in

Τέλος στα λουκέτα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό


Η κρίση του κορονοϊού έπληξε σε τεράστιο βαθμό τα γυμναστήρια και ευρύτερα τον χώρο της άθλησης. Aίθουσες γυμναστικής, yoga, pilates και κάθε χώρος άσκησης έκλεισε. Επίσης, απαγορεύτηκε η χρήση κάθε είδους εξωτερικού χώρου άθλησης που χρησιμοποιούνταν από όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία για τις προπονήσεις των αθλητών τους Μόνο που αυτή η αρνητική εξέλιξη επηρέασε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς η κάθε είδους προπόνηση προσφέρει εκτός από σωματική και νοητική ευεξία. Το μεγάλο πρόβλημα με τον γενικότερο χώρο του αθλητισμού, είναι σύμφωνα με ‘τους ειδικούς’ ότι αποτελεί ευαίσθητο χώρο μετάδοσης του ιού Covid-19 και αυτό κυρίως εξαιτίας των επιφανειών που πιάνουν οι αθλούμενοι, του ιδρώτα, της βαριάς αναπνοής, αλλά και της δυσκολίας τήρησης των αποστάσεων .Μετά από έναν χρόνο απραξίας, όμως και έλλειψης αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας το μέλλον των αθλημάτων της γυμναστικής είναι αβέβαιο.

Για το κρίσιμο αυτό θέμα φιλοξενούμε στη συνέχεια δύο συνεντεύξεις προπονητριών Αθλητικών Γυμναστικών Σωματείων από την περιοχή της Ηπείρου , της κ. Αικατερίνης Γραβάνη του Σ.Κ.Α. Ιωαννίνων και της κ. Βασιλικής Ζαντραβέλη του Α.Γ.Σ. ‘Κλεοπάτρα’ από το νομό Πρέβεζας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γυμναστικής ( Ενόργανη, Ρυθμική, Ακροβατική και Γυμναστική για όλους) . Και στις δύο προπονήτριες θέσαμε τρία ερωτήματα που αφορούν την κατάσταση που βιώνουν τα σωματεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς βλέπουν το μέλλον να διαμορφώνεται καθώς και ποια είναι η στήριξη της πολιτείας σε όλο αυτό.

Απαντώντας στα ερωτήματα μας η κ. Γραβάνη, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Τ.Ε.Φ.Α.Α Κομοτηνής με ειδικότητα την Ενόργανη προπονήτρια του Σ.Κ.Α. Ιωαννίνων, χαρακτήρισε την κατάσταση « …ως πρωτόγνωρη, καθώς ποτέ και κανένας δεν θα πίστευε ότι σταματάμε τον αθλητισμό για να είμαστε καλά στην υγεία μας , καθώς το αντίθετο όλοι γνωρίζαμε .Όμως τα νέα δεδομένα έρχονται μπροστά μας και είναι δυσοίωνα για όλα τα αθλήματα. Το τι ζημιά έγινε θα το καταλάβουμε όλοι μόλις ανοίξουμε και θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή». Αναφορικά με τα προβλήματα που συγκεκριμένα αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες αναφέρθηκε στην μείωση της αγωνιστικής ετοιμότητας λόγω της ελλιπούς άσκησης και προπόνησης στο φυσικό χώρο των γηπέδων. Συγκεκριμένα τόνισε πως «… οι αθλήτριες μας βρίσκονται σε μια στασιμότητα με τα λίγα που μπορούν να κάνουν… δηλαδή περπάτημα ,τρέξιμο σε κάποιους εξωτερικούς χώρους για να μην χάσουν τελείως τη φυσική τους κατάσταση. Η γυμναστική είναι ένα απαιτητικό άθλημα είτε ενόργανη είτε ρυθμική χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Τόνισε επίσης ότι η « Ήπειρος έχει συλλόγους που ασκούν τα αθλήματα με πολύ μεράκι και κόπο λόγω των ελάχιστων υποδομών που υπάρχουν και όλο το βάρος πέφτει στους συλλόγους, ενώ η πολιτεία είναι απούσα». Τέλος, αναφερόμενη στο μέλλον ευχήθηκε «να τελειώσει αυτό που ζούμε και τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στη ζωή που τους πήραν αυτή τη χρονιά με το χαμόγελο στα πρόσωπα τους».

Η Αικατερίνης Γραβάνη & ο Σ.Κ.Α. Ιωαννίνων

Η κ. Ζαντραβέλη, Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδικότητα τη Ρυθμική Γυμναστική, Πτυχιούχος επίσης του Παιδαγωγικού Τμήματος των Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πιστοποιημένη προπονήτρια της Γυμναστικής για όλους, συνέκλινε με τις απόψεις της κ. Γραβάνη παρουσιάζοντας μελανή την κατάσταση των ερασιτεχνικών Σωματείων αποδίδοντας την σε « … έλλειψη υποδομών, στην οικονομική κρίση, στην έλλειψη σχεδιασμού και στην αδιαφορία των υπευθύνων της ομοσπονδίας» . Θεωρεί πώς « η πανδημία ήταν μια πραγματικότητα για τα σωματεία της γυμναστικής στην φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης- την Ήπειρο-που τείνει να βάλλει τέλος στα αθλήματα και λουκέτο στα σωματεία».

Αναλύοντας τα προβλήματα τόνισε ότι «…παρά τις εξαγγελίες για την αναμόρφωση και εξυγίανση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο αθλητισμός ψυχορραγεί –τα παιδιά παραμένουν καθηλωμένα στις οθόνες των υπολογιστών και η οικονομική βοήθεια προς τα σωματεία που είναι ένα σοβαρό και υποστηρικτικό μέτρο για την λειτουργία τους, μπορεί τελικά να βρει τα σωματεία χωρίς αθλητές».

Επικαλέστηκε «τη λήψη γενναίων αποφάσεων καθώς η οικονομική στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αδιαφορία ετών και την έλλειψη αθλητικών υποδομών». Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Πρέβεζας , τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας αλλά το πρόβλημα παραμένει αναφορικά με τις αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτείας που θα πρέπει να «επαννεκινήσει την γυμναστική με όλα τα πρωτόκολλα, τον απαιτούμενο σχεδιασμό και την εξασφάλιση χώρων άθλησης», καλώντας και την νεοεκλεγείσα διοίκηση της ομοσπονδίας να ταχθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος , δήλωσε ότι « Τα παιδιά είναι το μέλλον και ας μην τους στερήσουμε την ευκαιρία να κάνουν την γυμναστική τρόπο ζωής –η γυμναστική είναι μια και πρέπει να είναι για όλους. Για αυτό Τοπική αυτοδιοίκηση, Γ.Γ. Αθλητισμού, Ομοσπονδία , παράγοντες –προπονητές-οφείλουν να αγκαλιάσουν τα αθλήματα της γυμναστικής καθώς τα οφέλη είναι πολλά και μπορούν να επιτευχθούν με την σύμπραξη και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα ερασιτεχνικά Σωματεία εκπέμπουν ΣΟΣ και για να μην μπουν λουκέτα και ‘κλαίμε πάνω στις στάχτες’ ας κινητοποιηθούν οι ιθύνοντες και ας πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα άμεσα.