in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Ο Πρωθυπουργός στο τέλος της διαδρομής πέρασε από τα Γιάννενα!

Τα προβλήματα της Ηπείρου δεν μπορούν να περιμένουν το 2030

Φωτογραφία: epiruspost
editor_image

⬛ Του Χρήστου Τσούτση


Από τα Γιάννενα ξεκίνησε την προεκλογική του εμφάνιση ο Πρωθυπουργός στην Ήπειρο.

Την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ηπείρου συνομίλησε με παραγωγικούς φορείς και ξεναγήθηκε σε εταιρίες του νομού. Πλαισιωμένος από τους τοπικούς βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και συνοδεία κυβερνητικού επιτελείου μίλησε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου DU LUCK.

Στην εκδήλωση που έγινε η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου δεν τοποθετήθηκε κανένας από τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Ηπείρου. Υπουργοί και Υφυπουργοί παρουσίασαν έργα και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί ενώ ο Πρωθυπουργός ήρθε και έφυγε χωρίς να προχωρήσει σε καμία νέα εξαγγελία για την Ήπειρο, πέραν της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών η οποία ωστόσο δεν συνοδεύεται από καμία λεπτομέρεια.

Στην ουσία δόθηκε έμφαση στην επόμενη δεκαετία με σημείο τομή το 2030. Η παρουσίαση εμπεριείχε 380 έργα για την Ήπειρο του 2030 τα οποία και αναλύθηκαν. Μια διαδικασία εξουθενωτική καθώς μίλησαν όλοι και δεν άκουσαν κανέναν πλην του Περιφερειάρχη, ο οποίος σήκωσε και το «ειδικό» βάρος της παρουσίασης κάνοντας επί της ουσίας ένα μίνι απολογισμό και της Περιφερειακής του αρχής.

Στον αντίποδα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι η 9η παρουσίαση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδίου που γίνεται και σημείωσε πως «όλα έχουν ένα κοινό, συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης , χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και αυτό νομίζω διαχωρίζει την προσπάθεια που έχουμε κάνει από άλλες απόπειρες εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων στο παρελθόν» εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι απόπειρες αυτές γινόταν, για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Είναι βέβαιο πάντως ότι ο κ. Καχριμάνης έπειτα από την συγκεκριμένη τοποθέτηση και εκ νέου εμφάνιση δίπλα στον Πρωθυπουργό μετατρέπεται σε απόλυτο επίπεδο ως η φωνή του Κυβερνώντος κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά περιοχές όπως οι νομοί Πρέβεζας και Άρτας έμειναν εκτός αναφοράς με τους κατοίκους ενδεχομένως να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σ’ ένα «υδροκέφαλο» σύστημα εξουσίας που έχει αναπτυχθεί στρεβλά τα τελευταία χρόνια όπως η Περιφέρεια της Ηπείρου.

 

Τα 380+ έργα με προϋπολογισμό 2,7 δις έρχονται στο σύνολό τους από το παρελθόν ακόμη και από το πιο μακρινό καθώς σε αυτά περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί ήδη από το 2019.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά περιοχές όπως οι νομοί Πρέβεζας και Άρτας έμειναν εκτός αναφοράς με τους κατοίκους ενδεχομένως να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σ’ ένα «υδροκέφαλο» σύστημα εξουσίας που έχει αναπτυχθεί στρεβλά τα τελευταία χρόνια όπως η Περιφέρεια της Ηπείρου.

Και για τις υποδομές όμως η συζήτηση μετατέθηκε ουσιαστικά για το μέλλον καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν ακούστηκε για την αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, το «Γιάννενα-Κακαβιά» και τέλος της άρση της οδικής απομόνωσης και της σύνδεσης με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους του νομού Πρέβεζας.

Μάλιστα για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς για τον οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγωνισμός ευθύνη φέρνει και η Περιφέρεια.

Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε στα Γιάννινα τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους Υπουργούς και Υφυπουργούς που τον συνόδευαν για τη σιδηροδρομική σύνδεση.

Κανένας δεν εξήγησε γιατί δεν μπορεί να φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα και μάλιστα ποτέ, όπως είχε πει δια τηλεοράσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε μία αναφορά ο περιφερειάρχης στους ρυθμούς του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ρεαλιστικά δεν μπορεί να γίνει το τρένο..» και πέραν αυτού ουδέν..

Ο κ. Καχριμάνης «έπιασε» από εκεί που άφησε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και τον Σταύρο Θεοδωράκη τα πράγματα , απλά η παραπάνω αναφορά γεμίζει εκ νέου ερωτηματικά καθώς ουσιαστικά αναιρεί παλιότερη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το τραίνο.

Το πιο σημαντικό είναι πως από το κυβερνητικό σχέδιο για την Ήπειρο του 2030 απουσίαζε πλήρως το όραμα όπως και κάθε αναφορά σε νέα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή και θα σηματοδοτούσαν πραγματικά το μέλλον.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη περίοδο επισκεφτεί τους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Η τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης της Πρέβεζας και τα προβλήματα στον κάμπο της Άρτας πάντως δεν περιμένουν.

Το μήνυμα και στις δύο περιοχές έχει σταλεί στα κυβερνητικά στελέχη και η αδιαφορία μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ».

Οι ψηφοφόροι και κάτοικοι της Περιφέρειας μας δεν πρέπει να λογίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *