in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ο νομός μας θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας το βράδυ της 21ης Μαΐου.», Μάριος Κάτσης


Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης μιλά στον Χρήστο Τσούτση και στη «ΔΦ» για την πολιτική συγκυρία, τους στόχους του κόμματος του ενόψει εκλογών και την επόμενη ημέρα για το νομό Θεσπρωτίας και την κοινωνία.

⬛ κ. Κάτση μπαίνοντας στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών θεωρείτε ότι το κόμμα σας είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή που οραματίζεστε;

Ναι, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Έχουμε κυβερνητικό πρόγραμμα, έχουμε δυνατά ψηφοδέλτια, έχουμε ένα νέο μεγαλύτερο και ανανεωμένο κόμμα και κυρίως έχουμε ένα λαό αποφασισμένο να τελειώνει με το επικίνδυνο καθεστώς Μητσοτάκη. Πλέον έχουμε εμπειρία διακυβέρνησης και τη γνώση να αποφύγουμε τα μεγάλα και βαριά λάθη.

 

⬛ Η ΝΔ άφησε το «στίγμα» της αναφορικά με την πώληση του Λιμένα στην Ηγουμενίτσα, Αντιδράσατε ως κόμμα και εσείς προσωπικά ως Βουλευτής του νομού θεσμικά, από την πρώτη στιγμή απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
 Σε περίπτωση εκλογή σας στην Κυβέρνηση τι προτίθεστε να κάνετε γύρω από αυτό το κομβικό θέμα για την πόλη και το νομό;
 Μπορεί να αλλάξει κάτι;

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν γνωρίζουμε τησύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί την κρατά κρυφή από τον ελληνικό λαό, επομένως δεν έχουν γίνει γνωστές οι ρήτρες που δεσμεύουν το κράτος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ στον ιδιώτη, αλλά δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, κι από όσο ξέρω δεν έχει καταβληθεί ούτε το τίμημα. Άρα τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση του λιμανιού. Εμείς έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών από την Μητσοτάκης Α.Ε, στην περίπτωση που δεν έχουν δημιουργηθεί νομικά τετελεσμένα και βαριές ρήτρες. Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι ότι όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άρα και η πώληση του λιμανιού, θα ελεγχθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για ενδεχόμενο οικονομικό σκάνδαλο. Έχουν δώσει άπειρες αφορμές εξάλλου.

 

⬛ Υπάρχει αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας και σε εσάς προσωπικά; Τι μηνύματα λαμβάνετε; Πλέον ο νομός γίνεται «μονοεδρικός». Είναι θεωρείτε ένα «πισωγύρισμα» για τον τόπο αυτό; Προβληματίζει η μείωση του πληθυσμού;

Ναι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και στη Θεσπρωτία θα είμαστε πρώτο κόμμα. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά, αφενός γιατί το 32% που μας ψήφισε το 2019 είναι ακόμα μαζί μας και επιπλέον πολλοί δημοκράτες πολίτες, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί, συστρατεύονται μαζί μας γιατί δεν αντέχουν άλλο το καθεστώς Μητσοτάκη, που λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, προσβάλει τη Δημοκρατία και απαξιώνει τους Θεσμούς. Η Θεσπρωτία θα εκλέξει βουλευτή, από το κόμμα που έρθει πρώτο στο νομό Θεσπρωτίας στις εκλογές του Μαΐου και  όπως συνέβη το Σεπτέμβρη του 2015 που κερδίσαμε με 6 μονάδες διαφορά, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί. Η μείωση του πληθυσμού φυσικά, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για όλη τη χώρα, πόσο μάλλον για την ακριτική και παραμεθόριο Θεσπρωτία. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση που αυξάνει τις ανισότητες και ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν πολλές ψήφους, έχει παίξει ρόλο στην υποβάθμιση αυτή. Όπως επίσης και η απουσία κινήτρων, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή. Γενικά είναι πλήγμα για τον τόπο και τη δημοκρατία να μην έχει θεσμική αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση.

 

⬛ Ενδεχομένως να μην προκύψει Κυβέρνηση από την κάλπη της Απλής Αναλογικής. Η βαρύτητα για μια πιθανή Κυβέρνηση Προοδευτικής Συνεργασίας σε ποιον αντιστοιχεί; Θεωρείτε με τα σημερινά δεδομένα εφικτή μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το ΜέΡΑ 25;

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συμβάλουν στην πτώση του καθεστώτος Μητσοτάκη, ή αν για μικροπολιτικούς λόγους επιθυμούν να μην υπάρχει κυβερνητική προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ίσως έτσι συμπιεστούν τα ποσοστά τους. Η απλή αναλογική τους δίνει περισσότερους βουλευτές, ωστόσο τους επιφορτίζει και με μεγάλες ευθύνες από τις οποίες δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Ο λαός με την ψήφο του και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θα επιβάλλει στα κόμματα να ακολουθήσουν τη βούλησή του για προοδευτική διακυβέρνηση. Εξάλλου δεν θα έχουν και άλλη εύκολη επιλογή, καθώς στην περίπτωση δεύτερων εκλογών με ευθύνη τους, θα επωμιστούν τεράστιο πολιτικό κόστος λόγω της ενισχυμένης αναλογικής, αλλά και από τη δεδομένη πόλωση. Στη Θεσπρωτία που είναι μονοεδρική, είναι πιο απλά τα πράγματα: Ή θα συνεχιστεί με τη ΝΔ η λεηλασία και η απαξίωση των Θεσπρωτών ωσάν να πρόκειται για πολίτες β΄κατηγορίας, εκτός αν είσαι ημέτερος του κ. Γιόγιακα ή θα πάμε σε μια πολιτική αλλαγή, ώστε να πάρουμε όσα δικαιούμαστε και να κυβερνηθεί ο τόπος με δημοκρατία και αξιοκρατία, από μια κυβέρνηση που μειώνει τις ανισότητες και είναι δίπλα στην κοινωνία. Η Θεσπρωτία όπως κάνει πάντα, θα έχει κυβερνητικό βουλευτή που θα έχει πρόσβαση στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, για αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι ο νομός μας θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *