in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ο λαός μας να μην δείξει καμία αναμονή-να δυναμώσει το ΚΚΕ», Νίκος Παπαναστάσης

Τη μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων


Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για την διεθνή κατάσταση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επόμενη ημέρα στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

⬛ Πως κρίνετε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ιταλία, η άνοδος της ακροδεξιάς σας προβληματίζει; Η Ιταλία ακολουθεί την Σουηδία και την Γαλλία;

Ασφαλώς και μας προβληματίζει, τόσο στην Ιταλία, όσο και στις χώρες που αναφέρετε και σε άλλες που δεν αποκλείεται να δούμε τέτοια αποτελέσματα, καθώς -παρά τις δήθεν “αντισυστημικές” κορώνες της Μελόνι- ο λαός της Ιταλίας θα συνεχίζει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων. Τρανή απόδειξη η ικανοποίηση των Ιταλών βιομηχάνων, που προέκριναν “λύση Μελόνι” για να διαπραγματευτούν από άλλες θέσεις τα συμφέροντά τους στην ΕΕ, που κλυδωνίζεται από όλο και πιο οξυμένες αντιθέσεις. Γι’ αυτά τα συμφέροντα δουλεύει η ακροδεξιά, αυτά τα συμφέροντα την έχουν ανάγκη και την αξιοποιούν, όποτε χρειάζεται.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην σημειώσουμε ότι πριν εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ιταλία στα δίχτυα του ακροδεξιού λαϊκισμού, είχε εκτονωθεί στην αναζήτηση του δήθεν “μικρότερου κακού”, στις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις τύπου Ντράγκι, που όλες υπηρέτησαν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ούτε μπορούμε να μην σχολιάσουμε την υποκριτική “στεναχώρια” και “έκπληξη” των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που και οι τρεις τους τα τελευταία χρόνια έχουν συγκυβερνήσει με ακροδεξιά κόμματα (ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ) ή “μετέγραψαν” στις τάξεις τους ακροδεξιούς βουλευτές (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ την Ρ. Μακρή) και κάνουν σήμερα “πως δεν ξέρουν τίποτε για τον φόνο”!

 

⬛ Η ενεργειακή κρίση πλήττει τους λαούς της Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός θα δοκιμαστεί κι αυτός. Η Ρωσία κλείνει τις “στρόφιγγες” Φυσικού Αερίου. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στέλνουν στην γηραιά Ήπειρο υγροποιημένο αέριο. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος και η λύση στα προβλήματα ενέργειας και ακρίβειας που θα ακολουθήσει;

Προβλέπεται “βαρύς χειμώνας”, όπως όλοι προειδοποιούν, καλώντας όμως ταυτόχρονα το λαό να αποδεχτεί έναν ακόμα γύρο ακρίβειας, που ήδη του κατατρώει το εισόδημα. Η “ενεργειακή κρίση”, όμως, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε έπεσε από τον ουρανό. Είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ για την “πράσινη μετάβαση”, της “απελευθέρωσης” -δηλαδή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης- της ενέργειας, που υλοποίησαν και στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις, απαξιώνοντας εγχώριες πηγές ενέργειας και επιδοτώντας, από τις τσέπες των εργαζομένων με τα πανάκριβα τιμολόγια και τα διάφορα ειδικά τέλη, τα κέρδη των “πράσινων ” κολοσσών, που ανάμεσα σε άλλα καταστρέφουν και το περιβάλλον.

Έχουν πλέον επείγοντα χαρακτήρα οι προτάσεις που μόνο το ΚΚΕ καταθέτει για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κι όλων των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Όλα τα υπόλοιπα που προτείνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελούν παρά ανακύκλωση του προβλήματος.

 

⬛ Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει στο προσκήνιο, τι ευθύνες υπάρχουν για την Κυβέρνηση;

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Η σχετική Εξεταστική Επιτροπή φτάνει ήδη στη λήξη των εργασιών της, χωρίς να ρίχνει φως σε καμία από τις υποθέσεις παρακολουθήσεων για τις οποίες συστάθηκε, του κ. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και ιδίως των πολυετών κρουσμάτων “συνακροάσεων” στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Οδεύει, δηλαδή, προς μία ακόμα “εξεταστική κουκουλώματος”.

Το Κόμμα μας έκανε προσπάθεια με τις παρεμβάσεις του να αναδειχθούν κρίσιμα στοιχεία, συνολικά για το σκοτεινό κι αντιδραστικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί τις παρακολουθήσεις, παραβιάζοντας κεκτημένα δικαιώματα κι ελευθερίες. Τι βγήκε, με ευθύνη όλων όσοι αποδέχονται αυτό το πλαίσιο; Επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών, ωραιοποίηση της ΕΥΠ, “πλυντήριο” της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, συσκότιση της πραγματικότητας μέσα από διαστρεβλωμένες επιλεκτικές διαρροές.

Σήμερα είναι ανάγκη ο λαός μας με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης, να εμποδίσει τα σχέδιά τους, να τους ανατρέψει, να συντρίψει όλους τους μηχανισμούς του κράτους που παρακολουθούν, καταστέλλουν, καταπιέζουν τον λαό.

 

⬛ Μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους πολίτες;

Το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι πρωτίστως ο λαός μας να μην δείξει καμία αναμονή έως τις εκλογές “μπας κι αλλάξει κάτι”, αλλά αποφασιστικά, εδώ και τώρα, να δυναμώνει τον αγώνα του, να δημιουργεί εστίες αντίστασης απέναντι στη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που δέχεται, και στις εκλογές -που πράγματι είναι στον ορίζοντα- να δυναμώσει το ΚΚΕ, που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Και έρχονται τέτοια ελπιδοφόρα μηνύματα για να αναθαρρήσει ο κόσμος, από τους αγώνες της νεολαίας στα Πανεπιστήμια, των εργατών σε μεγάλους κλάδους και αλλού.

Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα των πεπραγμένων από μονοκομματικές κι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας με διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς, κυβερνήσεις τεχνοκρατών και πάει λέγοντας, που όλες στήριξαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που μαζί ψήφισαν κι εφάρμοσαν τα μνημόνια.

Αλλά και σήμερα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μαζί ψηφίζουν δεκάδες νόμους. Το 80% των νομοσχεδίων της ΝΔ έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πάνω από 50% έχουν ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια “δίνουν και παίρνουν”, λέμε καθαρά: Ό,τι μπορεί να κερδίσει ο λαός, μπορεί να το πετύχει κόντρα στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, παλεύοντας για ριζικές αλλαγές προς όφελός τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *