬛ Σε μια δύσκολη περίοδο για τον επαρχιακό τύπου η «ΔΦ» συμπληρώνει δυο χρόνια κυκλοφορίας. Ποιο είναι το μήνυμα σας;

Με την ενημέρωση στην Ελλάδα να έχει χάσει την αξιοπιστία της, την κυβέρνηση να επιχειρεί να ελέγξει τα μεγάλα ΜΜΕ με πρωτοφανείς για τη δημοκρατία μας μεθόδους, η δημοκρατία περιορίζεται και η δημοσίευση που είναι η «ψυχή της δικαιοσύνης» χάνει το νόημά της.

Στις σημερινές συνθήκες η ελευθερία του τύπου και ο πλουραλισμός αποτελούν ζητούμενο. Σε μια περίοδο που οι ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές επιχειρείται να φιμωθούν ή να ποδηγετηθούν και η αξιοπιστία των μέσων έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ο περιφερειακός και τοπικός τύπος μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, αλλά και να συμβάλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής με την ανάδειξη των πραγματικών επίδικων που αφορούν την κοινωνία.

Εύχομαι στο εγχείρημά σας, την Δημοκρατική Φωνή, να μακροημερεύσει, να δυναμώσει και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και τη μαχητικότητά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *