in

Το Στίγμα: Ζήτημα Δημοκρατίας η κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα δημοτικά συμβούλια

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Με αυτή τη γενική αρχή, μείζον ζήτημα δημιουργείται με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ζητήματα στην παρουσία των δημοτικών παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μειωθεί ο ρυθμός και η ένταση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και αυτό διότι καταργείται το αναφαίρετο δικαίωμα που είχαν τα πρόσωπα που ηγούνται των παρατάξηεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης. Με ποιο πρόσχημα; Περί «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!

Αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση:
“Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος, το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.”

Επί της ουσίας είναι μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί ακόμα περαιτέρω ο ρόλος της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια. Και δεν είναι η μόνη απόφαση, απλά τώρα η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς επιβάλλεται σιωπητήριο.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποδυναμωθεί αρκετά ο ρόλος των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά η μόνη κίνηση που είχε απομείνει για να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει και κάνει έλεγχο των πεπραγμένων της εκάστοτε δημοτικής αρχής, είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στον επικεφαλής κάθε δημοτικής παράταξης να βάζει θέματα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων όταν αυτά κρίνονται επείγοντα.

Η φίμωση της Αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια με τη προωθούμενη με το Άρθρο 42 του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου Βορίδη, σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ανωτέρω δικαίωμα των αιρετών, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ρητώς είχε διασφαλίσει στο Άρθρο 67 παρ. 7 του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), το οποίο αυταρχικά επιδιώκει να καταργήσει η Κυβέρνηση αποτελεί ακόμα μία ωμή παρέμβαση.

Είναι χρέος του συνόλου των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, να υπερασπιστούν το θεσμικό τους ρόλο απέναντι στις ωμές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Άλλωστε, η περίφημη «κυβερνησιμότητα» που πολλάκις επικαλέστηκε ο κ. Θεοδωρικάκος καταρρίπτεται πλέον και μέσα από δικαστικές Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων της ΝΔ που ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό, και την ψήφιση του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα στον πρώτο συνδυασμό με το 43% να κατοχυρώνει το 60% των εδρών, η παρούσα απόφαση συνιστά ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι μια κακή νομοθετική πρόβλεψη που πρέπει να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί ανεξαρτήτως που τοποθετούνται ιδεολογικά. Και αυτό διότι οι ρόλοι αλλάζουν και ο πρώτος γίνεται δεύτερος και ο δεύτερος πρώτος και δεν θα έχουν κάποιοι εσαεί τα ηνία των δήμων.

Από τον διάλογο δεν έχει χάσει ποτέ κανείς, ούτε από την κριτική όσο σκληρή και να είναι. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

 

Επί του πιεστηρίου

Η θηλειά των κόκκινων δανείων και στην Ήπειρο

Η καλή είδηση είναι ότι η Ηπειρος είναι από τις περιφέρειες όπου παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων. Όμως η είδηση αυτή δεν είναι για πανηγυρισμούς, καθώς η κατάσταση στην οικονομία και όσα συμβαίνουν λόγω διαφόρων παραγόντων, προκαλεί ευρύτερο προβληματισμό. Οι λόγοι της μη αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους είναι: α) στρατηγικοί κακοπληρωτές (περίπου 20% του συνόλου) και β) οικονομική αδυναμία πληρωμής (80% του συνόλου) λόγω έλλειψης ρευστότητας. Και το πρόβλημα είναι ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν καταβάλουν πληρωμές ούτε αν τις ρυθμίσουν σε μικρότερες δόσεις. Αυτή τη στιγμή το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δισ ευρώ, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 οι απλήρωτες οφειλές προς Εφορία και ΕΦΚΑ ήταν 4,5 δισεκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος τα νέα κόκκινα δάνεια ετησίως θα κυμαίνονται μεταξύ 4 – 6 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 1 εκ. τα κόκκινα δάνεια, είναι πάνω από 4 εκ. όσοι χρωστούν στην εφορία και πάνω από 2,3 εκ. όλοι όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ. Παρ’ όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση και μείωση των κόκκινων δανείων από τα τελευταία στοιχεία βλέπουμε ότι πάνω από το 50% των ρυθμίσεων ξανακοκκινίζουν σε διάστημα 3 έως 6 μηνών. Κόκκινα δάνεια είναι το 40% των στεγαστικών δανείων, 32% των επιχειρηματικών εκ των οποίων το 55% αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ούτε με το πρόγραμμα Γέφυρα, ούτε με το νέο πτωχευτικό κώδικα η κυβέρνηση κατάφερε να ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να καταστήσει ένα ουσιαστικό εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αντίστοιχα. Δεν έχει γίνει ακόμα η σύσταση του φορέα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όταν συσταθεί οι δικαιούχοι θα είναι περίπου μόνο 3.500!!!».

 

Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής

Ο Πλάτωνας έλεγε πως μια από τις τιμωρίες του να μην καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν πολύ κατώτεροι σου. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να επιβεβαιώσουμε το απόφθεγμα του σοφού αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Απλά ας δούμε το κοινοβούλιο μας σήμερα. Είναι η χειρότερη Βουλή όλων των εποχών. Πως θα σπάσουμε, λοιπόν, αυτό τον φαύλο κύκλο; Το πιο σημαντικό, κατά την γνώμη μου, είναι η αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργείας και του Ελληνικού κοινοβουλίου μέσω μιας σοβαρής ανανέωσης αξίων (από όλα τα κόμματα). Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Είναι δική μας ευθύνη είναι να βρούμε αυτούς τους άξιους και ικανούς ανθρώπους.