“Η Μενδώνη απαντά στον Γκόκα”
Το … «Αγιο Δισκοπότηρο» είναι για πάρα πολλούς Αρτινούς το Ξενία Αρτας και ευρύτερα ο χώρος του μεσαιωνικού κάστρου. Πολλά λέγονται και γράφονται κατά καιρούς και το θέμα επανέρχεται και επανέρχεται, ενώ ταλανίζει την πόλη επί περίπου ένα τέταρτο του αιώνα.
Η Δημοκρατική Φωνή θα ανοίξει τον φάκελο Ξενία Αρτας τις προσεχείς εβδομάδες με αναλυτικό ρεπορτάζ, αποκαλυπτικά στοιχεία, ξεχασμένες μελέτες και βέβαια με πλήρη καταγραφή τι ακριβώς έχει συμβεί αυτά τα περίπου 25 χρόνια ώστε όλοι οι Αρτινοί και βεβαίως οι υπόλοιποι Ηπειρώτες να έχουν μια πλήρη εικόνα τι συνέβη με το συγκεκριμένο θέμα.
Η Δημοκρατική Φωνή δεν θα καταγράψει τίποτα περισσότερο, ούτε τίποτα λιγότερο από τα ίδια τα περιστατικά και τα γεγονότα μέσα από στοιχεία και οι πολίτες θα εξάγουν τα συμπεράσματά τους.
Σε πρώτη φάση σήμερα, απλά γίνεται η επιλογή να προβληθεί η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον βουλευτή Αρτας του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστου Γκόκα, η οποία είναι η εξής:
«Το Κάστρο της Άρτας, συνολικής έκτασης 37.600 τ.μ., αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο δυνάμει της ΥΑ 90211/4215/7.12.1956, ΦΕΚ 281/Β.29.12.1956), εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και προστατεύεται από την ισχύουσα Αρχαιολογική Νομοθεσία.
Με το Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ 35/Α/23. 02.2012) η κυριότητα του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αρταίων. Συγκεκριμένα, εντός του Κάστρου της Άρτας, μεταβιβάστηκε εδαφική έκταση 4.250 τ.μ. όπου περιλαμβάνεται το κτίριο του ΞΕΝΙΑ και ο περιβάλλον χώρος αυτού. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης κυριότητας, ο Δήμος Αρταίων υπέβαλλε το έτος 2016 αίτημα για επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, το οποίο δεν εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης μέσα στο χώρο του Κάστρου αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ ΔΒΜΑ/ ΤΒΜΑΧΜΑΕ/ 20214/ 11757/ 500/ 142/ 24-01-2017 Υ.Α.).
Κατόπιν τούτου, ο Δήμος Αρταίων κατέθεσε νέα πρόταση για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ, ως πολιτιστικού πολυχώρου, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η χρήση του ΞΕΝΙΑ να μην αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και να συνάδει με τον πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου.
Η ανωτέρω πρόταση εγκρίθηκε, με όρους να υποβληθούν από το Δήμο Αρταίων αναλυτική έκθεση για τις πολιτιστικές δραστηριότητες μονίμου χαρακτήρα που θα στεγαστούν στο πρώην ξενοδοχείο, πλήρη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και πρόταση για την επίλυση της πρόσβασης στο ΞΕΝΙΑ (ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ ΔΒΜΑ/ ΤΒΜΑΧΜΑΕ/ 116087/ 79845/ 1734/ 562/ 16-03-2018 Υ.Α.). Με την ανωτέρω απόφαση, ο Δήμος Αρταίων υπέβαλε προς ένταξη την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ σε Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί.
Θεωρούμε, ότι η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ από τον Δήμο Αρταίων ως πολιτιστικού χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και με χώρους ψυχαγωγίας (αναψυκτήριο, εστιατόριο κλπ), ώστε να εξασφαλίζονται έσοδα από την μίσθωσή τους, συνάδει απόλυτα με το χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και θα προσδώσει νέα δυναμική εν γένει στο Κάστρο της πόλης. Η οποιαδήποτε αλλαγή σήμερα στη διαδικασία, που έχει δρομολογηθεί, θα έχει επιπτώσεις στην ήδη εξασφαλισμένη από το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση του βουλευτή, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Το Κάστρο Μονεμβασίας, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Παλιά Πόλη των Χανίων και το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι παράλληλα είναι ενεργοί οικισμοί και όλα τα αιτήματα που τους αφορούν εξετάζονται από τα αρμόδια Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3028/2002. Η νοτιοανατολική ακρόπολη (Ιτς Καλέ) του Κάστρου των Ιωαννίνων, στην οποία λειτουργεί ένα αναψυκτήριο, είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος»