in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Η ώρα της απολογίας του Πρωθυπουργού

Ραγδαίες εξελίξεις στη σκιά των υποκλοπών

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές κατάθεσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε με σφοδρότητα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συντονιστή των υποκλοπών.

Και κλείνοντας την ομιλία του έριξε τη «βόμβα» που πάντως είχε προαναγγελθεί με τις κινήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας να πάει στον Πρόεδρο τη ΑΔΑΕ, κ. Ράμμο και στη συνέχεια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.

Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» τόνισε στην ομιλία του.

Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός καθώς τον κατηγόρησε ως οργανωτή ενός ρυπαρού δικτύου.

Είπε συγκεκριμένα:
«Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε «στόχους» κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου.

Ενός εγκληματικού δικτύου θα έλεγα εγώ.

Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος».

 

Ίσως για πρώτη φορά λόγω ενός ικανού και επίμονου δικαστή η υπόθεση που προβλημάτισε την δημόσια συζήτηση και «πλήγωσε» το κύρος Κράτος Δικαίου να φτάσει προς το τέλος της.

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο φάκελος που πήρε από την ΑΔΑΕ περιείχε τα στοιχεία για τις παράνομες επισυνδέσεις. Τα στοιχεία για 6 πρόσωπα που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να ενημερωθεί. Και τόνισε ότι συνολικά οι παρακολουθούμενοι έφτασαν αισίως τους 10.

Ζήτησε επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, εάν ετέθη σε επισύνδεση ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος και ο κ. Λιακόπουλος.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ουσιαστικά ο «φάκελος» της έρευνας του πρώην ανώτατου Δικαστικού και επικεφαλή της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Ράμμου έρχεται να αποδείξει στην πράξη σε πρώτη φάση την παρακολούθηση έξι προσώπων μεταξύ αυτών ενός κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αξιωματούχων.

Αυτό που λέγονταν και γράφονταν καιρό λοιπόν σε πλήθος δημοσιευμάτων ερευνητικών μέσων και τα οποία είχαν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές από τους ίδιους τους παρακολουθούμενους.

Έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η ιστορία καθώς βαδίζουμε προς εκλογές οι οποίες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι διπλές. Ο Διεθνής «αντίκτυπος» είναι μεγάλος και η Κυβέρνηση θα δοκιμάσει την «σταθερότητα» της.

Πριν την κατάθεση πρότασης μομφής πάντως ενδιαφέρον είχε και η στάση του «Ηπειρώτη» Προέδρου της Βουλής ο οποίος δεν δέχτηκε χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση της ενημέρωση Ράμμου στην Εθνική Αντιπροσωπία, μάλιστα σε προγενέστερο αίτημα για εμφάνιση του επικεφαλή της ΑΔΑΕ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η απάντηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν αρνητική. Μια στάση που έγειρε ερωτηματικά..

Το γεγονός δε ότι η έρευνα της ΑΔΑΕ συνεχίζεται φανερώνει ότι ενδεχομένως θα δούμε το προσεχές διάστημα και άλλες πτυχές της υπόθεσης.

Στην Ήπειρο τα κόμματα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα «κλειδώνουν» υποψηφίους για τις προσεχείς εκλογές. Οι εξελίξεις προφανώς δεν περνούν απαρατήρητες καθώς μέχρι και το τελευταίο στέλεχος θα κλιθεί να πάρει θέση και πρέπει να είναι «γνώστης» της γραμμής τους κόμματος του.

Ο δρόμος προς τις κάλπες σίγουρα είναι σε μεγάλο βαθμό επισκιασμένος με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, παρόλαυτα οι πολίτες και η κοινωνία καλούνται να βρουν λύσεις για μια σειρά προβλημάτων που τους απασχολούν με την ενεργειακή κρίση και την φτωχοποίηση που την ακολουθεί να μην έχει τελειωμό.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι κυρίαρχο ζήτημα Δημοκρατίας. Μας διδάσκει πολλά πράγματα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ένα σύστημα ώστε να ηγεμονεύσει αρχικά και στην συνέχεια να παραμείνει στην εξουσία θωρακισμένο με κάθε τρόπο.

Ίσως για πρώτη φορά λόγω ενός ικανού και επίμονου δικαστή η υπόθεση που προβλημάτισε στην δημόσια συζήτηση και «πλήγωσε» το κύρος Κράτος Δικαίου να φτάσει προς το τέλος της.