«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Αυτή είναι μια από τις πολλές φράσεις του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής, του περίφημου Σουν Τζου. Η φράση αυτή που έρχεται από τα…βάθη των αιώνων και αποτελεί σημείο αναφοράς σε σχολές πολιτικών επιστημών στο εξωτερικό, βρίσκει και την εφαρμογή της και στην πολιτική σκηνή της Άρτας.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, και το βλέπει ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής, είναι ότι πολλοί πορεύονται χωρίς σαφή στρατηγική και απλά κάνουν συνεχώς τακτικούς ελιγμούς και κινήσεις που όμως δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια για διεύρυνση του ακροατηρίου τους.
Η αναφορά αυτή γίνεται διότι έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές με επίκεντρο την πόλη της Άρτας. Εξάλλου, σημείο αναφοράς είναι ο Δήμος Αρταίων και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το όνομα του νυν δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.
Παράλληλα, προχωράει η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και για τις βουλευτικές εκλογές που είναι πιο κοντά (σ.σ Είτε θα γινουν πρόοωρες εκλογές το 2022 ή άρχες καλοκαιριου το 2023) από τις αυτοδιοικητικές που έχουν οριστεί για τις Κυριακές, 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.
Το γεγονός ό,τι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ακολουθήσουν των βουλευτικών εκλογών θα σημάνει πολλά και για το ποια τελικά πρόσωπα θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και κατά πόσο θα υπάρξει ισχυρή υποψηφιότητα απέναντι στον Χρ. Τσιρογιάννη που κάνει πολλές και στοχευμένες κινήσεις με στόχο την επανεκλογή του, η οποία, εάν οι ψηφοφόροι του δώσουν την ευκαιρία, θα είναι για άλλα πέντε έτη λόγω και της αλλαγής εκ νέου του εκλογικού νόμου.
Αυτό σημαίνει ό,τι θεωρητικά εάν επανεκλεγεί ο Χρ. Τσιρογιάννης στην δημαρχία θα έχει άλλα πέντε χρόνια και συνολικά θα συμπληρώσει 14 χρόνια δήμαρχος, ρεκόρ που είχε ο αείνμνηστος Κώστας Βάγιας με τρεις συνεχόμενες θητείες και συνολικά 12 χρόνια (σ.σ. ήταν τετραετείς η θητείες).
Ο Χρ. Τσιρογιάννης αυτή την περίοδο δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιον ισχυρό αντίπαλο, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να κάνει πιο εύκολα κινήσεις, στην προσπάθειά του να ενισχυθεί περαιτέρω. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ό,τι κλείνει μέτωπα προς κάθε πλευρά, ενώ θα κάνει και ανοίγματα σε πρόσωπα με κεντρώο προσανατολισμό.
Λόγω και της πολυετούς παρουσίας του στο δημαρχιακό θώκο έχει αποκτήσει και εχθρούς όπως είναι αναμενόμενο, κυρίως προερχόμενων από την κεντροδεξιά, αλλά αυτό δεν τον ανησυχεί, όπως φαίνεται. Και αυτό, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σχήμα ή ακόμα δεν φαίνεται που θα μπορέσει να τον διεμβολίσει από τα δεξιά όπως είχε γίνει το 2019.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει η Δημοτική Αναγέννηση υπό την Τζένη Ταπραντζή που βλέπει όμως εσχάτως, πρόσωπα που είχαν συνταχθεί μαζί της να συμμαχούν με τον Δήμαρχο. Η ίδια επιμένει πως θα είναι υποψήφια και θεωρητικά το δικαιούται από την στιγμή που είναι επικεφαλής του πρώτου αντιπολιτευόμενου συνδυασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «ψάχνεται» κυριολεκτικά και αναζητά πρόσωπο για την δημαρχία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Θέλει να αποφύγει τα τραγικά λάθη χειρισμών του 2019, αλλά δύσκολα να πείσει και σε τοπικό επίπεδο πως θέλει το άνοιγμα και σε ευρύτερες δυνάμεις από το κέντρο και την κεντροαριστερά.
Κλειδί είναι η στάση της βουλευτού και γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγας Γεροβασίλη, καθώς αυτή θα έχει κεντρικό ρόλο, όπως φαίνεται, και για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Και αυτό, διότι ως το πιο ισχυρό και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η γνώμη της είναι κυρίαρχη και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει κανείς.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί εστιάζουν στο πρόσωπο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλη Τσίρκα που με συνέντευξή του (εφημερίδα Άποψη) έκλεισε το…μάτι σε πιθανή υποψηφιότητα, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για τον κ. Τσίρκα υπήρξε συζήτηση και το 2019, αλλά ο ίδιος την είχε κλείσει εξ αρχής, ενώ όταν η Δημοκρατική Φωνή το είχε αναφέρει πριν έξι μήνες ως πιθανό σενάριο, υπήρξε σφοδρή αντίδραση πως δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. Τώρα, το βλέπουμε να υφίσταται το σενάριο και μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις. Από την Κουμουνδούρου το σήμα είναι για πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και υπ’ αυτή την έννοια έχει πολλές πιθανότητες το σενάριο Β. Τσίρκα που διατηρεί και άριστες σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα.
Ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων είναι το Κίνημα Αλλαγής που έχει σημαντική επιρροή στο Δήμο Αρταίων. Οι βουλευτές εκλογές όμως θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα και ποιος θα είναι υποψήφιος. Πρόσωπα υπάρχουν και έχουν και εμπειρία, ενώ δυο είναι και αποστασιοποιημένοι, αλλά με ένα…νεύμα μπορεί να ενεργοποιηθούν. Ο Γιάννης Παπαλέξης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Ήταν δήμαρχος, νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, αλλά προτιμά να δώσει την μάχη για το Κοινοβούλιο. Υπάρχει και το σενάριο υποψήφιος βουλευτής που δεν θα εκλεγεί να ηγηθεί του συνδυασμού για το Δήμο Αρταίων.
Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ; Δύσκολο όπως είναι η σημερινή κατάσταση, διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να καταγράψει δυνάμεις παντού.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν σχήματα, κινήσεις και πρωτοβουλίες που έφεραν κοντά πρόσωπα που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όπως στην Πρωτοβουλία Αρτινών, η οποία όμως μέχρι στιγμής παρεμβαίνει με προτάσεις και δεν δείχνει τάση να υποδείξει υποψήφιο, αν και έχει πρόσωπα με έντονη κοινωνική παρουσία, όπως π.χ. ο Άλκης Παπαχρηστάκης, ο δικηγόρος Γιώργος Αθανασούλας, ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Τρομπούκης, κ.α.
Υπάρχει η Λέσχη Αρτινών υπό τον ψυχίατρο Στάθη Μπαρτζώκα που δίνει τη δική της μάχη και μένει να φανεί πως θα κινηθεί και με ποια στόχευση, αν και είναι σαφές πως κινείται κατά της επανεκλογής του Χρ. Τσιρογιάννη.
Το ΚΚΕ θα έχει το δικό υποψήφιο (σ.σ. ο νυν δημοτικός σύμβουλος Στράτος Καλλώνης πιθανότατα), όπως πάντα και δεν συζητά με ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή θα κατέβει εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά όχι με επικεφαλής την Λίτσα Κιτσαντά και συζητούνται δυο ονόματα: Βάσω Αμπελογιάννη που ορκίστηκε προ ημερών δημοτική σύμβουλος και του δικηγόρου Πέτρου Παπαδόπουλου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.
Στην πολιτική εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί ότι με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ενώ έχει καταργηθεί η απλή αναλογική και μπήκε πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.
◆ Η συνέχεια στο επόμενο φύλλο με τις συζητήσεις στα επιτελεία των κομμάτων στην Αθήνα για τα ψηφοδέλτια ενόψει των βουλευτικών εκλογών.