in

Το Στίγμα: Παράταση εδώ και τώρα για τους δασικούς χάρτες

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Μεγάλη είναι η αναστάτωση για τους δασικούς χάρτες και πολλές είναι οι φωνές για λάθη, παραλείψεις και βιασύνη χωρίς λόγο από την πλευρά της Πολιτείας ειδικά για ένα τόσο φλέγον ζήτημα. Είναι πάγια η θέση όλων των φορέων, ότι σε αυτό το μείζον θέμα που αναδεικνύει σήμερα η «Δημοκρατική Φωνή» με εκτενές ρεπορτάζ, έπρεπε να ληφθεί υπόψη και το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών περιοχών και βεβαίως και της Ηπείρου.

Αναμφισβήτητα, η κύρωση των δασικών χαρτών, ως έχουν, όπως τονίζεται από πολλές πλευρές, αμφισβητεί και διακυβεύει την κυριότητα εκτάσεων γης, όπου γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει από αυτήν. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη νομοθεσία διευκολύνει την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (σ.σ. θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα) σε δασικές εκτάσεις, ως μη όφειλε.

Η κυβέρνηση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα προχώρησε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών εν μέσω πανδημίας και αντί να ασχοληθεί με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και εκχερσώσεις, ουσιαστικά δύναται να προχωρήσει σε δημεύσεις περιουσιών Ελλήνων πολιτών ενώ μάλιστα υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Και σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκατομμύρια συμπολίτες μας θα υποχρεωθούν να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι εδώ και δεκαετίες νομίμως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα που αποτυπώνονται στους χάρτες και πρέπει να διορθωθούν χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων (π.χ. εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί τελεσίδικα, δρόμοι, παραλίες και άλλες εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές), ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί αν σχετίζονται οι δασικοί χάρτες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης.

Είναι κοινή διαπίστωση και εδώ η Πολιτεία πρέπει να κάνει πίσω, ότι η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων, εξαιτίας του COVID 19 αλλά και των τεχνικών ενεργειών που απαιτούνται κρίνεται ανεπαρκής και πρέπει να παραταθεί. Παράλληλα, το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων (ειδικό τέλος) κρίνεται υπερβολικά υψηλό μιας και θα απαιτηθεί και τεχνική υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογο να καταργηθεί το τέλος αυτό, ενώ θα πρέπει να μην επηρεαστούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και το σύστημα των ενισχύσεων (επιδοτήσεις) ή άλλα ζητήματα όπως η δακοκτονία.

Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει συσχέτιση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (σύστημα επιδοτήσεων) με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια οι χρήσεις γης και βάσει αυτών δίνονται οι επιδοτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η υποβολή σωρείας ενστάσεων.

Δεν νοείται ανάρτηση δασικών χαρτών και ενστάσεων με υποστελέχωση των υπηρεσιών. Άρα, πρέπει να υπάρξει στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που ήδη αντιμετωπίζουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους) προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς που θα απαιτηθεί για το θέμα.

Ακόμη, οφείλει η Πολιτεία να εξετάσει την ανάκληση των δασικών χαρτών προκειμένου να διορθωθούν πρώτα τα πρόδηλα σφάλματα και έπειτα να αναρτηθούν εκ νέου μετά από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες.

Άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η υφιστάμενη δημοτική αγροτική οδοποιία και περιουσία εν γένει, χαρακτηρίζεται δασική και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, καθ’ όσον θα επιφέρει την εγκατάλειψή της και τη μη δυνατότητα χρηματοδότησης για τη συντήρησή της ή την ένταξή της σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αναπόφευκτα προκύπτει το αίτημα να μη θίγονται αναγνωρισμένα δικαιώματα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, που αφορά επιδοτήσεις, ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα κ.λπ.

Από όλες τις πλευρές διατυπώνονται ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον χρόνο υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. Όταν πολλά θέματα μετατίθενται λόγω πανδημίας η παράταση έως τέλους του 2021 του χρόνου υποβολής των ενστάσεων είναι εύλογη, ώστε να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα προκειμένου να αποσαφηνιστούν απορίες.

Θα είναι μια λύση για όλους και θα αποφευχθούν αχρείαστες συγκρούσεις εν μέσω πανδημίας που στόχος όλων είναι να εξέλθουμε αλώβητοι από την κρίση και όχι πολλοί συμπολίτες μας να δίνουν μάχη με το Κράτος για τίτλους ιδιοκτησίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *