in

Το Θέμα: Προσπάθεια αλλαγής κλίματος με παροχές – Απούσα η Ήπειρος

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Προβληματισμός στην κοινωνία

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Στη συνήθη εξαγγελία μέτρων προέβη ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021. Συνολικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούσαν κυρίαρχα το επερχόμενο κύμα της ακρίβειας και την αντιμετώπιση του. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, σε αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού, σε κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις ως εξής: Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους. Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%. Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.

30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ). Διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και σπίτια με χαμηλό ενοίκιο για νέα ζευγάρια.

Και ενώ η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι θα προσφέρουν σοβαρές ελαφρύνσεις στους πληττόμενους πολίτες η αντιπολίτευση έχει άλλη γνώμη καθώς μιλά για παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει μείνει εκτός του πακέτου στήριξης στη ΔΕΘ με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους αναπλήρωσης. Οι συνταξιούχοι έχουν μείνει εκτός του πακέτου των μέτρων, ενώ ακόμη και τα μέτρα για τους νέους, φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν. Τα 100 ευρώ επιδότηση το μήνα για το «πρώτο ένσημο» έχασαν τη δυναμική τους, ενώ τα δωρεάν Gigabyte δεν μπαίνουν καν στο πεδίο της συζήτησης. Εκτός έχουν μείνει από το πακέτο της ΔΕΘ και οι Δημόσιοι υπάλληλοι και τώρα η κυβέρνηση τρέχει να βρει αντισταθμιστικά μέτρα παροχών.

Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει μείνει εκτός του πακέτου στήριξης στη ΔΕΘ με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους αναπλήρωσης.

Και εδώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος έχει ως πρωτοσέλιδο την είδηση ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να δώσει με χαμηλό ενοίκιο, σε νέα ζευγάρια, σπίτια για να μείνουν, μέσα από την αξιοποίηση 70.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η αντιπολίτευση όμως φαίνεται να υποστηρίζει ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Για παράδειγμα όποιος μεταβιβάσει ακίνητο αξίας 150.00 ευρώ θα έχει μηδενικό όφελος, καθώς το ποσό αυτό είναι ήδη αφορολόγητο, για όποιον όμως μεταβιβάσει ένα ακίνητο 800.000 ευρώ το όφελος θα είναι 36.00 ευρώ. Ενώ το 60% των επιχειρήσεων δεν θα έχει κανένα όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, το μισό όφελος των μέτρων θα κατευθυνθεί σε 200 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την άλλη μεριά, οι δήθεν παροχές προς το λαό -που κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα- δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφορικά με την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως “φάρμακο” την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τους πολίτες κι ενεργειακή φτώχεια. Το δημόσιο πρέπει να έχει εδώ κυρίαρχο ρόλο σε στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές αν θέλουμε να μιλάμε για συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα παράγει εγχώρια αξία, αντιπαραβάλλοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ξεπούλημα που τον μόνο που δεν ευνοεί είναι ο ελληνικός λαό.

Επίσης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘απάτη’ όταν τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τα μέτρα συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. αφορούν σε μέτρα που ήδη ισχύουν και τα 460 εκ. σε επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *