in

Το Θέμα: Στον Αέρα το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”;

Αγωνία στους Δήμους της Ηπείρου για την τελική έκβαση σημαντικών έργων

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Τελειώνουν τα χρήματα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» καθώς από τα 3,25 δις, απομένουν 100 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Δήμοι να παρουσιάζουν πολύ χαμηλές εντάξεις έργων στο πρόγραμμα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση της Ν.Δ ήρθε ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο συνέχειας του ομολογουμένως επιτυχημένου προγράμματος «Φιλόδημος».

Βασικός σκοπός του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης με το συμβολικό όνομα «Αντώνης Τρίτσης» ήταν η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτούσε σημαντικά έργα υποδομής στους δήμους, όπως ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών κατασκευή απαραίτητων έργων υποδομής, ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και ανταπόκρισης των Ο.Τ.Α. Περιβάλλον βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α. Αγροτική οδοποιία, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης.

Ψηφιακή σύγκλιση [τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»], SMART CITIES, ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ. κ.ά.

Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία, μετά από απεντάξεις έργων του Φιλόδημου, τα οποία καθυστέρησαν να δημοπρατηθούν. Η τελευταία αυτή σκέψη που φαίνεται να ενστερνίζεται η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζεται από πολλούς αντιπολιτευόμενους αυτοδιοικητικούς στην κυβερνητική πολιτική ως κίνηση πανικού, καθώς η μη υλοποίηση πληθώρα έργων που είχαν σχεδιαστεί θα σήμαινε ισχυρό πλήγμα και «κλυδωνισμούς» όχι μόνο για τους Δήμους και την ίδια την Κυβέρνηση αλλά επί της ουσίας στην ίδια την ποιότητα ζωής των πολιτών, δοκιμάζοντας μια προνομιακή σχέση για την Ν.Δ. όπως είναι αυτή που έχει αποκτήσει με τους περισσότερους Δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αρκετοί Δήμοι της Ηπείρου «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές απεντάξεις έργων κομβικής σημασίας για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και είχαν ενσωματωθεί στον προγραμματισμό τους «Φωτογραφίζουν» δε ξεκάθαρα για ευθύνες τα Αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου. Στην Ήπειρο η ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) ύστερα από εισηγήσεις μελών της θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της αναλυτικά, ενώ είχε απασχολήσει την ΠΕΔ το ίδιο ζήτημα παλαιότερα. Τόσο ο Δήμος Ν. Σκουφά, όσο και οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ζηρού και Αρταίων εντάσσονται στην μεγάλη κατηγοριών των Δήμων της χώρας που έχουν «σοβαρό» θέμα από την παραπάνω εξέλιξη. Τέλος η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας, φαίνεται να είναι στην πιο δύσκολη θέση καθώς πόνταρε πολλά πολιτικά και επικοινωνιακά στο εν λόγω πρόγραμμα ίσως και τα πάντα. Και αυτό διότι μελέτες για το Κάστρο Παντοκράτορα, το νέο Μουσικό Σχολείο, ο βιολογικός Αρχαγγέλλου, ψηφιακά, γωνιές ανακύκλωσης και άλλα σημαντικά έργα. Έργα με τα οποία ήθελε να κεφαλοποιήσει θετικά στην θητεία της ξεπερνώντας δυσκολίες και αστοχίες της «πρώτης» διετίας στην Δημοτική Αρχή.

Αρκετοί Δήμοι της Ηπείρου «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές απεντάξεις έργων κομβικής σημασίας για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έχουν ενσωματωθεί στον προγραμματισμό τους «Φωτογραφίζουν» δε ξεκάθαρα για ευθύνες τα Αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.

 

Στις εγγενείς αδυναμίες της πρόσκλησης οφείλονται κυρίως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, οι χαμηλές εντάξεις έργων. Όπως τονίζει, πρώτο μέλημα για το επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσουν οι αιτήσεις ένταξης έργων των δήμων που βρίσκονται στο 40% και στο 20% του πλαφόν τους: «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν στους δήμους εκείνους που ακόμη δεν έχουν φθάσει στην κάλυψη του 70% του αρχικού πλαφόν που όρισε το ΥΠΕΣ». Και προσθέτει: υπάρχει ζήτημα κατά την άποψή μου να δώσουμε χρήματα σε δήμους που είναι στο 80% του πλαφόν και οι πόροι να διοχετευτούν μόνον στους δήμους που είναι πολύ χαμηλά».

Παράλληλα αναζητούνται πόροι που θα στηρίξουν το πρόγραμμα όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του το έγκυρο μέσο ecopress.gr και η εφημερίδα «Μακεδονία». Από την ΚΕΔΕ τονίζεται, ότι θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί και να οριστικοποιηθεί η δυνατότητα μεταφοράς πακέτων έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ), ενώ παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνει και ο Φιλόδημος. Όσον αφορά τα έργα που έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν. «Θα ξαναδούμε κάποια έργα του Φιλόδημου για τα οποία έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν δημοπρατήθηκαν. Να προχωρήσουν οι απεντάξεις και να αποδεσμευτούν τα χρήματα αυτά για να διατεθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τονίζει.

Στην ουσία μιλάμε για την παραδοχή των ατελειών του πρότερου σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πορεία του «Αντώνης Τρίτσης» με τις ευθύνες να βαραίνουν το προηγούμενο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο αλλά και την καταφανώς αδικαιολόγητη σκέψη να θυσιαστεί ως «Ιφιγένεια» το πρόγραμμα Φιλόδημος που έφερε την υπογραφή ενός ομολογουμένως επιτυχημένου Υπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης του κ. Χαρίτση και λειτούργησε θετικά.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ βρίσκονται σε αρκετά δυσχερή και οριακή θέση και το επόμενο διάστημα οι όποιες αποφάσεις θα είναι καθοριστικές, τόσο για τα έργα που κινδυνεύουν όσο και για την επόμενη ημέρα που θα δημιουργηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και αν δεν υπάρξει παράταση στις θητείες των νυν Δημοτικών αρχών (σκέψη που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις) τότε ενδεχομένως θα βρεθούν ενώπιον των αρνητικών δεδομένων στις κάλπες πολλοί Δήμαρχοι, με το κυβερνών κόμμα να κινδυνεύει να μετράει σημαντικές απώλειες.