in

Το Στίγμα | Ο «δακτύλιος» των Τζουμέρκων και η ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Θέλουμε ισότιμη ανάπτυξη στην Ήπειρο; Θέλουμε να υπάρχει η ίδια ανάπτυξη στα Ζαγοροχώρια και στο Μέτσοβο αλλά και στα χωριά των Τζουμέρκων της…άλλης πλευράς; Επιθυμούμε πραγματικά να υπάρξει δίκαιη κατανομή ή απλά μας ενδιαφέρει να κρατήσει ο νομός Ιωαννίνων τα κεκτημένα του και να αναπτύσσεται και χωριά της Άρτας να είναι κάποιες ταχύτητες κάτω; Φαντάζομαι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου νοιάζεται για όλους και αυτό είναι το επιθυμητό απ’ όλους. Να μεγαλώσει λοιπόν η πίτα και να πάρουν κομμάτια όλοι. Όχι μόνο τα Ιωάννινα τα καλά κομμάτια που έτσι κι αλλιώς τα παίρνει καθώς είναι ο «αρχηγός» της περιοχής με πολλές υποδομές, αλλά και τα χωριά της Αρτας και μερικά των Ιωαννίνων προς τα Τζουμέρκα να μην περιοριστούν στα…τρίμματα. Να πάρουν και αυτά ότι τους αναλογεί με λογική δίκαιης μοιρασιάς, με βάση την δυναμικότητα, και βέβαια στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης.

Προ ημερών στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στο κέντρο της Αθήνας έγινε μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που απουσίαζε, δυστυχώς η Περιφέρεια Ηπείρου ευρύτερα, αλλά και οι βουλευτές Ιωαννίνων όλων των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν με μόνο τον Σταύρο Καλογιάννη να στέλνει σχετική επιστολή.

Θέμα της εκδήλωσης που είχε επιτυχία με σημαντική παρουσία Ηπειρωτών, ήταν η σύνδεση μέσω σήραγγας των Θεοδωριάνων και των Μελισσουργών που δεν αφορά απλά δυο χωριά αλλά την ευρύτερη περιοχή και πρέπει να αγκαλιαστεί απ’ όλους τους φορείς και ειδικά από τους δημάρχους, αλλά κυρίως από την Περιφέρεια Ηπείρου που πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος τώρα.

Τώρα, πριν είναι αργά, διότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και δεν είναι απεριόριστο το χρονικό διάστημα που υπάρχουν, ενώ και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να μπει δυναμικά και να στηρίξει το έργο, όπως είπε εύστοχα ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές. Ένα έργο που δεν αφορά μόνο δυο χωριά, αλλά όλη την ενότητα των Τζουμέρκων και πρέπει να το βλέπουμε ενιαία, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, καθώς θα ενώσει όχι μόνο δυο νομούς, Αρτας και Ιωαννίνων, αλλά θα φέρει πιο κοντά δυο περιφέρειες, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία και θα βοηθήσει σημαντικά και την αναβάθμιση της ανάπτυξης στην περιοχή.

Εκεί στην εκδήλωση που συντόνισα, όπου και έκανε μια πολύ αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Καλιαμπάκος, κυρίαρχο ήταν το μήνυμα να προχωρήσει το έργο. Αυτό είπαν, εκτός τους κκ. Χασιάκο και Σεντελέ, οι παρόντες βουλευτές Αρτας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος (ΝΔ), η η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Γκόκας, ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και εξ Αρτης καταγόμενος (Κυψέλη) Γιάννης Μπαλάφας, κ.α.

Σε μια συνεδρίαση, όπου ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Κιάμος στήριξε το αίτημα για την κατασκευή της σήραγγας, βάζοντας και το σημαντικό ζήτημα της αστυφυλίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της απογραφής που ήταν αρνητικά για την Ήπειρο, κυριάρχησε η συζήτηση για τα οφέλη από την κατασκευή της σήραγγας.

Και αυτό διότι όπως ανέλυσε πολύ πειστικά ο Δ. Καλιαμπάκος –με μια εξαιρετική ομιλία όπως είπαν όλοι που απαντούσε και στον πλέον δύσπιστο επί του έργου- η μελέτη αφορά σε ένα καινοτόμο συγκοινωνιακό έργο που περιορίζει την απομόνωση περιοχών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, αυξάνει σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής των Τζουμέρκων αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, με την ανάπτυξη μιας νέας σύνδεσης της Περιφέρειας Ηπείρου με αυτή της Θεσσαλίας, με την παράλληλη επίτευξη της μέγιστης περιβαλλοντικής προστασίας μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το έργο της σήραγγας αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, η επίδρασή του, όμως, σαφώς διαχέεται σε ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων και στην Ήπειρο γενικότερα.

Ο ορεινός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή παράμετρο, η οποία με την προϋπόθεση του σεβασμού του περιβάλλοντος (γι’ αυτό συχνά προστίθεται ο όρος ήπιος) μπορεί να συμβάλλει στην ανάταξη των ορεινών περιοχών. Μην ξεχνάμε ότι τα Τζουμέρκα, ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, έχουν κατακτήσει τη θέση τους στο σύγχρονο ορειβατικό τουρισμό.

Η σήραγγα Μελισσουργών-Θεοδωριάνων είναι οδικό έργο στρατηγικής σημασίας για τα Τζουμέρκα και την Ήπειρο γενικότερα. Ολοκληρώνει τον «δακτύλιο των Τζουμέρκων» και αποκαθιστά την ιστορική, πολιτισμική και παραγωγική ενότητα των Τζουμέρκων, αντιστρέφοντας σημάδια ανισόμετρης ανάπτυξης. Διευρύνει τη βάση ανάπτυξης και των δύο Δήμων, με ενίσχυση της αμοιβαίας κινητικότητας, προς όφελος των Τζουμέρκων συνολικά. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Αναβαθμίζει τη σημασία των ιστορικών οικισμών των Θεοδωριάνων και Μελισσουργών, των πλέον απομονωμένων οικισμών σήμερα, μιας που αυτοί και οι όμοροί τους οικισμοί (Πράμαντα, Αθαμάνιο, κλπ.) θα βρεθούν από το άκρο της μισής περιοχής των Τζουμέρκων στο μέσον ολόκληρης. Συνολικά το έργο μειώνει άμεσα την απομόνωση σε 48 οικισμούς της περιοχής των Τζουμέρκων και του Δήμου Πύλης, στη Θεσσαλία, δηλαδή σε μια από τις πλέον απομονωμένες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τους αναπτυξιακούς στόχους σε επίπεδο χώρας (Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Και Αειφόρου Ανάπτυξης, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Ελλάδας) και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Η ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου είναι μεγάλη και πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί επί του έργου και βασικά να στηρίξει την προσπάθεια. Δεν είναι τοπικής σημασίας θέμα, αλλά αφορά την περιφερειακότητα, όλη την Ήπειρο και όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους.

Αν θέλουμε πραγματικά δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη…Ιδού η Ρόδος…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *