in

Το Στίγμα | Ώρα για ένα Πανηπειρωτικό σχέδιο περιφερειακής αναγέννησης, πέρα και πάνω από πρόσωπα και παρατάξεις

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Προ ημερών έγινε μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο των Ιωαννίνων με γνωστούς καλλιτέχνες, πρωτοβουλία μιας σημαντικής γερμανικής εταιρείας που εδρεύει στην περιοχή τα τελευταία 5 έτη. Για το θέμα σηκώθηκε πολύ σκόνη στα Ιωάννινα, εν πολλοίς την υπόλοιπη Ήπειρο την άφησε αδιάφορο το θέμα, όπως φαντάζομαι και τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες στην πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Το θέμα όμως είναι αλλού και αφορά την ανάγκη δημιουργίας καλύτερων συνθηκών για να προσελκύσουμε και άλλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό και όχι μόνο στην περιοχή μας.

Παράλληλα, όμως πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο και οι επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας. Να τεθεί τέλος στην αναπτυξιακή μονομέρεια, με προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης των επιχειρήσεων της περιφέρειας και αυτό είναι μια κεντρική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πιέσει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Ηπείρου.

Η Ήπειρος έχει πολύ καλές επιχειρήσεις με αρκετά αξιόλογη εξαγωγική παρουσία που αποτελούν και πρεσβευτή της περιοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές που θα πρέπει να έχουν και μια πιο θετική στάση έναντι των εργαζομένων τους με καλές αμοιβές και εννοείται και καλές συνθήκες εργασιακές, πρέπει να βρουν δίπλα τους και την Πολιτεία κεντρικά όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν αρκούν μόνο τα καλά λόγια, οι φωτογραφίες, οι δημόσιες σχέσεις, αλλά η επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Όπως επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα και κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν και είναι ντόπιοι αλλά και όσοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή μας που αντιμετωπίζει και σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Η ύπαρξη όμως βιώσιμων επιχειρήσεων δύναται να αποτελέσει και παράγοντα επιστροφής ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως νέων ανθρώπων.

Η Ήπειρος έχει τεράστιο πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό, επιμελητήρια, το εξαιρετικό πανεπιστήμιο, κ.λ.π. Είναι η ώρα για να καταρτιστεί ένα πανηπειρωτικό σχέδιο αναγέννησης. Αρκεί να το θέλουν κάποιοι. Ποτέ δεν είναι αργά.

Πρέπει άμεσα να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες και η μείωση του χρόνου και του κόστους για τη σύσταση για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και να εξαλειφθεί σειρά αντικινήτρων. Μεταξύ των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που μπορούν αποδεδειγμένα να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η αύξηση του ανταγωνισμού, μέσω της απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου, για την πραγματική απελευθέρωση των αγορών, η ανάπτυξη ενεργειών διάδοσης της έννοιας της επιχειρηματικότητας και η καλλιέργεια της νοοτροπίας «επιχειρείν» στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η διασφάλιση ενός σταθερού νομικού και κανονιστικού πλαισίου για την προσέλκυση άμεσων επενδυτών, ξένων και εγχώριων, συμπεριλαμβανομένων και των ντόπιων.

Το άλλο σοβαρό θέμα, για το οποίο πρέπει να πιέσει το πολιτικό σύστημα και της Ηπείρου, είναι να οδηγηθούν νέοι πόροι στην περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για αναπτυξιακή διαδικασία, νέο παραγωγικό μοντέλο, ενίσχυση των περιφερειών (στόχος σημαντικός και της Ε.Ε.) και την ίδια στιγμή τα περισσότερα χρήματα να κατευθύνονται στην Αττική, όπου και ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Εδώ υπάρχει η μεγάλη αντίφαση: δημιουργείς κίνητρα επιστροφής στην περιφέρεια, την οποία θέλει να ενισχύσει και η Ε.Ε. και ως εκ τούτου δίνεις πόρους και διαμορφώνεις συνθήκες, αλλιώς όλα είναι «λόγια του αέρος».

Εάν δεν υπάρξουν πολιτικές συνοχής και ισόρροπης ανάπτυξης, με σκοπό την άρση της ανισότητας κέντρου-περιφέρειας και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες είναι έντονες στην ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και αυτό στην Ήπειρο το βλέπουμε έντονα.

Ενδεικτικά αλλά συνδυαστικά πρέπει να προωθηθούν, πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, για αναπτυξιακές δράσεις πρωτογενούς παραγωγής, αγροτουρισμού, θεματικού τουρισμού, κοινωνικής οικονομίας κ.α., για την παροχή εκπαιδευτικών και υγειονομικών υπηρεσιών.

Προφανώς υπάρχει υλικό από τις συζητήσεις και επίπεδο περιφέρειας και δήμων, τα προηγούμενα χρόνια, που πρέπει να αξιοποιηθεί, να συνδεθεί με τα νέα δεδομένα και, μέσω των συζητήσεων, να επικαιροποιηθεί.

Είναι η ώρα, εκτός κομματικών γραμμών, να γίνει ένα Πανηπειρωτικό συνέδριο για την χάραξη ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για την Ήπειρο που θα ξεπερνά κόμματα και παρατάξεις.

Είναι εύκολο να γίνει. Η Ήπειρος έχει τεράστιο πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό, επιμελητήρια, το εξαιρετικό πανεπιστήμιο, κ.λ.π. Αρκεί να το θέλουν κάποιοι. Ποτέ δεν είναι αργά. Είναι περισσότερα όσα μας ενώνουν, απ’ όσα μας χωρίζουν. Οι καιροί ου μενετοί.

AIXMH

Οι ίδιοι και οι ίδιοι

Μια μεγάλη αλήθεια είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Παπαστεργίου: «Αν τελικά δεν αγαπήσει η όποια κυβέρνηση λίγο περισσότερο την Αυτοδιοίκηση, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος να ασχοληθεί με τα κοινά. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει». Νομίζω αυτή η φράση τα λέει όλα και μετά μην έχουμε απορίες γιατί πολλά σοβαρά πρόσωπα δεν ασχολούνται ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και πολλοί απ’ όσους ασχολούνται γρήγορα απογοητεύονται. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι στο χέρι μας και να μην ακούμε μετά, ότι ασχολούνται με τα κοινά «οι ίδιοι και οι ίδιοι». Η συμμετοχή είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά θέλει και γερό στομάχι.

 

Επί του πιεστηρίου

Ενώπιον οικονομικού κραχ

Μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους, και αυτό το βλέπουμε καθαρά και στην Ηπειρο, εξακολουθεί να είναι το ενεργειακό κόστος, θέμα που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες κεντρικό θέμα συζήτησης. Πως θα βγει ο χειμώνας είναι το μεγάλο ερώτημα για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, από αυτό που της αναλογεί, καθώς το Κράτος έχει μεταφέρει πολλές αρμοδιότητες χωρίς όμως και την χορήγηση των ανάλογων οικονομικών πόρων. Ευκαιρία να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έρθει στην Αρτα για περιοδεία τις επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *