in

Τι γίνεται με το “Περδίκη –Πυλάδη”;

Φάκελος στρατόπεδα.


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Δευτέρα 29 Μαρτίου ένα από τα πρώτα θέματα προς συζήτηση , που πυροδότησε αντιθέσεις και τελικά αναβλήθηκε ήταν: «Αξιοποίηση ακινήτου – πρώην στρατοπέδου “Περδίκη – Πυλάδη” από τον Δήμο Πρέβεζας». Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι το όμορφο πευκόφυτο αλσύλλιο που βρίσκεται απέναντι από το κάστρο του Παντοκράτορα.

Η Δημοτική αρχή είχε συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης έτσι ώστε να κινήσει τις διαδικασίες μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, για την εκμετάλλευση του χώρου. Ο ίδιος ο δήμαρχος σε συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας τόνισε ότι « το πρώην στρατόπεδο Περδίκη-Πυλάδη που βρίσκεται στον Παντοκράτορα θα παραχωρηθεί στο δήμο για 70 έτη και με ένα αντίτιμο περίπου 8000 ευρώ το χρόνο». Ο ισχυρισμός αυτός πυροδότησε και τότε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε το Δήμο για ‘αλλαγή πλεύσης σχεδίου’ , δηλαδή αντί να εμμείνει στο πάγιο αίτημα των Δημοτών και της πόλης για την άνευ όρων παραχώρηση των στρατοπέδων και των κάστρων σε αυτούς, έκανε λόγο πια για παραχώρηση έναντι ενοικίου , δηλαδή για ενοικίαση.

Ήρθε , λοιπόν η Δημοτική αρχή και επανέφερε το θέμα προς συζήτηση στο περασμένο Συμβούλιο. Αλλά και τώρα οι αντιδράσεις ήταν έντονες και σύσσωμη σχεδόν η Αντιπολίτευση αρνήθηκε να συζητηθεί το σοβαρό αυτό θέμα , πριν συλλέγουν όλα τα στοιχεία και μπουν ‘επί τάπητος’.


Όλες οι παρατάξεις ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και απαιτεί από μόνο του μια ειδική συνεδρίαση. Τελικά υπέρ της συζήτησης τάχθηκαν εκτός από τους συμβούλους της παράταξης ‘ Ο Δήμος της καρδιάς μας’, οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Χαράλαμπος Κακιούζης και Ηλίας Αλεξανδρής, αλλά και ο σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Παύλος Σαραμπασίνας. Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων “Ανάπτυξη Τώρα”, “Δημοτική Συνεργασία”, “Στροφή στο Μέλλον”, “Λαϊκή Συσπείρωση”. Απουσίαζε ο Κώστας Ματέρης, ενώ ο σύμβουλος της “Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Ταξιάρχης Κωστόγιαννης είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση. Επικράτησε η άποψη της Αντιπολίτευσης για αναβολή με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 14-17 ψήφων. Διαφάνηκε λοιπόν ότι ο ‘Δήμος της καρδιάς μας’ συνάντησε ένα ‘ακόμη’ σθεναρό πολιτικό εμπόδιο.

Το κρίσιμο θέμα όμως της αξιοποίησης τόσο του εν λόγω στρατοπέδου, όσο και του στρατοπέδου Σολωμού και των υπόλοιπων Κάστρων της πόλης εγείρει ερωτηματικά που αφορούν τον τρόπο παραχώρησης . Θα είναι αυτή άνευ όρων στους πολίτες της Πρέβεζας ή θα είναι παραχώρηση έναντι ενοικίου; Επίσης θα ξεκινήσουν και πόσο άμεσα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των κάστρων και των στρατοπέδων, για πόσο θα εξακολουθήσουν να μένουν εκεί ,’αβοήθητα στο έλεος του χρόνου’;

Τα ερωτηματικά αυτά φαίνεται ότι θα απασχολήσουν στη συνέχεια τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης και της τελικής συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας για το πρώην στρατόπεδο “Περδίκη – Πυλάδη”. Και τα δύο θέματα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και Συμβούλων.

Αν και η αντιπολίτευση αρχικώς, όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι κ. Νίτσας εκ μέρους της «Ανάπτυξης Τώρα» και κ. Ανωγιάτης εκ μέρους της «Στροφής στο μέλλον» ,επισήμανε ότι τα δύο θέματα θα έπρεπε να μην συζητηθούν ξεχωριστά τελικά προκρίθηκε η διαδικασία της χωριστής συζήτησης.

Το ζήτημα με την κατάσταση και την Χρήση των Κάστρων έφερε ως θέμα συζήτησης η Δημοτική Παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα στην συζήτηση που ακολούθησε για το Κάστρο του Παντοκράτορα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του συλλόγου Παντοκρατοριτών κ. Βλάχος.

Εκ μέρους του Δήμου στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο στο Κάστρο του Παντοκράτορα όσο και στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναφέρθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αθηνά Κωνσταντάκη.

Η κα. Αντιδήμαρχος είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, επομένως γνωρίζει από πρώτο χέρι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και την εικόνα που επικρατεί.