in

Το Θέμα | Υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών υγείας στην Ήπειρο

• Έκθετη η Κυβέρνηση από την έκθεση Λύτρα για την περίοδο της πανδημίας • Η επαρχία βιώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Σε μια περίοδο με τεταμένο κλίμα από κοινωνικής και οικονομικής άποψης, τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους βγαίνουν στην επιφάνεια σε πολλούς τομείς.

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, η ελληνική πολιτεία δεν έγινε ‘σοφότερη’ αναφορικά με κενά και ελλείψεις στις μονάδες υγείας τόσο σε υγειονομικό προσωπικό-προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών- όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή των «γερασμένων» κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε διάστημα τριετίας από την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Ν.Δ και με τον covid ουσιαστικά να έχει «ξεγυμνώσει» τα κενά της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κρατικής παρέμβασης, το υγειονομικό προσωπικό-ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία και στην επαρχία έχει φτάσει τα όρια του.

Σε αυτό το σκηνικό προστίθεται και η τελευταία έκθεση «Λύτρα». Εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις.

Είναι, άλλωστε, νωπές οι μνήμες της οργανωμένης κυβερνητικής προσπάθειας να υποβαθμιστεί έως και να ακυρωθεί η περσινή μελέτη, ενώ από τα κυβερνητικά βέλη δεν γλίτωσαν οι Θ. Λύτρας και Σ. Τσιόδρας.

Ο επίκουρος καθηγητής μελέτησε, τώρα, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Απριλίου 2022 ,με τα συμπεράσματα να καταγράφουν αύξηση της θνησιμότητας κατά 21%, αλλά και συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους βγαίνουν στην επιφάνεια σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Στη μελέτη καταγράφεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.

Η Κυβέρνηση επομένως είναι έκθετη για την ανύπαρκτη διαχείριση της πανδημίας τους περασμένους μήνες και τις παλινωδίες με αστυνομικού τύπου μέτρα χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς το κοινό αίσθημα με τις δηλώσεις τους για τις «αχρείαστες» ΜΕΘ.

Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).

Στην Ήπειρο τα προβλήματα σήμερα είναι πολλά, με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο να επιβαρύνεται τρομερά τα τελευταία δυόμιση έτη. Κλινικές όπως η Ψυχιατρική έχουν καταρρεύσει.

Στην Πρέβεζα η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη έως τραγική. Τα προβλήματα στην παθολογική είναι οξυμένα ενώ η Ορθοπεδική Κλινική υπολειτουργεί από το καλοκαίρι-θέμα το οποίο μέσα από εκτενές ρεπορτάζ ανέδειξε η «ΔΦ». Η θετική έκβαση με την δωρεά του ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος» όσο αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις δεν αναιρεί τα τεράστια προβλήματα και σε κτηριακές υποδομές. Η πόλη και ο νομός σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών «φωνάζουν» εδώ και καιρό για νέο σύγχρονο νοσοκομείο. Στην Άρτα παρατηρούνται εκδικητικές αποφάσεις σε βάρος εργαζομένων, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χριστοδούλου, κενά επίσης υπάρχουν, όμως η γενική εικόνα είναι καλύτερη από άλλα όμορα Γενικά Νοσοκομεία όπως της Πρέβεζας ή της Λευκάδας.

Η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος) πάρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 παραμένει γιγαντιαία και συμπεριλαμβάνει Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια νησιά και μέρος της Πελοποννήσου. Έτσι η γραφειοκρατία και η εξεύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα αλλά και στις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν παραμένει ζητούμενο.

Όλα αυτά κυριαρχούν σε μια περίοδο όπου διέρρευσε το νέο νομοσχέδιο της κα. Γκάγκα.

Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Μ. Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται, δηλαδή, για το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη, για το οποίο είχε προϊδεάσει ήδη από το 2021. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο διακινείται νύχτα από mail σε mail, το σχέδιο διάλυσης είναι έτοιμο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών ενώσεων των εργαζομένων.

Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν μεταβολές, αλλαγές πολιτικής ή θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση. Δυστυχώς τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών και η εικόνα στην Περιφέρεια μας, μας οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα για την πρόθεση της Κυβέρνησης. Η υγεία είναι υπόθεση όλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *