in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Η Ήπειρος απούσα από την προεκλογική περίοδο – Τα προβλήματα εδώ τη Δευτέρα

Στις πιο δεδομένες εκλογές της μεταπολίτευσης τα προγράμματα των κομμάτων ήρθαν στην επιφάνεια, όχι όμως οι λύσεις στα προβλήματα της περιφέρειας.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής και ίσως οι εκλογές της «Eνισχυμένης Αναλογικής» να μετουσιώνονται στις πιο δεδομένες των τελευταίων ετών αναφορικά με το αποτέλεσμα τους.

Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο αναφορικά με το ποιος θα είναι πρώτος αλλά προφανώς και για την «πολυπόθητη» αυτοδυναμία και την επόμενη ημέρα της Κυριακής, την Δευτέρα δηλαδή 26 Ιουνίου.

Ο Κ. Μητσοτάκης λοιπόν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας και η Ν.Δ θα είναι αυτοδύναμη αγγίζοντας μεγάλα ποσοστά συσπείρωσης.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν είναι άλλος από το να μην υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή. Για την ακρίβεια να υπάρχει ως «αντίβαρο» ο έτερος πόλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πληρώνει τα λάθη του και σε αυτό τον τομέα καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έπεισε με την αντιπολίτευση που έκανε. Μιας και ψήφισε σχεδόν το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η Ν.Δ στην Εθνική Αντιπροσωπία και έμεινε «μετεξεταστέος» σε σειρά προτάσεων για το αύριο των πολιτών. Η γραμμή δε που υιοθετήθηκε προς το τέλος αυτής της Δεύτερης εκλογικής καμπάνιας «περί χαμένης ψήφου» στα μικρότερα κόμματα ήταν ξένη προς τις αρχές και την παράδοση της Αριστεράς.

Ο αγώνας έχει κριθεί; Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την έκβαση της σύγκρουσης και ως προς την κατάταξη και ως προς το ποια σχήματα θα ξεπεράσουν το όριο εισόδου στη Βουλή- αν και το τελευταίο παραμένει ερωτηματικό- ωστόσο καλό είναι να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας για τις εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί και μη ειδικοί. Η υστεροβουλία είναι παρούσα. Η σύγχυση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αναλύσεις. Οι δημοσκοπήσεις δε έχουν πέσει δραματικά έξω τα τελευταία χρόνια.

 

Πολυκομματική Βουλή

Αποτελεί ένα πονοκέφαλο τόσο για την Ν.Δ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαφορετικούς λόγους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ διότι χάνει προς μικρότερα κόμματα-μια συνεχή αιμορραγία «ψήφων» – και για την Ν.Δ διότι της δυσκολεύει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Πάντως κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα έχουν έντονο «άρωμα» «ακροδεξιάς» στις θέσεις τους, π.χ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

 

Ήπειρος

Πέρασε και δεν ακούμπησε στην «πολιτική αντιπαράθεση» των κομμάτων η Ήπειρος και τα προβλήματα της.

Καμία εμβάθυνση στα ζητήματα των υποδομών που «καίνε», στα προβλήματα της υπαίθρου και των ανθρώπων της. Τι και αν την επισκέφτηκαν πολιτικοί αρχηγοί δύο και τρεις φορές, λίγες έως ελάχιστες υποσχέσεις και πολλές διαπιστώσεις που δεν αποτελούν λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στην Φιλιππιάδα όπου ο «αυριανός» Πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα να πει για την περιοχή παρά μόνο να μιλήσει για τα έργα που γίνονται στην Λευκάδα!!! Ο κίνδυνος επίσης της ερημοποίησης είναι υπαρκτός και οι ανισότητες ενδοπεριφερειακά διαρκώς αυξανόμενες μεταξύ κέντρου-Ιωαννίνων- και υπόλοιπων νομών.

Βέβαια και οι πολίτες δεν είναι «άμοιροι ευθυνών» όπως και να έχει όμως τα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά προβλήματα θα τεθούν προς συζήτηση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα έρθουν. Βλέπετε το 2023 είναι έτος και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ν.Δ και εκεί πάντως ερχόμενη από μια μεγάλη επικράτηση λίγους μήνες πριν θα έχει τον πρώτο λόγο.

 

Προγραμματικές εκλογές

Αναμφισβήτητα οι εκλογές αυτές ήταν καθαρά προγραμματικές αν και όπως τονίσαμε παραπάνω υπάρχει μετά από την καθαρή νίκη με είκοσι μονάδες μεγάλο προβάδισμα για τη Ν.Δ.

Οι μη επαρκώς ενημερωμένοι για τα προγράμματα των κομμάτων πολίτες (ευθύνες προφανώς έχουν τα κόμματα, προφανώς τα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν σε δευτερεύουσες πλευρές της πολιτικής αναμέτρησης, οπωσδήποτε και οι ίδιοι οι πολίτες) είναι εύκολο να παρασυρθούν από παχιά λόγια, βαρύγδουπες υποσχέσεις και διλήμματα με κινδυνολογικό περιεχόμενο.

Πλεονέκτημα σ’ αυτή την υπόθεση έχει η Δεξιά και γιατί ελέγχει το κράτος και γιατί στηρίζεται από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και γιατί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι μαζί της και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου οι αναποφάσιστοι να την προτιμήσουν. Πρέπει όμως και η Δεξιά να βοηθήσει τον εαυτό της.

Με λιγοστές τις πιθανότητες για τρίτες εκλογές οι πολίτες κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα και με τα παρόντα δεδομένα θα εκλέξουν την Κυριακή Κυβέρνηση. Με χιλιάδες νέους να απέχουν είτε λόγω εξεταστικής είτε λόγω εργασίας στα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση ασχέτως κομματικής ή ιδεολογικής προσέγγισης είναι σωστό να συμμετέχουν οι πολίτες μαζικά στις κάλπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *