in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά προοπτική στην Ήπειρο.», Αλέξης Τσίπρας


Δημοσιογραφική ομάδα
Χρήστος Τσούτσης – Δημοσιογράφος / Εκδότης Δημοκρατικής Φωνής

Μιχάλης Μίχος – Συντάκτης prevezatoday.gr & lefkadatoday.gr
⬛ κ. Πρόεδρε πως κρίνετε τις τελευταίες αποφάσεις του Α΄ τμήματος του Αρείου Πάγου και τις απαγορεύσεις συγκεκριμένων κομμάτων να κατέλθουν στις εκλογές;

Να ξεκινήσω από το πιο βασικό ζήτημα εδώ. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή. Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται για τρία χρόνια να τους επιτρέπεται να κάνουν καμπάνια από τη φυλακή, όπως ο Κασιδιάρης που τον θυμήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές. Εκεί είναι η θέση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης το όλο ζήτημα που ανέκυψε θα μπορούσε με έναν απλό τρόπο να λυθεί. Το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει με ευρύτατη πλειοψηφία να μην κατέβει ο Κασιδιάρης και οποιοδήποτε κόμμα τον είχε στο συνδυασμό του. Με την πολύ απλή προσθήκη σε τροπολογία που καταθέσαμε και που έλεγε ότι δεν θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές κανένα κόμμα που θα έχει στους συνδυασμούς του καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτή μάλιστα δεν ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων συνταγματολόγων, που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, το ότι μπήκαμε σε μια διαδικασία στην οποία οι δικαστές γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής και αποφασίζουν ποια κόμματα μπορούν ή δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός και ποιος δεν είναι, είναι πρόβλημα. Και δυστυχώς, όλος ο θόρυβος ευνοεί καταδικασμένους εγκληματίες, που εμφανίζονται σήμερα ως διωκόμενοι. Είναι ξεκάθαρη η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη σε αυτό και έχει ήδη φανεί από τις παλινωδίες στη Βουλή, όπου αντί να λύσουμε το ζήτημα όπως σας είπα, είχαμε ένα πρωτάκουστο πήγαινε-έλα από τροπολογίες. Τρεις τον αριθμό. Εδώ όμως υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στην αγωνία του να μην έχει απώλειες στα δεξιά του, φαίνεται ότι κάνει ξεκαθάρισμα στη δεξιά πολυκατοικία. Έτσι βλέπουμε να μένουν εκτός εκλογών το ένα μετά το άλλο δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, όπως είναι το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου, κλπ, που δεν έχουν σχέση με κακουργήματα, αλλά απειλούν με διαρροές ψήφων τη ΝΔ. Βλέπουμε επίσης λίγο πριν τις κάλπες να γίνονται δικαστικές έρευνες στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Υπάρχει δηλαδή μια κινητικότητα, η οποία κατά την άποψή μου δεν είναι φυσιολογική.


⬛ Επισκέπτεστε σήμερα την Ήπειρο. Η Περιφέρεια μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και σύνθετα προβλήματα. Προβλήματα στις υποδομές, τα δίκτυα την δημόσια Υγεία και Παιδεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας το οποίο και υπολειτουργεί, το τμήμα Λογιστικής που φεύγει από την Πρέβεζα. Τα μεγάλα οδικά έργα όπως η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια και την Εγνατία- άρση της οδικής απομόνωσης- δεν έχουν προχωρήσει. Πως σχολιάζετε αυτή την εικόνα; Ποιοι είναι οι δικοί σας άξονες για την περιοχή μας και που πρέπει να επιμεριστούν οι ευθύνες;

Η Πρέβεζα κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκανε πολλά βήματα πίσω. Κανένα έργο δεν έγινε, ούτε και σχεδιάστηκε να γίνει. Μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη. Αναφερθήκατε στο μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου. Είναι το παλαιότερο κτηριακά νοσοκομείο της χώρας. Επίσης, η πόλη της Πρέβεζας είναι η μοναδική πρωτεύουσα νόμου η οποία δεν είναι συνδεμένη με την Ιόνια Οδό. Το 2016 συνεχίσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, στη Φιλιππιάδα. Η μελέτη αυτή βρισκόταν παγωμένη στα συρτάρια του γραφείου που την είχε αναλάβει, διότι είχε διακοπεί η χρηματαδότησή της. Εμείς την ολοκληρώσαμε, γιατί έχουμε τη σταθερή άποψη ότι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων έχει αναπτυξιακή λογική. Το αποδείξαμε άλλωστε με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.

Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω, ότι πολλά έργα χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον νομό, σε συνθήκες μάλιστα δημοσιονομικής ασφυξίας. Αναφέρω την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου στο Καναλάκι, την υδροδότηση όλων των παραθαλάσσιων περιοχών από Κανάλι έως Αμμουδιά, την επισκευή των κρυπηδομάτων στη παραλία την Πρέβεζας, το κολυμβητήριο της Πρέβεζας.

Στελεχώσαμε επίσης μονάδες υγείας, όπως το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νόμου που βρίσκονταν σε πλήρη κατάρρευση. Αυξήσαμε του υπηρετούντες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στα κέντρα υγείας που είχαν να γίνουν προσλήψεις από το 2009 και καταφέραμε να διορίσουμε 2 γιατρούς στα ΚΥ Καναλακίου και Πάργας. Κάναμε προσλήψεις και στο νοσοκομείο το οποίο βρισκόταν σε κατάρρευση και θέσαμε σε λειτουργία το 2018 το σταθμό του ΕΚΑΒ στον Μεσοπόταμο στο Καναλάκι, που σήμερα δυστυχώς υπολειτουργεί.

Γίνομαι αναλυτικός διότι αυτό που προέχει για μας είναι να υπάρχει συγκεκριμένη και σχεδιασμένη πολιτική μέριμνας και ανάπτυξης για κάθε τόπο. Κι αυτό αφορά ειδικά την Ήπειρο, τόπο καταγωγής μου, στην οποία όπως γνωρίζετε καλύτερα, επιφυλάχτηκε για διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη. Είναι ενδεικτικό πόσο πίσω πήγε ξανά η Ήπειρος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υπόθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά προοπτική στην Ήπειρο. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με έμφαση στις ζωτικές ανάγκες της περιοχής.

Η Πρέβεζα κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκανε πολλά βήματα πίσω. Κανένα έργο δεν έγινε, ούτε και σχεδιάστηκε να γίνει. Μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη. Αναφερθήκατε στο μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου. Είναι το παλαιότερο κτηριακά νοσοκομείο της χώρας. Επίσης, η πόλη της Πρέβεζας είναι η μοναδική πρωτεύουσα νόμου η οποία δεν είναι συνδεμένη με την Ιόνια Οδό. Το 2016 συνεχίσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, στη Φιλιππιάδα. Η μελέτη αυτή βρισκόταν παγωμένη στα συρτάρια του γραφείου που την είχε αναλάβει, διότι είχε διακοπεί η χρηματαδότησή της.

⬛ Στην περιοχή μας έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα πολλοί πλειστηριασμοί «πρώτης κατοικίας». Πρόσφατα παρουσιάσατε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης. Δεσμεύεστε για την υλοποίηση του; Είναι εφαρμόσιμο;

Δεσμευόμαστε για την άμεση υλοποίηση του. Το έχω δηλώσει ξεκάθαρα πως η πρώτη ενέργεια θα είναι να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουμε περιγράψει, για διάστημα τριών μηνών, έως ότου δηλαδή τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.

Θέλω να πω δηλαδή ότι εδώ δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το είπατε κι εσείς ότι όσο αργούμε, χάνονται περιουσίες γιατί το πλαίσιο προστασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτο, με απόφαση και ευθύνη της ΝΔ. Και θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι το σχέδιό μας είναι απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο κυρίως γιατί πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κράτος δεν είναι εδώ για να κάνει τον προστάτη και τον διαιτητή των καρτέλ, των funds και των συμφερόντων. Το κράτος έχει θεσμικά όπλα στα χέρια του που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την προστασία των πολιτών και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.


⬛ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια πολιτική δύναμη «προνομιακή» στα ακροατήρια της νεολαίας. Σας προβληματίζει ο κίνδυνος της αποχής; Είστε αισιόδοξος ότι ο νέος κόσμος θα ψηφίσει στις κάλπες και θα επιλέξει το κόμμα σας;

Είμαι αισιόδοξος γιατί η εικόνα που συναντώ σε όλες μου τις περιοδείες, είναι αυτή των νέων ανθρώπων που έχουν την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητα να ζήσουν καλύτερα. Νομίζω ήταν εμφανής η εχθρότητα της σημερινής δεξιάς κυβέρνησης για τη νέα γενιά. Από τον τρόπο που μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στην πανδημία για τους ανεύθυνους νέους που διασπείρουν τον ιό, μέχρι τα πεπραγμένα τους στην Παιδεία και τον αποκλεισμό χιλιάδων από τα πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν πελατεία για τα κολέγια της κακιάς ώρας. Και φυσικά στην εργασία με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Είναι λογικό αυτό τον κόσμο να τον φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και να προσπαθεί να τον στείλει στην αποχή και την ιδιώτευση. Ενώ δεν δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νέους, που απασχολούνται εποχιακά στον τουρισμό, να ψηφίσουν. Δεν θα του περάσει όμως. Έχω την πίστη ότι οι νέες και οι νέοι είναι αυτοί που θα δώσουν την ώθηση για τη μεγάλη αλλαγή που θα ξεκινήσει το βράδυ της 21ης Μαΐου.


⬛ Η καμπάνια σας, εστιάζει στο σύνθημα «Δικαιοσύνη Παντού» Το αίτημα δικαιοσύνης είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αν αναλογιστεί κανείς τις ιδεολογικές «τομές», τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σήμερα θεσμικά στο κράτος, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης;

Μετά από μια ζοφερή τετραετία, η χώρα πρέπει να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Η δικαιοσύνη είναι αίτημα αλλά και επιδίωξη καθολική, που εμπνέει και ενώνει. Αγγίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και άρα πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί τον οδοδείκτη μιας προοδευτικής πολιτικής. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει δικαιοσύνη στην εργασία, με την αποκατάσταση του 8ωρου, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το σεβασμό στην εργατική νομοθεσία.

Δικαιοσύνη επίσης στους μισθούς και τις συντάξεις. Με την αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ, την ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, το ξεπάγωμα των τριετιών, τη 13η σύνταξη.

Δικαιοσύνη στην υγεία και την παιδεία. Με το νέο ΕΣΥ, το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία. Και βέβαια δικαιοσύνη στις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη. Να τελειώσουμε βήμα-βήμα με την κανονικότητα της αδικίας που αποτελεί το θεμέλιο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Μας αξίζει, πιστεύω, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης. Και μπορούμε να την αποκτήσουμε. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία δικαιοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *