in ,

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ελληνική νομολογία, όπου ξεκάθαρα ορίζεται ότι το νερό δεν είναι εμπορικό αγαθό, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει κατάλληλης μεταχείρισης, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος συντάσσεται με τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2016 και του 2022 που προασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και με τις οποίες κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών και Περιουσίας.

Η τιμολογιακή πολιτική, η κοστολόγηση και οι επενδύσεις είναι αρμοδιότητα του Δημοσίου.

Οι πολίτες απαιτούν η ποιότητα του παρεχόμενου νερού να ελέγχεται  συστηματικά για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι πολίτες απαιτούν να γίνεται σωστή διαχείριση από τους δημόσιους φορείς (ΔΕΥΑ) παροχής ύδατος και να υπάρχει μέριμνα και ενίσχυσή τους από το Κράτος.

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό.

Με ξάφνιασε θετικά η ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδος για το νερό. Από τις λίγες φορές που με μια λιτή, ουσιαστική και ξεκάθαρη η τοποθέτηση του ΟΕΕ, επιστημονικού συμβούλου της πολιτείας, τοποθετείται με σαφήνεια. Να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στα Επιμελητήρια. Γενικά μια μικρή στροφή υπάρχει τόσο σε Επιστημονικούς αλλά και σε συνδικαλιστικούς φορείς λέτε να αποτελούν οιωνούς; Τα θετικά των εξελίξεων τα χαιρετίζουμε και τα επικροτούμε. Υπομονή εδώ θα είμαστε μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εκλογικέ διαδικασίες.

Παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023 δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικά για το έτος 2023, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312) παρατείνεται μέχρι και την 12η.4.2023. Επίσης ειδικά για το έτος 2023, ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του που περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312), εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Ιουνίου 2023 και να καταβάλει τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα (10) ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.

Με το άρθρο 14 του νέου πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνεται έως 30.6.2023 η εφαρμογή του μέτρου «καλάθι του νοικοκυριού».

Πάσχα έρχεται και έτσι η Κυβέρνηση με άλλες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών μας φέρνει και άλλο ένα “καλάθι” αυτό που θα παρατηρεί τις τιμές των παιδικών παιχνιδιών και πως θα μπορούσε να ονομαστεί “καλάθι των νονών”!

Τα έχουμε πει και έχουμε προτείνει για την ακρίβεια και τα “καλάθια” που απλώς παρατηρούν τις τιμές να ανεβαίνουν. Άλλωστε ο λαός δικαιώνεται συνήθως με τις παροιμίες που χρησιμοποιεί και φυσικά ισχύει και για τα “καλάθια”. Θυμηθείτε “όπου ακούς πολλά καλάθια”… υπάρχει φτώχεια.

Ανησυχία υπάρχει με τα συνεχόμενα προβλήματα σε Τράπεζες Παγκοσμίως. Με ιδιαίτερη μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σφίγγουν και άλλο την θηλιά για τους δανειολήπτες.

Έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό́ δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε άλλο εργαζόμενο ή με άλλη σχέση απασχολούμενο στην ίδια επιχείρηση. Η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης και το υπόλοιπο 9% σε σεξουαλική́ παρενόχληση και σε ποσοστό́ 38% οι καταγγέλλοντες- θιγόμενοι είναι άντρες και το 62% γυναίκες.

Επί του πιεστηρίου, κλείνοντας το εβδομαδιαίο σχόλιο χρονικά γίνεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου. Έως τη διάλυση της Βουλής 21-22 Απρίλιου θα έχουμε να περιγράψουμε πολλές ακόμα παροχές!

Καλό Μήνα. Καλή Δύναμη και Καλό Βόλι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *