in

Το Στίγμα | Οι…«καμπάνες» της απογραφής και οι προοπτικές της Ηπείρου

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Προ ημερών μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Άρτας (σ.σ. Ρ/Σ 101,5 και στον συνάδελφο Βαγγέλη Πήχα) αναφερθήκαμε στην απογραφή και στην μείωση των βουλευτικών εδρών στην Ήπειρο. Αυτό είναι το μείζον θέμα για τα περισσότερα πρόσωπα που απαρτίζουν το πολιτικό προσωπικό της Ηπείρου. Είναι όμως αυτό το σοβαρό θέμα, δηλ. εάν θα έχουμε έναν ή δυο βουλευτές λιγότερους;

Προφανώς και όχι και σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, κυρίως όσους ασχολούνται με τα κοινά, τι θα γίνει με την Ήπειρο και τις προοπτικές της, ειδικά σε περιόδους που εμφανίζεται με μειωμένο πληθυσμό.

Με βάση την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Ηπείρου είναι μειωμένος κατά 5,1% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία και ανέρχεται στις 319.543. Θα πει κανείς τι μπορεί να γίνει. Πολλά και τα έχει επισημάνει η Δημοκρατική Φωνή και ειδικά η παρούσα στήλη που δίνει και το στίγμα της εφημερίδας.

Είναι σαφές ότι κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, των σκληρών μνημονίων, της μείωσης των εισοδημάτων, πολλοί συμπατριώτες μας έφυγαν, είτε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα, είτε στο εξωτερικό. Ήταν μιαα δεκαετία όπου το άγχος της επιβίωσης προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας και θανάτους.

Μια δεκαετία όπου η σκληρή καθημερινή μάχη για την επιβίωση, δεν επέτρεψε σε ζευγάρια να παντρευτούν, να κάνουν δύο και τρία ή και περισσότερα παιδιά. Και που έμειναν άτεκνοι ή με μόλις ένα παιδί.

Έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να υπάρξει ένα επεξεργασμένος, στοχευμένο πρόγραμμα περιφερειακής ανασυγκρότησης και στην Ήπειρο που θα έχει στο επίκεντρό του και την επιστροφή συμπατριωτών μας πίσω. Πως όμως; Με καλύτερες υποδομές, συνθήκες, θέσεις εργασίας, κ.α.

Τα στοιχεία είναι δραματικά. Κι όποιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει, απλά βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Ή επιλέγει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Και όμως και για το τοπικό-περιφερειακό πολιτικό μας προσωπικό αυτό είναι ένα καίριο θέμα όπως θα έπρεπε να είναι και για τους 300 βουλευτές, ειδικά όταν η Ελλάδα «εξαφανίζεται», γερνάει, χάνεται, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.

Θα έπρεπε να υπάρχει διακομματική σύμπνοια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα. Μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Αυτά σε κεντρικό επίπεδο. Το ζήτημα είναι τι μπορεί και πρέπει να γίνει και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και εδώ στην Ηπειρο και πως μπορεί να επιστρέψουν συμπατριώτες μας πίσω στον τόπο καταγωγής τους.

Εχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να υπάρξει ένα επεξεργασμένος, στοχευμένο πρόγραμμα περιφερειακής ανασυγκρότησης και στην Ήπειρο που θα έχει στο επίκεντρό του και την επιστροφή συμπατριωτών μας πίσω. Πως όμως; Με καλύτερες υποδομές, συνθήκες, θέσεις εργασίας, κ.α.

Δεν είναι δύσκολο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουν όλοι την κυβέρνηση. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα και να αποφασίσει γενναίες κινήσεις είτε για να συγκρατήσει τους πολίτες στις περιφέρειές τους είτε να τους οδηγήσει σε επιστροφή.

Αυτός είναι ο κρίσιμος στόχος για την επόμενη δεκαετία για την Ήπειρο και όλα τα άλλα θα γίνουν αρκεί να υπάρχει όραμα και βέβαια να αξιοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.

Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι εάν καθυστερήσουμε και άλλο θα είναι αργά και θα κλαίμε μετά πάνω από το…χυμένο γάλα!

ΑΙΧΜΗ

Τι γίνεται με την Τουρκία; Να ανησυχούμε;

Τα όσα συμβαίνουν από την πλευρά της Τουρκίας είναι μία επιθετική κλιμάκωση η οποία αποσκοπεί στο να εκθέσει για άλλη μία φορά στα μάτια της Διεθνούς κοινής γνώμης την Ελλάδα.
Προσπαθούνε να προβάλουν ότι δεν σεβόμαστε διεθνείς συνθήκες. Γενικά παρατηρούμε ότι τελευταία το κάνει αυτό καταγγέλλοντας τα δήθεν Pushback των μεταναστών, τη στρατικοποίηση των νησιών αλλά και την στάση μας στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ( θέματα τα οποία έχουν ανθρώπινη διάσταση και ευαισθησία, κοινώς πιασάρικα..).
Σε γενικές γραμμές οι Τούρκοι μας καταγγέλλουν για παρανομίες και παρατυπίες και συγχρόνως προσπαθούν να περιβάλλουν όλα τα αιτήματα τους εναντίον της Ελλάδος με ένα μανδύα Διεθνούς νομιμοποίησης, ο οποίος βεβαίως είναι πέρα ως πέρα ψεύτικος και χωρίς καμία βάση.
Ασφαλώς τα προβλήματα με την Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλα, το κακό σενάριο είναι να κάνει κάποια επιθετική κίνηση στη χώρα μας είτε με προβοκάτσια αναγκάζοντάς εμάς να κάνουμε την πρώτη κίνηση είτε υποτίθεται θέλοντας να μας τιμωρήσει διότι καταπατάμε τις διεθνείς συνθήκες και στη συνέχεια έχοντας κερδίσει κάτι να μας καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος. Το καλύτερο σενάριο είναι όλα αυτά να αποτελέσουν ένα μπρα-ντε-φερ διπλωματικό. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καλή κατάληξη σε κανένα από τα σενάρια τα οποία υπάρχουν.

 

Επί του πιεστηρίου

Αυτοδιοικητικές κινήσεις

Πολλές κινήσεις αρχίζουν και καταγράφονται στο παρασκήνιο με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ήπειρο, τόσο για την περιφέρεια όσο και για τους κεντρικούς δήμους. Πολλά ονόματα ακούγονται, πέρα από τα γνωστά που βλέπουμε να «παίζουν» ρόλο είτε σε θέσεις ευθύνης είτε ως αντιπολίτευση στους δήμους ή στην περιφέρεια. Το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και για την περιφέρεια Ηπείρου και για τους μεγάλους δήμους.