in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η επόμενη ημέρα χρειάζεται ανθρώπους χωρίς εξαρτήσεις.», Δημήτρης Δημητρίου


Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα Ιωάννινα και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου μιλά στην ΔΦ και στον Χρήστο Τσούτση για την πολιτική επικαιρότητα, τις εκλογές και την κατάσταση σε κοινωνία και οικονομία.

⬛ κ. Δημητρίου πως αποφασίζει ένας άνθρωπος του επιχειρείν και της τοπικής αυτοδιοίκησης να στρατευτεί και να ασχοληθεί με την μάχη των εθνικών εκλογών; Τι έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας ώστε να είστε υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Θεωρείτε ότι είναι κομβικής σημασίας οι εκλογές που έρχονται;

Όταν ασχολείσαι ενεργά με την πολιτική από τα μαθητικά σου χρόνια έχεις ήδη στρατευτεί και είσαι έτοιμος για κάθε μάχη. Μέσα από την ενασχόληση μου με την αυτοδιοίκηση έχω αφουγκραστεί πολλά προβλήματα πολιτών, έχω μάθει πολλά από τους πολίτες είναι μια άλλη εμπειρία, από τον Επιμελητηριακό θεσμό έχω τις εμπειρίες, έχω αποκτήσει βαθιά γνώση των προβλημάτων που δημιουργούνται όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά ταυτόχρονα και μέσα στα ελληνικά νοικοκυριά και είμαι έτοιμος αυτή τη γνώση να την εκμεταλλευτώ, να την μετουσιώσω σε προτάσεις για την τελική επίλυση σημαντικών θεμάτων.

Στην απόφαση μου ρόλο έπαιξε η ωριμότητα μου, η εκλογή του νέου Πρόεδρου που στήριξα ανοιχτά πριν καν ανοίξουν οι διαδικασίες. Θεωρώ ότι μια κοινοβουλευτική ομάδα χρειάζεται πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που να προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες και επαγγελματικούς χώρους ώστε να εκπροσωπούνται αναλογικά όλοι οι πολίτες.

Οι  επερχόμενες εκλογές αποτελούν αναμφίβολα το βαρόμετρο μιας νέας εποχής, όπου οι πολίτες δεν επιζητούν άλλη μια “χούφτα” βουλευτών που θα καταλάβει καρέκλες, αλλά ανθρώπους χωρίς εξαρτήσεις. Άτομα που μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις και θα λογοδοτούν αποκλειστικά στους πολίτες.

 

⬛ Το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα είναι το θέμα των πλειστηριασμών και η Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφορικά με τα funds και τις εισπρακτικές εταιρείες. Προστασία πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται. Σας ανησυχούν οι τελευταίες οι εξελίξεις; Έχει ευθύνες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για τη μη αποδοτικότητα του Πτωχευτικού αλλά και την δυστοκία στο προχώρημα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού; Που οδηγούμαστε και τι πρέπει να συμβεί;

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι κυρίαρχο θέμα οι πλειστηριασμοί και η προστασία της α΄ κατοικίας. Δεν είναι κάτι θεωρητικό είναι ένα ζήτημα που εμείς πρώτοι το 2010 με νόμο του ΠΑΣΟΚ προστατεύσαμε την ελληνική οικογένεια, την ελληνική επιχειρηματικότητα, την αγροτική γη.

Κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ούτε χθες, ούτε σήμερα μιας και πάλι εμείς καταθέσαμε πάλι πρώτοι τροπολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να ομιλούν για την προστασία της ελληνικής οικογένειας, για την επιχειρηματικότητα, για την αγροτική γη. Και οι δυο έχουν βασικές ευθύνες, είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος, είναι αυτοί που με τα νομοθετήματα τους διαχρονικά οδήγησαν και οδηγούν την περιουσία εκατομμυρίων πολιτών στα χέρια «κορακιών» και σε πολλές μάλιστα φορές με αντίτιμο μικρότερο από την οφειλή του ιδιοκτήτη.

Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα ακόμη και σήμερα ο μόνος κερδισμένος να είναι το τραπεζικό σύστημα, μια χούφτα συγκεκριμένων οικογενειών και ο μόνιμα χαμένος ο Έλληνας πολίτης.

Η λύση είναι μια και την έχουμε καταθέσει με τροπολογία, επικαιροποίηση του νόμου ΠΑΣΟΚ προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα με ένταξη των πραγματικά ευάλωτων.

Η κυβέρνηση αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης έχουν βασικές ευθύνες, μαλώνουν δήθεν τους τραπεζίτες που κρύβονται πίσω από τα funds αλλά αυτός που κλαίει στο τέλος είναι ο ελληνικός λαός.

 

⬛ Τα Γιάννενα και η Ήπειρος αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση «δυσχέραινε» το τοπίο. Φυσικό Αέριο, υδρογονάνθρακες, ανάπτυξη αεροδρομίου, τουριστικές επενδύσεις στα ορεινά στο προσκήνιο. Από την άλλη πλευρά υψηλή ανεργία και αβεβαιότητα στην οικονομία. Είστε έτοιμοι ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και προσωπικά αν εκλεγείτε Βουλευτής να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των συμπολιτών σας;

Αγαπητέ κ. Τσούτση, σας το είπα και από την αρχή της συνέντευξη μας, η επόμενη ημέρα χρειάζεται ανθρώπους χωρίς εξαρτήσεις. Άτομα που μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις και θα λογοδοτούν αποκλειστικά στους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω που αναφέρετε είναι ζητήματα που έχω ήδη τοποθετηθεί και ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, όχι τώρα χρόνια πριν και σε χρόνο που δεν είχαν διογκωθεί τα προβλήματα. Ενδεικτικά θα σας πω ότι έχω ήδη προχωρήσει σε ειδική μελέτη με προτάσεις για το φυσικό αέριο, για την τουριστική ανάπτυξη χρόνια τώρα παλεύω για τον ενιαίο φορέα τουρισμού στην Ήπειρο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, η πρόταση μου για ειδικό καθεστώς στις επιχειρήσεις των ορεινών όγκων είναι κατατεθειμένη από το 2020, έχω πάρει προσωπικά πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη με την συνεργασία επαγγελματιών του Τουρισμού που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και έχουν την έδρα τους στο Ντουμπάι, μια πρόταση που θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες μιας και στα Ιωάννινα προέκυψε δυστυχώς η απώλεια του Δημάρχου.

Έχω κάνει προτάσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων των ορεινών όγκων σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικό τιμολόγιο στην ενέργεια αλλά και στα καύσιμα.

Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με αυτή της Νότιας Αλβανίας η οποία θεωρώ ότι μέσα στη Άνοιξη θα προχωρήσει και αυτή, έχουν γίνει ενέργειες για την υποστήριξη των ανέργων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και ήδη πρόκειται να υλοποιηθεί και στη περιοχή μας.

Η προσπάθεια μου στην επίλυση προβλημάτων αλλά και στην κατάθεση προτάσεων είναι συνεχόμενη, οι συνεργάτες μου ήδη εργάζονται στα κομμάτια του πρωτογενούς τομέα που για μένα είναι βασικό θέμα στη ατζέντα μου, θεωρώντας ότι είναι η δική μας βιομηχανία που πρέπει να την αναπτύξουμε και να την πάμε ένα βήμα πιο μακριά για αυτό και ενεργοποίησα δυνάμεις και κάναμε Έκθεση στην NY και το NEW JERSEY.

 

⬛ Σε περίπτωση «διλλήματος» για Κυβέρνηση Συνεργασίας προς τα πού θα κινηθεί το κόμμα σας με δεδομένο ότι πολύ δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή αλλά ακόμα και στις δεύτερες κάλπες;

Ο Προέδρος ήταν ξεκάθαρός από την αρχή, προγραμματικές συμφωνίες και όχι συμφωνίες της καρέκλας. Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ η χώρα δεν θα αλλάξει μόνο σελίδα αλλά θα διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα, με βασικό στόχο το αύριο της χώρας για εμείς μπορούμε, ξέρουμε και κοιτάμε μπροστά.

 

⬛ Είστε αισιόδοξος;

Αισιόδοξος είμαι πάντα από την φύση μου αλλά είμαι πιο αισιόδοξος διότι καταθέσαμε πρώτοι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μιλάμε με καθαρό λόγο και όχι με αντιπαραβολές και ο κόσμος που βρίσκω βλέπω και νιώθω ότι επιθυμούν την διαφορετική πρόταση, μακριά από τοξικότητα, λαϊκισμός και ελιτισμό.

Είμαι βέβαιος ότι οι κασσάνδρες θα διαψευστούν και το ΠΑΣΟΚ με τον πολίτη στο προσκήνιο θα βρεθεί ψηλά άλλωστε θυμηθείτε το μακρινό 2000 που κάποιοι είχαν φορέσει από νωρίς το απόγευμα κυβερνητικά κοστούμια και νωρίς το βράδυ το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει εντολή διακυβέρνησης της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *