in

Το Θέμα: Ανάμεικτα τα συναισθήματα για τον τουρισμό φέτος στην Ήπειρο

Ικανοποίηση στα ορεινά – Κινητικότητα στα παράλια – Έλλειψη Ελλήνων τουριστών

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Θετικό ισοζύγιο είχε το φετινό καλοκαίρι η τουριστική κίνηση στην Ήπειρο. Και οι τρεις μήνες του καλοκαιριού κύλισαν ομαλά τόσο για τις παραθαλάσσιες περιοχές της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας όσο και για τα ορεινά της Ηπείρου.

Ο Τουρισμός αν και άργησε φαίνεται πως πήρε τελικά μπροστά με τις πληρότητες να φτάνουν από 80 έως 100% στους δημοφιλείς προορισμούς. Ο τουρισμός λοιπόν φαίνεται ότι θα κερδίσει από φέτος το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2021, ωθώντας προς τα πάνω τα έσοδα αλλά και την απασχόληση του τρίτου τριμήνου του χρόνου.

Οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, στην ενέργεια και στα καύσιμα άφησε εκτός καλοκαιρινών διακοπών χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι αδυνατούσαν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε νησιωτικούς προορισμούς.

Και στις περιοχές όμως της Ηπείρου ο εσωτερικός τουρισμός σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με χρονιές όπως το 2019.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας, περιοχές όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Κρήτη κέρδισαν σημαντικά από ένα αναμφισβήτητα «δύσκολο, απρόβλεπτο και πολύ περίεργο καλοκαίρι». Σε αντίθεση σε δυσχερή θέση παραμένουν οι ξενοδοχειακές µονάδες της επαρχίας που βασίζονται στον περιηγητικό τουρισµό, όπως οι ∆ελφοί, η Αρχαία Ολυµπία, η ∆ράµα και η Καστοριά, όπου καταγράφονται πληρότητες κάτω του 60% με 70%. Ενώ σταθερά και ικανοποιητικά στοιχεία παρουσιάζει η νησιωτική χώρα, η οποία ξέφυγε σε τιμές που δεν είναι προσιτές σε καμιά περίπτωση στους Έλληνες επισκέπτες.

Η Πρέβεζα κυρίως κέρδισε στον τομέα της διαμονής και των καταλυμάτων παρά τις ελλείψεις σε κλίνες, κυρίως λόγω της αύξησης μισθώσεων δωματίων και διαμερισμάτων τύπου Airbnb. Επίσης κομβικό ρόλο έπαιξε για άλλη μια φορά το Αεροδρόμιο του Ακτίου. Διψήφια άνοδο σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά 2019 κατέγραψαν και τα αεροδρόμια του Ακτίου, της Σκιάθου, της Κεφαλονιάς και της Ρόδου, με τα ποσοστά τους να διαμορφώνονται στο +18,7%, +16,5% , +12,3% και +10,4% αντίστοιχα.

Για πρώτη χρονιά πάντως ο «εγχώριος τουρισμός» φαίνεται να μην έπαιξε σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα με το φετινό χειμώνα να προβλέπεται βαρύ.

Τα 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση από αυτές του 2019.

Tο μήνα Ιούλιο εφέτος ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκε στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Fraport Greece ανήλθαν σε 5,912 εκατομμύρια αριθμός αυξημένος 11,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στο κομμάτι της εστίασης υπάρχει μια στασιμότητα αν και ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός, ο Ιούλιος και Αύγουστος δεν επέφερε τα αναμενόμενα έσοδα. Οι καταστηματάρχες κυρίως προσδοκούσαν σε παραπάνω κατανάλωση καθώς τα έξοδα είναι «τεράστια».

Τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν αρκετά ικανοποιητικά λόγω και των πολλών βαφτίσεων και γάμων που έγιναν φέτος το καλοκαίρι έπειτα από δύο καλοκαίρια covid και περιορισμών.

Ικανοποίηση όμως επικρατεί και στα ορεινά καταλύματα της Άρτας και των Ιωαννίνων όπου η κίνηση και η πληρότητα ήταν αρκετά ικανοποιητική.

Μετά από δύο χρόνια όπου η πανδημία στέρησε το δικαίωμα σε πολλούς να επισκεφτούν τα πανέμορφα αυτά μέρη τελικώς φέτος προτιμήθηκαν κυρίως από Έλληνες τουρίστες με οικονομική δυνατότητα και αγοραστική δύναμη.

Οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για έναν «καλό Αύγουστο» και προσδοκούν την παράταση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου (αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες).

Πάντως το «συλλογικό άγχος» των κυβερνητικών αξιωματούχων για την πορεία του φετινού καλοκαιριού, ύστερα από μία καταστροφική χρονιά που προηγήθηκε, φανερώνει και την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ποντάρει σε άλλου είδους παραγωγικές δραστηριότητες πέραν του τουρισμού. Με το 20,8 του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται μόνο από αυτόν τον κλάδο ενώ η συμμετοχή που καλύπτει σε μεγέθη εργασίας, ανέρχονται περίπου στο 21,7% της συνολικής απασχόλησης.

Μένει να δούμε τα τελικά στοιχεία αλλά και τα ποιοτικά δεδομένα που θα προκύψουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές του Οκτώβρη έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Για πρώτη χρονιά πάντως ο «εγχώριος τουρισμός» φαίνεται να μην έπαιξε σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα με το φετινό χειμώνα να προβλέπεται βαρύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *