in

Το Θέμα: Η Πρέβεζα εκτός σχεδιασμού δημιουργίας νέου Νοσοκομείου

Η Aν. Υπουργός υγείας ήρθε στην Ήπειρο ειδε και απήλθε χωρίς κάτι το ουσιαστικό για τον τομέα της υγείας

editor_image

•  Του Χρήστου Τσούτση


Τις έντονες αποδοκιμασίες εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και άλλων εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων συνάντησε κατά την άφιξή της σε Πρέβεζα και Άρτα και στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα.

Οι εργαζόμενοι την υποδέχθηκαν με συνθήματα ενάντια στις πολιτικές συρρίκνωσης του ΕΣΥ. Η υπουργική πομπή πέρασε μπροστά και υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας κινήθηκε στο εσωτερικό των νοσοκομείων με τις αποδοκιμασίες να γίνονται εντονότερες.

Η κ. Γκάγκα ξεναγήθηκε στους χώρους των νοσοκομείων ευρύτερα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί. Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι από αυτά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στις υποδομές όσο και στην στελέχωση.

Τα προβλήματα, ειδικά στο κομμάτι των υποδομών, αναγνώρισε η Αναπληρωτής Υπουργός, η οποία ωστόσο στις δηλώσεις που έκανε, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για την αντιμετώπισή τους παρά περιορίστηκε να πει ότι «θα βοηθήσουμε όλα τα νοσοκομεία».

Η κα. Γκάγκα ήταν κατηγορηματικά αντίθετη μπρος σε ένα ενδεχόμενο για ανέγερση νέας υγειονομικής μονάδας στην Πρέβεζα σε δηλώσεις της αλλά και στην συζήτηση που ακολούθησε, παρόλο που οι φορείς της πόλης έθεσαν αρκετές φορές το ζήτημα. Το θέμα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου έχει απασχολήσει η αλήθεια είναι πολλές φορές τον δημόσιο διάλογο τοπικά καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Δήμος έχει οριοθετήσει συγκεκριμένο Οικόπεδο στην περιοχή του Μύτικα χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη πλην του παραδείγματος της έτοιμης μελέτης της Ζακύνθου.

Έτσι η Αναπληρωτής Υπουργός δεν άναψε φως για νέο νοσοκομείο στην περιοχή, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια.

Είναι άμεση αναγκαιότητα να στηριχτεί το ΕΣΥ έμπρακτα, με «ψίχουλα» και με υποσχέσεις δεν μπορούν πια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οι υγειονομικοί δώσανε σκληρή μάχη το προηγούμενο διάστημα με τους πολίτες να τους χειροκροτούν στα μπαλκόνια. Πλέον τα αιτήματα τους και ο αγώνας πρέπει επιτέλους να δικαιωθεί.

«Η χώρα βγαίνει από μία δεκαετή οικονομική κρίση και είναι αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση. Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που έχουν ανάγκες. Δεν ήρθα εδώ να υποσχεθώ νέο νοσοκομείο αλλά θα κάνουμε πράγματα για βελτίωση της κατάστασης. Στο Υπουργείο έχουμε αιτήματα για 15 νέα νοσοκομεία και αυτά πρέπει να τα ιεραρχήσουμε… Έτσι λοιπόν δεν θα απαντήσω σήμερα.. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα βοηθήσουμε όλα τα νοσοκομεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στις δηλώσεις της επίσης επισήμανε ότι «Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το νοσοκομείο για να υπάρξει μία βελτίωση όπως τουαλέτες στους θαλάμους…»

Τουαλέτες στους θαλάμους λοιπόν, το αυτονόητο κι όχι κάποια πολυτέλεια. Αυτό το αυτονόητο εν έτει 2022 δεν φαίνεται να είναι δεδομένο στην περίπτωση της Πρέβεζας. Άλλωστε αν χρειάζεται να γίνει επίσκεψη Υπουργού για να φτιαχτούν τουαλέτες στους θαλάμους τότε σίγουρα κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Κι αν είναι κατόρθωμα να κατασκευαστούν οι τουαλέτες ώστε να δικαιολογείται η υπουργική παρέμβαση, τότε είναι πολλά αυτά που δεν λειτουργούν σωστά.

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας πάντως δεν θα συγχωνευτεί με κάποιο άλλο, ούτε θα αλλάξει χαρακτήρα. Η υπουργός ανέφερε ότι η κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να συνδεθούν τα Κέντρα Υγείας με τα νομαρχιακά νοσοκομεία όσο δυνατόν καλύτερα.

Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει ότι ενέχει και άλλος κίνδυνος. Σε περίπτωση δημιουργίας σύγχρονων τουαλετών στα δωμάτια ίσως χαθούν «κλίνες» μιας και ο χώρος του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου Πρέβεζας είναι περιορισμένος. Αυτό σε ένα αρνητικό σενάριο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί το Γ.Ν Πρέβεζας σε νέο οργανόγραμμα και να μειωθούν κι άλλο οι θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η ιδανική λύση είναι το πώς το νοσοκομείο θα μεγαλώσει περαιτέρω.

Οι ειδήσεις πάντως από την επίσκεψη της κα. Γκάγκα στην Ήπειρο έχουν να κάνουν με την επόμενη ημέρα λειτουργίας των μονάδων υγείας πανελλαδικά. Πρόθεση της Κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται η ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων, η επαναφορά των εργολάβων σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα καθώς και η υποχρεωτική «δωρεάν» εξάμηνη εργασία φοιτητών/τριων ιατρικής για να καλυφθούν τα κενά.

Την Τετάρτη η Υπουργός επισκέφτηκε τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ενώ στην συνέχεια είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Στα Γιάννενα επέλεξε η κα. Γκάγκα να κάνει την πιο ενδιαφέρουσα δήλωση καθώς τόνισε ότι ίσως να προχωρήσει η κυβέρνηση στο «σπάσιμο» της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Ο λόγος για την μεγαλύτερη ΥΠΕ της χώρας η οποία αποτελείται από τις Υγειονομικές μονάδες της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Βέβαια, το συγκεκριμένο αίτημα έρχεται από το παρελθόν με όλες τις κυβερνήσεις να έχουν δεσμευτεί να το πράξουν και καμία να μην το πράττει τελικώς.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα πιεσμένη λόγω της διαχείρισης της πανδημίας. Οι πάνω από 29.000 συμπολίτες μας που έχουν χαθεί από την covid είναι ένας αριθμός που θα «στοίχειωνε» και θα «ακολουθούσε» κάθε κυβέρνηση.

Είναι άμεση αναγκαιότητα να στηριχτεί το ΕΣΥ έμπρακτα, με «ψίχουλα» και με υποσχέσεις δεν μπορούν πια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οι υγειονομικοί δώσανε σκληροί μάχη το προηγούμενο διάστημα με τους πολίτες να τους χειροκροτούν στα μπαλκόνια. Πλέον τα αιτήματα τους και ο αγώνας πρέπει επιτέλους να δικαιωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.