1. Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου, στη δε Πρέβεζα σε μεταφορά του τμήματος Λογιστικής στα Ιωάννινα. Κι όλα αυτά, στον αντίποδα των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πλαισίωση των «ορφανών» τμημάτων με νέες ακαδημαϊκές δομές όπως τα Διετή Προγράμματα Σπουδών και τα Ερευνητικά Κέντρα.
Όταν το 2018 αποφασίστηκαν οι συνέργειες των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε ιδρύματος, ειδικά για πόλεις όπως η Πρέβεζα με ένα μόνον τμήμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό οικοσύστημα, πήρε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
Ενίσχυση με νέες θέσεις καθηγητών, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Νέο διδακτικό προσωπικό για απόκτηση εμπειρίας από νέους επιστήμονες.
Δημιουργία, εντός των πανεπιστημίων, και υπό την αυστηρή εποπτεία της Διοίκησής τους, των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων. Η λειτουργία των Διετών Παροραμάτων προϋπέθετε τη συμφωνία του πανεπιστημίου με τοπικούς παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς. Οι απόφοιτοι θα λάμβαναν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στη Πρέβεζα είχε ιδρυθεί το Διετές Πρόγραμμα Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προγραμματισμένη έναρξη τον Σεπτέμβριο 2019.
Είχε σχεδιαστεί επίσης δεύτερο Διετές Πρόγραμμα Σπουδών σχετικό με τις παραγωγικές διαδικασίες στον Αμβρακικό. Είχε, τέλος, ιδρυθεί το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Αλληλέγγυας Οικονομίας.
2. Από τις πρώτες αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ήταν η κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, της δομής δηλαδή που εξασφάλιζε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και την σύνδεσή τους με τις παραγωγικές διαδικασίες. Ανάμεσά τους, και εκείνο της Πρέβεζας.
Στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας μείωσε την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ενώ εξακολουθεί να παρανομεί αγνοώντας τον νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον οποίο κάθε θέση καθηγητή που μένη κενή, αυτόματα προκηρύσσεται.
Το αποκορύφωμα της πολιτικής για απαξίωση των δημοσίων πανεπιστημίων ήρθε με την ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που έκλεισε την πόρτα τους σε δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Ειδικά στο τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση του αριθμού εισακτέων.
Ο μεθοδευμένος συνδυασμός μείωσης εισακτέων – κριτηρίων πιστοποίησης – λιτότητας οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων και την αλλοίωση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής φυσιογνωμίας των ΑΕΙ.
Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2022-2023) οι μειώσεις εισακτέων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και μαζί με τις περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα υπονομευτεί ακόμα περισσότερο η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Αυτή η μεθοδευμένη εξέλιξη οδηγεί σε πρακτικές ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των ΑΕΙ, ενώ παράλληλα ωφελείται ευθέως η αγορά των κολεγίων.
3. Ζητάμε:
Να καταργηθεί η ΕΒΕ, που πλήττει κατά κύριο λόγο τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδίως τα τμήματα που βρίσκονται σε μικρές πόλεις.
Να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, με την κοινότητα του Τμήματος Λογιστικής και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το μέλλον την Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα.
Στο πλαίσιο αυτό,
Να επανεξεταστεί η απόφαση της Συγκλήτου για την μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα,
Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας ως προς την δική τους συμβολή για την ενίσχυση της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα, συμβάλλοντας το μεγάλο κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Παιδείας.