in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η ΝΔ πετυχαίνει έναν εκπληκτικό συνδυασμό νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, εύνοιας σε λίγους φίλους της και ανικανότητας.», Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Πρώην Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει αποκλειστικά στην Δημοκρατική Φωνή και στον Χρήστο Τσούτση για την οικονομία, την κοινωνία αλλά και για την εναλλακτική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενόψει πρόωρων εκλογών.

 

⬛ κ. Υπουργέ ήρθατε στην Πρέβεζα επ’ αφορμή της εκδήλωσης- ημερίδας που διοργανώθηκε την Παρασκευή. Ζητήματα Πολιτικής Οικονομίας, ιστορίας της οικονομικής επιστήμης αλλά και η σύνδεση με το σήμερα ήταν στο επίκεντρο. Σας προβληματίζει η σημερινή εικόνα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας;

Δεν ξέρουμε δυστυχώς ούτε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση που φυσικά έχει μόνο σχέση με τον πόλεμο, ούτε πότε θα τελειώσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που συνδυάζεται και με τον πόλεμο και τον κορονοϊό. Δεν ξέρουμε και ποιο θα είναι την επόμενη ημέρα το γεωστρατηγικό περιβάλλον. Θα έχουμε έναν νέο ανταγωνισμό; Έναν νέο διπολισμό; Όλα αυτά είναι παράγοντες αστάθειας.

Άρα δεν ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητά», ενώ ξέρουμε ότι η προ-κρίσης «κανονικότητα» είναι αμφιλεγόμενης αξίας. Γιατί σε αυτή είχαμε χαμηλές επενδύσεις, ανισότητες και χαμηλή ανάπτυξη πριν καν βρεθούμε στη δίνη της υγειονομικής κρίσης.

Η αντίδραση της FED, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, που αυξάνει τα επιτόκια με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλές χώρες. Ευτυχώς η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένη από τις διεθνείς διακυμάνσεις χάρη στη στρατηγική για ρύθμιση του χρέους – που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και σταθερά επιτόκια για ένα μεγάλο τμήμα του χρέους – που είχαμε ακολουθήσει ως κυβέρνηση.

 

⬛ Θα βρεθείτε και στα Γιάννενα για να παρουσιάσετε το νέο σας βιβλίο. Τι προσδοκάτε να μείνει στον αναγνώστη μέσα από την δουλειά σας αυτή;

Το βιβλίο το βλέπω σαν ευκαιρία να συζητήσουμε κυρίως τα ιδεολογικά ζητήματα. Να συζητήσουμε για το πως η στρατηγική της ΝΔ δεν έχει καθόλου την αίσθηση του δημόσιου συμφέροντος, πως περιθωριοποιεί άλλες αξίες, άλλες δραστηριότητες, άλλες προτεραιότητες που δεν συνδέονται με την αγορά. Πως βάζει στο επίκεντρο το ιδιωτικό συμφέρον που, για να είμαστε ειλικρινείς, για τη ΝΔ έχει βασικό συστατικό το αγαπημένο πελατειακό κράτος της Δεξιάς.

Ανάμεσα στα θέματα που αγγίζει το βιβλίο υπάρχουν, για παράδειγμα, και αναφορές για τις πολιτικές στην παιδεία. Συνέχεια αυτών των πολιτικών είναι και η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για το νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, όπου η Υπουργός και ο Πρωθυπουργός της δεν κρύβουν ότι δεν έχουν αντιλαμβάνονται το πανεπιστήμιο ως δημοκρατικό δημόσιο χώρο προστατευμένο από την έννοια και τις αξίες της αγοράς.

Συζητώντας λοιπόν για την ιδεολογία συζητάμε για τα φίλτρα με τα οποία διαβάζουμε την πραγματικότητα. Και άρα για το πώς την αλλάζουμε.

 

⬛ Στο «ασφυκτικό» πλαίσιο που διανύουμε της αύξησης των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα και των ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ, της αύξησης δηλαδή του πληθωρισμού, η Κυβέρνηση της Ν.Δ και το οικονομικό της επιτελείο απαντά με ελάχιστα μέτρα στήριξης. Θεωρείται ότι η έλλειψη αυτή παρέμβασης μεγεθύνει το πρόβλημα; Είναι ιδεοληψία ή ανικανότητα;

Είναι προφανές ότι ενισχύει το πρόβλημα η ΝΔ. Όταν οι τιμές αυξάνονται κάθε μέρα και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, όταν τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την λογική φιλοδωρήματος, τότε είναι σίγουρο ότι η αγοραστική δύναμη και άρα η ποιότητα ζωής θα μειώνονται συνεχώς.

Η ΝΔ πετυχαίνει έναν εκπληκτικό συνδυασμό νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, εύνοιας σε λίγους φίλους της και ανικανότητας.

Εξηγούμαι: είναι τελείως ανίκανη να προβλέψει τις διεθνείς εξελίξεις και να θωρακίσει την χώρα απέναντι σε αυτές, είναι τρομακτικά φιλική με τα μεγάλα συμφέροντα και τα καρτέλ, των οποίων τα υπερκέρδη αρνείται πεισματικά να φορολογήσει ουσιαστικά. Και είναι τόσο νεοφιλελεύθερη που βρίσκει εξαιρετική ιδέα να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

 

⬛ Πηγαίνοντας προς εκλογές ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το επίδικο μπρος σε αυτή την πολιτική μάχη; Είστε έτοιμοι ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταθέσετε με σαφήνεια μια ελκυστική νέα οικονομική πρόταση για την χώρα;

Ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ υπάρχει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή. Και αυτή είναι το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό γιατί η προστασία και η ουσιαστική προώθηση του δημοσίου συμφέροντος – όλα αυτά που έχουμε κοινά, μία έννοια ευρύτερη του κράτους και του δημόσιου τομέα – είναι η βάση για μια εναλλακτική πορεία. Για εναλλακτικές πολιτικές. Πολιτικές που αφορούν την ενέργεια, την παιδεία, την υγεία, το τραπεζικό σύστημα, τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας κλπ. Και σε όλα αυτά είμαστε απέναντι στη ΝΔ. Εμείς υπηρετήσαμε το δημόσιο συμφέρον όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, το λαμβάνουμε υπόψη στις προτάσεις μας και θα είναι γνώμονας χάραξης τις πολιτικής μας.

Τα παραδείγματα πολλά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ίσως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για ανακούφιση αυτών που πλήττονται και μια στρατηγική για δημόσια κοινωνική στέγαση. Γιατί η στέγαση δεν είναι επίδομα ή φιλοδώρημα του κράτους, αλλά δικαίωμα. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει ο ΟΗΕ, αλλά εσχάτως μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξαιρεί τις πολιτικές για τη στέγαση από το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *