«Μύρισε εκλογές» διαπίστωσε ο Πρωθυπουργός το πρωί στην Καλλιθέα. Μπορεί να είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε ‘την γλώσσα της αλήθειας’.
Όλοι πλέον διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Από τις συνεχείς περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη έως τις άρον – άρον παραστάσεις ημιτελών έργων (Μετρό Θεσσαλονίκης) και τις «φιλολαϊκές» εξαγγελίες, όλα «μυρίζουν εκλογές».
Ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αρχίζουν να παρουσιάζουν σενάρια εκλογών με ακρότατες ημερομηνίες τον Μάρτιο και πάντως νωρίτερα από το Πάσχα. Τι άλλαξε το κλίμα και το Μαξίμου φαίνεται πλέον να βιάζεται να συναντήσει το ραντεβού με τις κάλπες;
Μια από τις κυριότερες παραμέτρους είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καλά σημάδια. Και μιλάμε για τις κανονικές δημοσκοπήσεις, που επιχειρούν να καταγράψουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και όχι αυτές που «ανεβαίνουν» στα τηλεοπτικά παράθυρα με εμφανή στόχο να στρεβλώσουν και να διαμορφώσουν ένα προκαθορισμένο πολιτικό κλίμα
Η πρώτη δημοσκόπηση με κάλπη
Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση με τη χρήση κάλπης, μια μεθοδολογία που όλοι αποδέχονται ότι προσεγγίζει τις τάσεις της κοινής γνώμης, με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τηλεφωνικές έρευνες. Πραγματοποιήθηκε από μια από τις σοβαρότερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες με «πελάτη» πολιτικό οργανισμό.
Μια παρατήρηση που προέρχεται από την ίδια έρευνα: η εκλογική δυναμική ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δέχεται πλήγματα στην εκλογική της επιρροή είτε από την ακρίβεια, είτε από τις υποκλοπές, είτε από την «υπόθεση Πάτση», η οποία φαίνεται να μην έχει ξεχαστεί από την κοινή γνώμη.
Ίσως, αυτός είναι ο λόγος που το επιτελείο του Μαξίμου φαίνεται να έχει τεθεί σε «κόκκινο» εκλογικό συναγερμό .Η διαπίστωση είναι ότι η «ψαλίδα» κλείνει και οι διψήφιες διαφορές της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν πλέον είτε στο παρελθόν, είτε στη «δημιουργική στατιστική» ευφάνταστων δημοσκόπων.
Όποτε και να στηθούν κάλπες ένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν
διπλές εκλογές.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρόμοιες τάσεις «κλεισίματος της ψαλίδας» εμφανίζονται και στις «εσωτερικές» δημοσκοπήσεις της ΝΔ. Τελευταίες κυλιόμενες έρευνες που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή βρίσκουν πλέον τη διαφορά κοντά στις 6 μονάδες, ενώ οι ίδιες έρευνες πριν από ένα δεκαήμερο αποτύπωναν την «ψαλίδα» στις 8-10 μονάδες.
Παρόλα ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ αν και συσπειρώνεται δεν φαίνεται να πείθει κυρίως αριστερά ακροατήρια έχοντας απολέσει ξεκάθαρα ένα κοινό το οποίο ήταν προνομιακό τα προηγούμενα χρόνια.
Ο φόβος
Στην επιτάχυνση των εκλογικών σεναρίων, εκτός από το ανησυχητικό τοπίο των δημοσκοπήσεων, συντείνει και το σύνδρομο «του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Όπου το «πέναλτι» δεν είναι άλλο από τις διαρκείς αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβέρνηση δηλαδή νιώθει ότι βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής «ομηρίας» και η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρίσκεται στα δικά της χέρια, αλλά σε άλλους – λίαν επικίνδυνους – χώρους. Η αποκατάσταση και το «δέσιμο» των σχέσεων Σαμαρά- Καραμανλή είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος το τελευταίο που θέλει είναι να δημιουργηθεί ένας εσωτερικός πυρήνας αμφισβήτησης στο πρόσωπο του λίγο πριν τις εθνικές κάλπες και μάλιστα με την «σφραγίδα» δύο πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών.
Στην Ήπειρο τα κομματικά επιτελεία είναι «επί ποδός». Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μεταθέτει για μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων όμως αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Πρέβεζα, ή η Θεσπρωτία η «Χαριλάου Τρικούπη» δεν είναι έτοιμη.
Έτσι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην Πρέβεζα υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι οι: Βατερλάτου-Χήτα από γυναίκες και οι Ευθυμίου και Φραγκούλης από άντρες. Στην Θεσπρωτία δεν είναι κρυφό μυστικό ότι σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου θα παίξει ο πατέρας Σπυρόπουλος. Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο δέχεται το τελευταίο διάστημα αρκετές «ενοχλήσεις» από ενδιαφερόμενους τόσο για τις Βουλευτικές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο «Θεσπρωτός» κ. Σπυρόπουλος-πατέρας του σημερινού Γραμματέα του κόμματος και εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη μαζί με τον Βαγγέλη Αργύρη θα πουν την τελευταία κουβέντα για τα ψηφοδέλτια στην Ήπειρο.
Στην Άρτα και τα Γιάννενα τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς αν οι εκλογές γίνουν μετά την πρώτη Μαρτίου αλλάζει ενδεχομένως η κατανομή των εδρών βάση της τελευταίας απογραφής. Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος θα επικεντρωθεί στα Ιωάννινα ώστε το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει τουλάχιστον μια έδρα στην Ήπειρο. Η μεταβολή της Άρτας σε διεδρική θα δυσκολέψει αφάνταστα το κόμμα στην περιοχή παρά την αξιόλογη Δυναμική των τελευταίων ετών και την προσπάθεια ανασυγκρότησης αλλά και την παρουσία του Χρήστου Γκόκα ως κοινοβουλευτικού. Η υποψηφιότητα της φερέλπιδος νέας πολιτικού και έμπειρης νομικού κας. Ρίζου αλλά και του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο δυναμικής, όμως τόσο η Ν.Δ θα δώσει βάρος στην περιοχή έτσι ώστε να «ανακαταλάβει» ένα παλιό της κάστρο, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στο νομό τα τελευταία χρόνια, λόγω της καταγωγής Τσίπρα από την περιοχή αλλά και της ομολογουμένης κεντρικής παρουσίας της πρώην Υπουργού και Γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη.
Στην Άρτα βέβαια πολλοί τονίζουν ότι καλή καταγραφή θα έχει και το ΜέΡΑ25. Η συμβολαιογράφος και πρώην αυτοδιοικητικός Λίτσα Κιτσαντά ενδεχομένως να είναι υποψήφια με το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη μαζί με το κεντρικό στέλεχος Λουΐζα Σκούρα.
Στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα υπάρχουν ήδη αρκετές διαθεσιμότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στα Γιάννενα ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι κ. κ Φίλιος, Τζούφη-νυν Βουλεύτρια, Αλμπάνης, Στέφος, Ζάψας, Σουλελές. Ενώ στην Πρέβεζα οι κ.κ., Μπάρκας-νυν Βουλευτής, Κορωναίος, Μπακόλας, Λιόλιος, Λελοβίτης. Με το πρόβλημα να εντοπίζεται μέχρι στιγμής στις γυναίκες.
Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η επίσκεψη του Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε Άρτα και Πρέβεζα. Όλα τα επιτελεία άλλωστε ετοιμάζονται, έτσι και το ΚΚΕ κάνει τις δικές του ετοιμασίες. Ο «Περισσός» επιθυμεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στην Ήπειρο αποσπώντας την ψήφο αλλά και την συμπόρευση στο δρόμο και με ανένταχτους αριστερούς πολίτες, οι οποίοι είναι πολιτικά «άστεγοι».
Η πιθανότητα να μην υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές λόγω της απλής αναλογικής μεγαλώνει, αν σκεφτεί κανείς και τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει όλα τα πολιτικά κόμματα για τις επερχόμενες κάλπες, επομένως όποτε και να στηθούν κάλπες ένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διπλές εκλογές.